-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afrikinio kiaulių maro protrūkis Ignalinos rajone galėjo kilti dėl užsikrėtusių šernų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Ignalinos rajone, Naujojo Daugėliškio seniūnijoje esančiame vienkiemyje, rugsėjo 1 d. užfiksuotas afrikinio kiaulių maro protrūkis galėjo kilti dėl galimų kontaktų su laukiniais gyvūnais. Specialistai tokias prielaidas paskelbė tyrimo metu už kelių kilometrų nuo ūkio aptikę dėl afrikinio kiaulių maro kritusio šerno gaišeną.
Šernas
Šernas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvoje šiais metais tai jau ketvirtas atvejis, kai AKM nustatomas laukinėje faunoje. Kiaulių ūkiuose užfiksuoti 6 AKM protrūkiai.

Šerno gaišena rasta 10 km priežiūros zonoje, praėjusį savaitgalį nustatytoje apie kiaulių ūkį, kuriame AKM susirgo 4 laikomos kiaulės. Ignalinos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai atliko teritorijos, kurioje rasta šerno gaišena, dezinfekciją. Paties gyvūno liekanos nugabentos į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą, kuriame po atliktų tyrimų, buvo saugiai sunaikintos.

Kadangi naujas AKM atvejis užfiksuotas jau anksčiau nustatytoje ligos židinio priežiūros zonoje, papildomų ribojimo ir stebėsenos priemonių šiame regione įvesti nėra būtinybės. 

Apie užfiksuotą naują AKM viruso atvejį VMVT informavo Europos Komisiją, Europos Sąjungos valstybių narių ir kaimyninių šalių veterinarijos tarnybas.

Medžiotojai ir gyventojai, pastebėję nugaišusį laukinį gyvūną, privalo apie tai nedelsiant pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Rastas gyvūnas neturi būti judinamas, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nebus paimti mėginiai tyrimams dėl užkrečiamųjų ligų. Medžiotojai ir kiaulių laikytojai, pastebėję padidėjusį gyvūnų gaišimą ar radę nugaišusį gyvūną, raginami imtis visų priemonių, kurios būtinos nustačius šią ligą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius