-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažame sraigių versle – didelės intrigos

Sraigių augintojų verslo aktualijos nė iš tolo neprimena šių lėtų gyvūnų gyvenimo būdo. Mažame ir iš pažiūros ramiame versle jau kuris laikas verda didelės intrigos – vieni augintojai kaltina kitus apgaudinėjant, nesumokant pinigų, pardavinėjant sraigių pašarus su hormonais ir mirtinomis bakterijomis.
Pinigai
Pinigai / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.
Temos: 1 Žemės ūkis

Lietuvoje šiuo metu registruotos dvi sraigių augintojų asociacijos – Vynuoginių sraigių augintojų asociacija ir Sraigių augintojų asociacija: dalis sraigių augintojų dėl nesutarimų atsiskyrė nuo pirmosios ir įkūrė kitą.

Sraigių augintojų asociacijoje dabar teliko keli pasyvūs sraigių augintojai, o anksčiau asociacija turėjo 120 narių.

Atgraso nesąžiningi supirkėjai

„Šis verslas nėra toks, iš kurio gali daug uždirbti, – pasakojo asociacijos narė Sigita. – Prieš trejus ketverius metus kainos buvo didelės, tuomet dar sraigių auginti nemokėjome ir susibūrėme į asociaciją. Kol išmokome auginti, bulgarų ir rumunų augintojus parėmė jų vyriausybės. Dabar sraigių supirkimo kainos kritusios, be valdžios paramos auginti sunku.“

Gražių sraigių augintojų pavyzdžių, kurie augino ir sąžiningai užsidirbo, net ir negaliu paminėti, – sakė Sigita.

Dalį asociacijos narių nuo sraigių auginimo atgrasė nesąžiningi supirkėjai – viena įmonė supirkinėjo sraiges pagal sutartis, pažadėdavo, kad pinigai bus grąžinami po metų, tačiau jų negrąžindavo. Kiti augintojai skelbėsi, kad augina sraiges patys, tačiau iš tikrųjų jas veždavo iš Lenkijos ir pardavinėjo kaip motininę bandą. Apgavikų būta ir daugiau.

Lietuvoje superkamos kelių rūšių sraigės: vynuoginės, kurios Lietuvoje ir gyvena, ir afrikinės, kurias galima auginti tik specialiomis sąlygomis pramoniniu būdu.

„Auginti vynuoginių sraigių pardavimui neapsimoka, nes jos nesiveisia. Todėl pradėjome auginti afrikines sraiges, jų auginti niekas nemokėjo. Atsirado gudruolių, kurie nusprendė pasinaudoti žmonių neišmanymu. Neskaidrumo buvo daug ir dar liko. Gražių sraigių augintojų pavyzdžių, kurie augino ir sąžiningai užsidirbo, net ir negaliu paminėti“, – sakė Sigita.

Pasak jos, dažniausiai žmonės sraigių auginimu susidomi prisiskaitę straipsnių ir gražių augintojų istorijų, tačiau realybė kitokia – kartais užauginę sraiges ir jas pardavę augintojai suskaičiuoja, kad sraigių pašarui išleido daugiau, nei uždirbo pardavę sraiges.

Kaltina nuodingomis bakterijomis

Vieną nesąžiningų sraigių auginimo pavyzdžių pateikė sraigių auginimu užsiimančios bendrovės „Emerta“ vadovė Natalija Pronckienė. Ji aiškino, kad bendrovės „Snailette“ direktorė Daiva Girdziušienė sraigių augintojams, taip pat ir jai, pardavinėjo sraigių pašarą, kurį N.Pronckienė nuvežė ištirti specialistams ir jame rado augimo hormonų, nuo kurių sraigės nesidaugina, bei nuodingų medžiagų – auksinio stafilokoko bakterijų, kurios, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, gali netgi tapti žmogaus mirties priežastimi.

„Atsirado Daiva, kuri pradėjo daryti verslą su pašaru. Ji aiškino, kad pašaras geras, kad jį veža iš Lenkijos, o, kaip pasirodė vėliau, jis turi hormonų, – kalbėjo N.Pronckienė. – Sraigės gražiai auga, turi daug mėsos, o kai pradedi virti tokias sraiges, mėsos nelieka. Žmogus investuoja pinigus, o mėsos nėra. Be to, ištyrę pašare radome auksinio stafilokoko ir įvairių cheminių medžiagų.“

Pasak jos, D.Girdziušienės pašaru skundėsi ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos sraigių augintojai.

N.Pronckienė visiems, kurie pradeda sraigių auginimo verslą ir nenori būti apgauti, patarė atvažiuoti į sraigių ūkį ir savo akimis pamatyti, kur sraigės auginamos, ir jokiu būdu sraigių nepirkti internetu.

Negraži konkurencija

„Snailette“ direktorė D.Girdziušienė, apie kurią 15min.lt jau rašė praėjusią savaitę, sakė, kad N.Pronckienės pasakojimai – laužti iš piršto.

Mes auginame, mums sekasi, čia kaip ir kiekviename kitame versle – vieniems sekasi, kitiems – ne, – sakė D.Girdziušienė.

„Mes buvome vieni pirmųjų, kurie pradėjo vežti pašarą iš Lenkijos. Anksčiau augintojai sraiges šerdavo vištų pašarais. Mes patys nuvykome į pašaro gamyklą Lenkijoje – ten specializuota gamyka, jie tuos pašarus gamina aštuntus metus. Manau, čia tiesiog negraži konkurencija.“

D.Girdziušienė aiškino, kad pašarus sraigėms tiekė tokius, kokius pirkdavo iš gamyklų: „Kam man reikėtų juos kažkur perpilti? Ji nori pasakyti, kad mūsų pašarai buvo su stafilokoku, bet jūs pagalvokite, juk tokiu atveju mes visi neturėtume sraigių, nes jos išdvėstų.“

Pašnekovė kalbėjo, kad N.Pronckienė sraiges augina dar neilgai ir neturi tiek patirties, kad galėtų kalbėti apie jų auginimą.

Paklausta, ar pritaria Sraigių augintojų asociacijos narės nuomonei, kad iš sraigių auginimo negalima uždirbti, pašnekovė nesutiko: „Tai nesąmonė – asociacija dėl to ir iširo, kad niekas nėra niekur sraigių pridavęs, visi vieni kitiems pardavinėjo motinines bandas. Mes buvome pirmieji, kurie sraiges pradėjo realizuoti, dabar jau yra ir kitų, tikiu, kad ateityje jų bus dar daugiau. O mes auginame, mums sekasi, čia kaip ir kiekviename kitame versle – vieniems sekasi, kitiems – ne“, – sakė D.Girdziušienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius