-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nord Stream“ jau pritraukė 13,5 mlrd. litų

„Nord Stream“ dujotiekį tiesianti bendrovė bei jos dalininkės „Gazprom“, „BASF/WIntershall“, „E.ON Ruhrgas“ ir „Gasunie“ antradienį Londone pasirašė sutartį, kuria baigė pirmąjį finansavimo etapą. Iš viso pritraukta 3,9 mlrd. eurų (13,5 mlrd. litų) investicijų, kurios užtikrina, kad balandį prasidėtų „Nord Stream“ vamzdyno pirmosios linijos tiesimo darbai.
Dujotiekis
Dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

30 proc. „Nord Stream“ įgyvendinimui reikalingų lėšų skyrė projekto akcininkai atitinkamai pagal savo turimą akcijų kiekį („Gazprom“ – 51 proc., „BASF/Wintershall GmbH“ – 20 proc., „E.ON Ruhrgas AG“ – 20 proc. ir „N.V. Nederlandse Gasunie“ – 9 proc.). Likę 70 proc. investicijų pritraukta iš nepriklausomų finansų rinkų, teigiama bendrovės pranešime spaudai. Finansavimą Baltijos jūros dujotiekio projektui suteiks 26 bankai – šis jų skaičius atspindi projekto patrauklumą investuotojams. Sandorį užtikrins eksporto kreditų agentūros „Hermes“ ir „Sace“, paramos taip pat gauta pagal Vokietijos nesusaistytų paskolų garantinę programą – iš viso per šiuos finansinius instrumentus užtikrinta 3,1 mlrd. eurų parama.

Beje, investuotojų susidomėjimas „Nord Stream“ buvo itin didelis – bendrovė siekė pritraukti 3,9 mlrd. eurų investicijų, tačiau kreditoriai projektui pasiūlė net 60 proc. didesnę paramą. Investicijų pritraukimo procese „Nord Stream“ konsultavo ir patarinėjo tokios kompanijos kaip RBS, „Commerzbank“, „Société Générale“, „UniCredit“ , „White & Case“ bei „Clifford Chance“. Antrąjį finansavimo etapą „Nord Stream“ ketina pradėti 2010 metais.

Pasak „Nord Stream“ vykdančiojo direktoriaus Matthias Warnigo, akivaizdu, kad finansinės institucijos vertina „Nord Stream“ kaip patrauklų investicinį objektą.

Pirmojo finansavimo etapo pabaiga yra reikšmingas įvykis, žymintis, kad „Nord Stream“ iš idėjinio tapo realiu projektu. Šis dujotiekis sutvirtins ilgalaikį Rusijos ir Europos energetinį bendradarbiavimą, kuris tęsiasi beveik 40 metų.

„Esame dėkingi už konstruktyvią paramą – tai dar vienas tvirtas žingsnis sėkmingo projekto įgyvendinimo link. Užbaigtas finansavimo etapas rodo, kad Europa entuziastingai priima šį svarbų gamtinių dujų tiekimo maršrutą, – sakė M. Warnigas. – Kaip ir planuota, „Nord Stream“ statybos prasidės balandį, o dujos jūros vamzdynu Europą pasieks jau 2011 metais“.

„Pirmojo finansavimo etapo pabaiga yra reikšmingas įvykis, žymintis, kad „Nord Stream“ iš idėjinio tapo realiu projektu. Šis dujotiekis sutvirtins ilgalaikį Rusijos ir Europos energetinį bendradarbiavimą, kuris tęsiasi beveik 40 metų. „Gazprom“ džiaugiasi, kad yra šio projekto dalimi – projekto, kuris leis artimiausius keletą dešimtmečių patikimai tiekti Europai energiją iš Rusijos išteklių“, – sakė „Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris.

Bendrovės „E.ON Ruhrgas“ vadovas dr. Bernhard Reutersbergas sakė: „Pirmojo finansavimo etapo pabaiga žymi, kad „E.ON Ruhrgas“ ir kiti „Nord Stream“ konsorciumo nariai yra vertinami kaip patikimi partneriai, net ir šiais sudėtingos ekonominės situacijos laikais. Pritraukdamas 70 proc. lėšų iš išorinių investuotojų, „Nord Stream“ įrodė, kad atitinka aukštus patikimumo standartus, kuriuos bankai kelia stambiems komerciniams projektams“.

Anot „Wintershall/BASF“ vadovo dr. Rainer Seele, „Nord Stream“ yra geriausia apsauga Europai nuo užšalimo. „Dujotiekis ilgam užtikrins pakankamą energijos tiekimą Europai. Gamtinės dujos vertinamos, nes yra švariausias iškastinis kuras ir gali būti sandėliuojamos. Todėl ateityje jos bus labai svarbiu energijos šaltiniu šalia atsinaujinančių, tačiau nepastovių ir nesandėliuojamų energijos šaltinių, tokių kaip vėjas ar saulė“.

Kompanijos „Gasunie“ vykdantysis direktorius ir valdybos pirmininkas Marcel Krameris sakė, kad „Nord Stream“ Europai yra kritinės svarbos projektas, kuris leis apsirūpinti gamtinėmis dujomis. „Įgyvendinus projektą daugybė vartotojų Europoje galės pasinaudoti šio švariausio iškastinio kuro teikiamomis galimybėmis. „Nord Stream“ yra reikšmingai prisidės prie švaresnės aplinkos ir ateities“, – įsitikinęs M. Krameris.

Pirmojo dujotiekio tiesimo darbai bus pradėti 2010 m. balandį, kai į Baltijos vandenis išplauks „Castoro Sei“ tiesimo laivas. Tos pačios vamzdyno linijos darbus nuo 2010 m. rugsėjo pratęs „Solitaire“ tiesimo laivas. Planuojama, kad pirmasis vamzdis bus baigtas tiesti 2011 metais. Kitąmet taip pat turėtų būti pradėtos antrojo vamzdžio statybos, kurias planuojama baigti 2012-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius