-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviški saulės moduliai keliaus į užsienį

Šiandien buvo oficialiai pristatytas pirmasis lietuviškas fotoelektrinis modulis. Visgi šie moduliai Lietuvoje naudojami beveik nebus – dauguma jų iškeliaus į užsienį.
Saulės modulių surinkimo linija
Pristatymo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasinaudojusi Europos Sąjungos (ES) finansine parama, industrinę saulės modulių surinkimo liniją parengė akcinė bendrovė „Precizika“.

„Dabar galime iš lietuviškos saulės gaminti elektrą ir perduoti naudoti tiesiai į tinklą. Sukūrėm 80 naujų darbo vietų, dirba keletas neįgaliųjų. Mes norim būti ir žaliai, ir socialiai orientuota įmonė“, – sakė  bendrovės generalinis direktorius Tomas Kovėra.

Per valandą bus pagaminama 40 saulės modulių, kurių vieno pardavimo kaina – maždaug 1000 Lt. T.Kovėra teigė, kad dauguma produkcijos bus išvežama į Vokietiją ir Šveicariją, nes Lietuvoje saulės modulių paplitimas kol kas yra labai mažas.

„Šiemet jau pagaminsim 15 MW, o Lietuvai reikia vos 20 MW tokios energijos 8 metams, tai mes per metus padengsim 8 metų Lietuvos poreikį, visa kita keliaus į užsienį“, – pasakojo įmonės atstovas.

Lietuvoje, anot T.Kovėros, veikia trys saulės moduliai: „Yra sumontuota Pervalkoje tarp automobilių stovėjimo aikštelės ir paplūdimio – virš viešojo tualeto taip pajungti vandens siurbliai, kad nereikėtų kloti vamzdyno.“

Projektą pasveikinęs premjeras Andrius Kubilius teigė, kad Lietuvoje saulės šviesos pagaminta energija dar nėra populiari, tačiau jis išreiškė viltį, kad po 10–20 metų šalyje jos naudojama bus kur kas daugiau.

„Ateityje fotoelementai darysis populiaresni, tai yra neišvengiama mokslo pažangos pasekmė. Šiuo metu dėl saulės energijos pavertimo į elektros energiją riboto efektyvumo, dėl to, kad šiandieninis mokslo pasaulis dar nėra pasiekęs tokių aukštumų, kad saulės energija net ir esant tokiam debesuotumui kaip Lietuvoje efektyviai būtų paverčiama energija, saulės šviesos pagaminta energija Lietuvoje dar bus pakankamai brangi“, – teigė ministras pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius