Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Europos Komisijos narys Tonis Borgas ragina Maskvą konstruktyviai derėtis dėl kiaulienos importo iš ES

Už sveikatą atsakingas Europos Komisijos narys Tonis Borgas pareiškė, kad Europos Komisija dar kartą ragina Rusiją pradėti konstruktyvias derybas dėl draudimo į Rusiją eksportuoti kiaules ir kiaulieną iš ES.
Paršiukai
Paršiukai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

T.Borgo pranešime rašoma, kad sausio 24 d. pietų Lietuvoje, netoli sienos su Baltarusija, dviem šernams buvo nustatytas afrikinis kiaulių maras, tačiau nedelsiant imtasi veiksmų siekiant užkirsti kelią ligos plitimui Lietuvoje.

„Naujausi moksliniai duomenys rodo, kad šie du afrikinio kiaulių maro atvejai Lietuvoje susiję su nesėkmingais bandymais kontroliuoti užsitęsusį afrikinį kiaulių marą vakariniuose Rusijos regionuose ir su nesenu ligos atsiradimu Baltarusijoje. Rusija nepateikė jokių duomenų ir įrodymų, kad imtasi priemonių užkirsti kelią bet kokiai tolesnio šios ligos plitimo Europos Sąjungoje rizikai“, – teigia T.Borgas.

Moksliniai duomenys rodo, kad šie du afrikinio kiaulių maro atvejai Lietuvoje susiję su nesėkmingais bandymais kontroliuoti užsitęsusį afrikinį kiaulių marą vakariniuose Rusijos regionuose ir su nesenu ligos atsiradimu Baltarusijoje

Vis dėlto Rusija nustatė beprecedenčius apribojimus kiaulių ir kiaulienos eksportui iš visų 28 ES valstybių narių, nors liga nustatyta tik ribotoje Lietuvos dalyje. O šie apribojimai ne tik daro rimtą ekonominį poveikį Europos verslo subjektams, bet ir yra neproporcingi ir pažeidžia tarptautinės prekybos principus.

„Šis Rusijos prieš dvi savaites įvestas prekybos draudimas taikomas ir toliau, nepaisant mano prašymo susitikti su Rusijos atstovu ir vesti aukšto lygmens oficialias ir technines derybas. Iki šiol mūsų pasiūlymai sutarti dėl bendradarbiavimo, prekybos apribojimus taikant tik užkrėstai zonai, buvo atmesti.

„Dar kartą raginu Rusiją pradėti konstruktyvias derybas šiuo klausimu ir rasti tinkamą sprendimą“, – savo pareiškime rašo T.Borgas.

Tarnybų yra paprašyta, kad kartu su Rusijos ekspertais išnagrinėtų geriausius sprendimo būdus, atsižvelgiant į regioninį principą. T.Borgas tvirtina esąs pasirengęs nedelsdamas vykti į Maskvą ir siekti sprendimo, kad būtų atkurti prekybos srautai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius