Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Berlyno sienos griūties metinėms skirtoje „Taikos duonoje“ bus maišomi ir Lietuvoje išauginti rugiai Virgiai

Vidurio ir Rytų Europos šalys augina rugius ir minint Berlyno sienos griūties 25-ąsias metines iškeps Europos „Taikos duoną“ iš 11 šalių išaugintų rugių. Renginyje dalyvausiantis žemės ūkio ministras prof. Vigilijus Jukna pažymi, kad iniciatyva „Taikos duona“ siekiama parodyti, jog žemės ūkis daro įtaką taikai žemėje išsaugoti.
Renginio akimirkos
Rugiapjūtė. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Renginio organizatoriai, asociacijos „Taikos duona“ steigėjai Marion Schenk ir Gibfriedas Schenkas atkreipė dėmesį, kad taikos išsaugojimas Europoje ir pasaulyje yra tiesiogiai susijęs su tvaraus žemės ūkio plėtra. Jų teigimu, saugiai tiekiama aukštos kokybės žemės ūkio produkcija yra viena svarbiausių taikios ir klestinčios Europos prielaidų. 

Vieningos Europos įvaizdžiu projekto rengėjai pasirinko maisto produktą, tradiciškai laikomą gyvenimo simboliu. Daugelyje tautų iki šiol tikima, kad duona slepia gyvenimo ir mirties paslaptį – pasėtas grūdas pirmiausia turi numirti, kad vėl atgytų. 

„Taikos duona“ bus kepama iš rugių, išaugintų simbolinę prasmę turinčioje buvusioje Berlyno sienos teritorijoje, vadinamojoje „Mirties linijoje“. 

BFL/Butauto Barausko nuotr./Vigilijus Jukna
BFL/Butauto Barausko nuotr./Vigilijus Jukna

Šiame lauke išaugintų rugių sėklos 2013 m. buvo padaugintos ir pasėtos istoriškai svarbiose Rytų Europos šalyse, kurios po Sovietų Sąjungos griūties prisijungė prie Europos Sąjungos šalių bendruomenės (Bulgarija, Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rumunija, Vengrija, Slovakija, Slovėnija, Čekija, Vokietija). 

Rugiai auga gražiai, tikimės, kad grūdų kokybė bus gera ir jie suteiks „Taikos duonai“ ryškų lietuvišką skonį.

2014 m. skirtingose Europos šalyse išaugintas vokiškų ir vietinių rugių derlius sugrįš į Berlyną, grūdai bus sumalti, o iš miltų kepama Europos „Taikos duona“.

Žemės ūkio ministras prof. V.Jukna atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje „Taikos duonai“ skirti rugiai auginami Augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Kauno augalų veislių tyrimo skyriuje. Auginami iš Vokietijos atkeliavę rugiai Borellus  ir lietuviška veislė Virgiai. 

„Rugiai auga gražiai, tikimės, kad grūdų kokybė bus gera ir jie suteiks „Taikos duonai“ ryškų lietuvišką skonį", – viliasi ministras.

Europos „Taikos duona“ Berlyne bus maišoma rugsėjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius