-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuodėmių žemėlapis: pasaulio narkotikų sostinės

Narkotikų gamyba neturtingoms pasaulio šalims yra vienas iš būdų išgyventi. Tuo metu pasaulio turtingiesiems narkotikai yra pramoga. Neretai narkotikų sostine yra vadinamas Afganistanas, suvartojama jo daugiausiai Amerikoje ir Europoje, rašo portalas economywatch.com.
Kanapės
Kanapės / Policijos nuotr.

Paskutinis Jungtinių Tautų pranešimas liudija, kad pastaruoju metu smarkiai išaugo piktnaudžiavimas narkotikais besivystančiose šalyse. Pavyzdžiui, Rytų Afrikoje vis daugiau suvartojama heroino, kokainas populiarėja Vakarų Afrikoje ir Pietų Amerikoje, sintetiniai narkotikai ypač mėgstami Viduriniuosiuose Rytuose ir Pietryčių Azijoje.

„Kol turtingieji gali gydytis, neturtingos šalys negali susidoroti su piktnaudžiavimo narkotikais problemomis. Besivystantis pasaulis susidūrė su krize, kuri milijonus žmonių pavers priklausomybės nuo narkotikų vergais“, – sakė Jungtinių Tautų atstovas Antonio Maria Costa.

Heroiną mėgsta europiečiai

Heroino gamybos kategorijoje laimėtojas aiškus – Afganistanas. 2009 metais šioje valstybėje buvo pagaminta 90 proc. viso pasaulio heroino. Nors pernai gamyba smuko per pusę dėl augalų ligų, Jungtinės Tautos skaičiuoja, kad Afganistano turimų opiumo atsargų pasauliui užtektų maždaug dviems su puse metų.

Kyla diskusijos, kodėl Afganistane dislokuotos įvairių šalių karinės pajėgos nenaikina narkotikų ir opiumo laukų. Jungtinių Tautų atstovas Brian Shapiro teigia, kad viskas nėra taip paprasta.

„Jei, pavyzdžiui, JAV išleistų miliardus dolerių narkotikų naikinimui, ar ji galėtų tiek pinigų išleisti kasmet bent kelis dešimtmečius? Tarptautinės pajėgos nusprendė, kad kova su terorizmu dabar yra svarbesnė nei kova su narkotikais. Be to, jei tarptautinės pajėgos sunaikintų ūkininkų pasėlius, į juos būtų žiūrima kur kas kreiviau, jais nepasitikima“, – sakė B.Shapiro.

Neturtingiems ūkininkams opiumo auginimas yra vienintelis būdas išgyventi. „Afhanistano kviečiai toli gražu neduoda tiek pelno, kiek opiumas. Iš įprastos agrikultūros auginimo uždirbti Afganistane beveik nėra įmanoma, nes šalies infrastruktūra buvo visiškai nuniokota, kai 1989 Rusija pasitraukė iš Afganistano. Geležinkeliai ir keliai buvo sunaikinti ir į jų atstatymą investuota nebuvo“, – teigė B.Shapiro.

Taip pat daug heroino yra pagaminama Mianmare ir Lotynų Amerikoje, taip pat Kolumbijoje. Maždaug pusė viso pasaulio heroino yra suvartojama Vakarų Europoje ir Rusijoje. Maždaug 60 proc. iš jų pasidalina keturios Europos Šalys: Jungtinė Karalystė, Italija, Prancūzija ir Vokietija.

Kokainas apleidžia JAV

Daugiausiai kokaino pasaulyje yra pagaminama Kolumbijoje. Ir, nepaisant to, kad kokos produktų 2000-2009 metais Kolumbijoje pagaminti beveik 60 proc. mažiau, žymiai augo kultivacija Peru ir Bolivijoje.

Meksikos narkotikų karteliai paskutiniuosius 10-15 metų yra įvardijami kaip pagrindiniai kokaino vežėjai į JAV.

Labiausiai kokainas yra mėgstamas JAV ir Vakarų Europoje. Tiesa, pastaruoju metu JAV šio narkotiko yra suvartojama žymiai mažiau. „Viena to priežasčių yra su narkotikais susijusi agresija Meksikoje – karteliai kovoja dėl rinkos. Šios kovos yra palaima Amerikai – kokaino sausra lemia mažesnį narkomanų skaičių, aukštesnes jo kainas ir mažesnį dozių grynumą“, – teigė A.M.Costa.

Tačiau Europai tai yra prasta naujiena. Nuo 1998 iki 2008 m. Europoje kokaino vartotojų skaičius išaugo dvigubai ir Europos kokaino rinka dabar siekia 34 mlrd. JAV dolerių.
Vis daugiau kokaino į Europą keliauja pro Vakarų Afriką, per Andų valstybes. „Kokaino mėgėjai taip žudo Andų šalių miškus ir paperka Vakarų Afrikos valstybių valdžią“, – sakė A.M.Costa.

Kanapes rūko milijonai

Kanapės yra populiariausias pasaulio narkotikas. Kanapes rūko maždaug 130-190 mln. pasaulio gyventojų. Didžiausi eksportuotojai yra Afganistanas ir Marokas.

„Vis daugiau kanapių ya užsiauginama tiesiog namuose – skaičiai žymiai didesni nei prieš dešimt metų. Pirmiausia kanapės išpopuliarėjo Kanadoje ir JAV, po to itin greitai paplito ir po Europą“, – sakė B.Shapiro.

Kanapes žmonės vartoja visame pasaulyje. Visgi daugiausia narkotiko mėgėjų yra Okeanijoje (9,3- 14,8 proc.). Naujojoje Zelandijoje kanapes rūko beveik 15 proc. 14-64 m. amžiaus gyventojų.

Sintetinių narkotikų vartoja mažiau

Amfetamino tipo stimuliantai gali būti pagaminti bet kur, kur esama reikalingų chemikalų. Daugiausiai neteisėtų laboratorijų Jungtinės Tautos nustatė JAV, Čekijoje, Australijoje, Kinijoje, Slovakijoje, Naujojoje Zelandijoje, Nyderlanduose, Kanadoje ir Meksikoje.

Amfetamino produktus naudoja maždaug 30-40 mln.. pasaulio gyventojų. Okeanija, Rytų ir Pietryčių Azija, Šiaurės Amerika, Vakarų ir Centrinė Europa šio tipo narkotikus vartoja dažniausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius