-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuostabaus Ispanijos miesto grožį užgožė bankroto šešėlis

Moratalos miestas Ispanijos pietryčiuose galėtų atrodyti tarsi perkeltas iš pasakos – pilis, balti namai, jauki bažnyčia, aplink nuostabūs kalnai. Tačiau vietos gyventojų grožis nedžiugina. Šis miestas – praktiškai bankrutavęs.
Moratalos miestas
Moratalos miestas / Nuotr. iš „YouTube“
Temos: 3 NATO Euras Ispanija

Kaip rodoma BBC reportaže, miesto finansinės problemos jaučiamos dar neįvažiavus į jį. Sustojus vietinėje degalinėje, jos savininkas neslėpė pykčio – miesto valdžia, kuri čia pildavo benziną automobiliams, nemokėjo už degalus jau metus, skola siekia 42 tūkst. eurų. „Jie sako, kad neturi pinigų, skola dabar jau nebetoleruotina. Mes neaptarnausime nieko iš miesto tarybos, kol jie mums sumokės skolą“, – sako šeimai priklausančios degalinės atstovas Jose Antonio.

Miestas – be pinigų

Miesto centre pagyvenę žmonės žaidžia domino ir kortomis, ir aplinka atrodo dvelkianti ramybe. Tačiau ramybės nė iš tolo nerastum vietinių gyventojų širdyse. BBC kalbinta viena iš miesto taryboje dirbančių moterų neslėpė, kad miesto situacija – labai rimta, nes atlyginimų jie negavo jau 5 mėnesius. „Mes turime skolintis vieni iš kitų, netgi iš savo tėvų. Mes tiesiog stengiamės išgyventi dar vieną dieną“, – sakė Candida Marina.

„Faktas – Moratala liko beveik be jokių pinigų. Miesto tarybos situacija sunki, jie priversti susiveržti diržus, taigi apkarpė visas nebūtinas išlaidas“, – tęsė ji.

Ekonominio pakilimo metais čia buvo pradėta statyti naujų pastatų, įstaigų, tačiau dabar kai kurie namai stovi nebaigti, tarsi simbolis to, kaip skaudžiai subliūško burbulas. Mokesčių surinkimas regionuose vis krito, išlaidos mokslui ir sveikatos apsaugai augo, valstybės darbuotojų skaičius taip pat augo. 2007–2010 metais Ispanijos regionų skolos išaugo beveik dvigubai, tai padidino spaudimą Ispanijos Vyriausybei, kuri nori sumažinti šalies biudžeto deficitą ir įtikinti investuotojus, kad ši šalis netaps antra Graikija.

„Vyriausybė neturi pinigų, kad galėtų juos pervesti regionams, ji negali jiems taip pat leisti labiau bristi į skolas dėl jau dabar susidariusių įsiskolinimų“, – sako vietos ekonomikos specialistas Julio Gomezas Pomaras.

Policininkai patruliuoja pėsčiomis

Miesto meras dėl susidariusios padėties kaltina prieš tai valdžioje buvusią socialistų partiją, po rinkimų palikusią 28,5 mln. eurų skolą – dvigubai didesnę, nei jis tikėjosi. Taigi, jie griebėsi drastiško išlaidų mažinimo. „Neleidžiame pinigų niekam, kas nėra būtina. Policininkai nebepatruliuoja mašinomis. Jie vaikšto pėsčiomis, kad taupytų benziną, ir važiuoja automobiliais tik tuomet, kai to reikalauja situacija“, – sako meras Antonio Garcia Rodriguezas.

Problema ta, kad mes gyvenome ne pagal išgales. Ir kas moka už tai dabar? Kaip visada, tokie žmonės kaip aš

Miesto savivaldybės pastatas kiekvieną dieną nebėra valomas. Dalis darbuotojų buvo atleisti, o likusiems nebeapmokamos mobiliųjų telefonų išlaidos, vasarą buvo uždarytas miesto baseinas, abejojama, ar čia bus rengiamos miesto šventės. Tačiau to nepakanka. Meras įsitikinęs, kad tam, jog sugebėtų išgyventi, Moratalai skubiai reikia paskolos. Ir jis įsitikinęs, kad šis miestas ne vienintelis toks Ispanijoje.

„Mes apie savo situaciją pasakojame viešai. Turbūt kiti miestai to nedaro. Jie turėtų atskleisti situaciją – taip, kaip padarėme mes“, – BBC sakė meras.

Tokios kalbos neguodžia vietos verslininkų. Jiems savivaldybė skolinga daugybę pinigų. „Jie man skolingi 15 tūkst. eurų, ir tai man yra didelė suma, – sako metalo apdirbėjas Juanas Carlosas Llorente. – Aš turiu žmoną ir du vaikus, paskolą, automobilį, iš šio verslo turiu už viską sumokėti. Ateitis atrodo labai niūri.“

„Problema ta, kad mes gyvenome ne pagal išgales. Ir kas moka už tai dabar? Kaip visada, tokie žmonės kaip aš“, – sako jis.

Problemos ir kitur

Tai, kad ir kiti netoliese esantys miestai susiduria su rimtomis bėdomis, liudija konkretūs pavyzdžiai. Elektrą tiekianti kompanija Albaesto mieste praėjusią savaitę dėl milijoninių skolų nutraukė elektros tiekimą savivaldybei priklausantiems pastatams. Biblioteka ir baseinas paskendo tamsoje ir buvo uždaryti.

Huelvoje visi miesto policininkai atsisakė eiti į darbą, nes jau 4 mėnesius negauna algų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius