-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijoje afrikiniu kiaulių maru užkrėsta teritorija plečiasi

Latvijos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praneša, kad vakar Latvijos Respublikos Madonos savivaldybėje nustatytas naujas afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys laukinėje faunoje.
Šernas
Šernas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pranešama, kad keturi nugaišę šernai rasti netoli smulkaus ūkininko javų lauko. Gyvūnų mėginius ištyrus Latvijos Nacionalinėje laboratorijoje nustatyta, kad du šernai nugaišo dėl afrikinio kiaulių maro.

Iki šiol Latvijoje jau nustatyta 60 AKM židinių, iš jų -28 laukinėje faunoje, o 32 – kiaulių ūkiuose

„Didžiausią nerimą kelia tai, kad pastarasis AKM židinys nuo dabar Latvijoje nustatytos AKM užkrėstos teritorijos yra nutolęs apie 100 km. Madonos savivaldybė yra centrinėje Latvijos dalyje, nuo sienos nutolusi apie 80 km., o tai reiškia, kad nuo pasienio regionų užkratas plinta į kaimyninės šalies vidų. Akivaizdu, kad specialistų keliamas nerimas nėra perdėtas. AKM yra greitai plintanti ir sunkiai prognozuojama liga, kuri bet kada gali pasireikšti visai naujuose regionuose, todėl dar kartą primename visiems kiaulių laikytojams, medžiotojams ir privatiems veterinarijos gydytojams, kad būtina išlikti budriems ir, suvokiant savo atsakomybę, ypatingai griežtai laikytis biologinio saugumo priemonių kiaulių laikymo vietose,“ – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, iki šiol Latvijoje jau nustatyta 60 AKM židinių, iš jų -28 laukinėje faunoje, o 32 – kiaulių ūkiuose. Iš viso kaimyninėje šalyje dėl AKM rasta 50 kritusių šernų ir sunaikinta per 450 kiaulių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius