-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva siekia išlyginti eksporto ir importo į Braziliją balansą

Brazilijos rinka yra viena iš eksporto rinkų, kuriomis domisi Lietuvos gamintojai. Žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius, Žemės ūkio ministerijoje susitikęs su Brazilijos žemės ūkio, gyvulininkystės ir apsirūpinimo maistu ministerijos federalinių ir veterinarijos inspektorių bei Europos Komisijos Prekybos direktorato atstovų delegacija, pastebėjo, kad Brazilija ir Lietuva turi puikias, tačiau dar neišnaudotas galimybes bendradarbiauti žemės ūkio, veterinarijos ir mokslo srityje.
Brazilija, San Paulas
Brazilija, San Paulas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Brazilija

Brazilija yra didžiausia Pietų Amerikos valstybė, kurioje žemės ūkis sukuria 5,5 proc. bendrojo vidaus produkto.  Nors pusė Brazilijos ūkių yra mažesni kaip 10 ha, tačiau net  39 proc. žemės ūkio naudmenų ploto užima ūkiai, valdantys daugiau kaip 1 000 ha. Šios šalies augalininkystės sektoriuje sukuriama apie 60 proc. žemės ūkio produkcijos vertės. Brazilai neslepia pasididžiavimo savo šalies galvijininkyste – puikios kokybės mėsą vertina viso pasaulio vartotojai. 

Inicijuota net tik žuvų ir pieno produktų eksporto leidimų į Braziliją išdavimo procedūra, bet ir atliktas auditas dėl žuvų produktų eksporto.

Pernai lietuviškų žemės ūkio ir maisto prekių eksportas į Braziliją sudarė 236 tūkst. eurų, o štai importas iš Brazilijos siekė net 18,2 mln. eurų. Į Braziliją eksportuotas kviečių glitimas, salyklinis alus, o importuotas tabakas, netinkami naudoti žmonių maistui gyvūniniai produktai, kavos ekstraktai.  „Mūsų šalies žemės ūkio ir maisto produkcijos prekybos apimtys su Jūsų šalimi nėra didelės, todėl norėtume sustiprinti dvišalį bendradarbiavimą žemės ūkio srityje“, – pabrėžė viceministras V. Martusevičius. Pasak jo, mūsų šalis Brazilijos vartotojams gali pasiūlyti itin aukštos kokybės produkcijos, kuri atitinka visus ES sanitarijos, aplinkos apsaugos ir gyvūnų gerovės reikalavimus. 

Žemės ūkio ministerija į Brazilijos rinką žvalgosi jau keleri metai. Inicijuota net tik žuvų ir pieno produktų eksporto leidimų į Braziliją išdavimo procedūra, bet ir atliktas auditas dėl žuvų produktų eksporto – šiuo metu laukiama galutinio patvirtinimo. ,,Dėl pieno produktų eksporto prašome Jūsų tarpininkavimo paspartinant pateiktų dokumentų nagrinėjimą. Esame pasirengę priimti auditorius ir pateikti papildomą reikiamą informaciją“, – situaciją apibūdino viceministras. Atkreiptas dėmesys į tai, kad pradėtas pildyti eksporto  klausimynas dėl grūdų. Artimiausiu metu Lietuva planuoja inicijuoti ir mėsos produktų eksporto leidimų gavimo procedūrą.

Mes norime bendradarbiauti keičiantis informacija gyvulininkystės srityje, mokslo ir gamybos tyrimų klausimais, vykdyti studentų mainus.

Lietuva suinteresuota ne tik produkcijos eksportu. „Mes norime bendradarbiauti keičiantis informacija gyvulininkystės srityje, mokslo ir gamybos tyrimų klausimais, vykdyti studentų mainus“, – kalbėjo V. Martusevičius. ,,Džiaugiamės, kad Brazilija įdomi Lietuvai”, – neslėpė šios šalies delegacijos vadovas, Brazilijos žemės ūkio, gyvulininkystės ir apsirūpinimo maistu ministerijos federalinis ir biudžeto inspektorius Luisas Fernando Cunha.

Brazilai taip pat buvo pakviesti apsilankyti kitais metais Lietuvoje įvyksiančiame Pasauliniame pienininkystės kongrese bei didžiausioje Baltijos šalyse tarptautinėje žemės ūkio ir maisto produktų parodoje „AgroBalt‘ 2016“.

Šiandien brazilų delegacija visą dieną praleis Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, o rytoj vyksta į Kauną, kur lankysis VĮ „Pieno tyrimai“ ir pieno perdirbimo įmonėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius