Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkijos obuolių augintojai reikalauja dėl Rusijos embargo patirtų nuostolių kompensacijų

Varšuvoje antradienį maždaug 300 Lenkijos obuolių augintojų surengė demonstraciją prie ministro pirmininko biuro, reikalaudami nacionalinių ir Europos Sąjungos išmokų, kurios kompensuotų dėl Rusijos importo draudimo jų patirtus nuostolius.
Obuoliai
Obuoliai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Odiniais puspalčiais vilkintys ūkininkai liūdnais veidais laikė vėliavas ir plakatus su užrašais „Paimkite iš politikų atlyginimus ir atiduokite juos obuolių augintojams“.

Lenkija yra viena didžiausių obuolių eksportuotojų pasaulyje, pernai išauginusi tris milijonus tonų šių vaisių. Paprastai trečdalis šios produkcijos yra eksportuojamas, daugiausia į Rusiją.

Nė viena pasaulio šalis negali sunaudoti tų milijonų tonų Lenkijos obuolių, kurių nepriima Rusija, – sakė M.Maliszewskis.

„Nė viena pasaulio šalis negali sunaudoti tų milijonų tonų Lenkijos obuolių, kurių nepriima Rusija, atsakydama į Vakarų sankcijas dėl jos veiksmų Ukrainoje", – sakė Lenkijos vaisių augintojų asociacijos vadovas Miroslawas Maliszewskis.

„Šiems obuoliams privalome rasti kitokį panaudojimą, galbūt paversti jas biodujomis, gavus Lenkijos ir Europos finansavimą“, – kalbėjo jis.

Rusijos rugpjūtį paskelbtas embargas buvo atsakas į JAV ir ES jai įvestas sankcijas dėl įtariamo Maskvos prisidėjimo prie separatistų sukilimo rytinėje Ukrainoje.

Metus galiosiantis draudimas įvežti į Rusiją apima mėsos, vaisių, daržovių, žuvies ir pieno produktų importą iš Australijos, Kanados, Europos Sąjungos, Norvegijos ir Jungtinių Valstijų.

Varšuva anksčiau prašė iš ES 147 mln. eurų kompensacijos savo obuolių augintojams, bet šią savaitę šią sumą sumažino iki 25,8 mln. eurų.

Obuolių augintojas iš Goščyno gyvenvietės Jerzy Pucekas naujienų agentūrai AFP sakė, kad demonstracijoje dalyvauja todėl, jog yra „nepatenkintas, kaip ir visi, nepakankamomis išmokomis, kurios kompensuoja tik labai mažą dalį nuostolių“.

Dabar ūkininko sandėliuose yra 500 tonų obuolių, kuriuos gali tekti išmesti, sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius