-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afrikinis kiaulių maras toliau plinta kiaulių laikymo vietose

Šią savaitę nustatyti nauji Afrikinio kiaulių maro (AKM) židiniai kiaulių laikymo vietose Kaišiadorių rajone: 2 židiniai užfiksuoti Rumšiškių ir 1 – Palomenės seniūnijose.
Kiaulės
Kiaulės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) šiose kiaulių laikymo vietose savo reikmėms buvo laikomos 3, 5 ir 10 paršiukų bei 2 kiaulės.

Laukinėje faunoje šią savaitę AKM nustatytas 3 nugaišusiems ir 1 sumedžiotam šernui. 2 gaišenos rastos Jonavos rajono Žeimių, 1 – Kaišiadorių rajono Rumšiškių seniūnijų apylinkėse. Užsikrėtęs šernas sumedžiotas Kauno rajono Domeikavos seniūnijos miškuose.

„AKM pasireiškia tose kiaulių laikymo vietose, šalia kurių dažnai randama ar sumedžiojama šia liga užsikrėtusių šernų. Galima daryti prielaidą, kad gyventojai nesilaiko reikiamų biologinio saugumo reikalavimų, dėl ko virusas plinta į ūkius. Labai svarbu, kad gyventojai, paskerdę kiaules, informuotų privačius veterinarijos gydytojus arba teritorinių VMVT padalinių specialistus, kurie atvykę paimtų mėginius ištirti laboratorijoje dėl AKM“, – sako VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas Paulius Bušauskas.

VMVT primena, kad ūkininkai, pastebėję, jog kiaulės karščiuoja, neėda ar rodo kitus joms nebūdingus požymius, nedelsiat turi kreiptis į veterinarijos gydytojus. Diagnozavus ligą ir pritaikius operatyvias priemones, galima nedelsiant likviduoti židinį bei užkirsti kelią virusui plisti.

Kiaulių ūkiuose nuo šių metų pradžios nustatyti 9 AKM židiniai Kaišiadorių, 4 – Anykščių ir po 1 – Jonavos ir Elektrėnų rajonuose.

Kaimyninėse valstybėse AKM situacija taip pat įtempta. Lenkijoje šiais metais nustatyta 10 židinių naminių kiaulių laikymo vietose, Latvijoje – 2, Estijoje – 5.

Plinta AKM ir laukinėje faunoje. Estijoje nustatytos 687 AKM vietos, Latvijoje – 539, Lietuvoje –185, Lenkijoje s – 25.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius