Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parama ekologiniams ūkiams – pagal naujas taisykles

Ekologiniu ūkininkavimu užsiimantys ar ketinantys užsiimtys ūkininkai turėtų atkreipti dėmesį į šiemet pakitusius reikalavimus Europos Sąjungos (ES) ir valstybės teikiamai paramai gauti.
Ožka pievoje
Aut. Julius Kalinskas

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atkreipia dėmesį, kad paramos ekologinei gamybai, išskirtinės kokybės vaisiams, uogoms bei daržovėms sertifikuoti galima kreiptis tik iki birželio 15 dienos.

Pasėlius deklaruojantys asmenys bendrojoje paraiškoje gali prašyti ir paramos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos (KPP) priemonę „Ekologinis ūkininkavimas“.

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atkreipia dėmesį, kad paramos ekologinei gamybai, išskirtinės kokybės vaisiams, uogoms bei daržovėms sertifikuoti galima kreiptis tik iki birželio 15 dienos. Vėliau paraiškos nebebus priimamos.

Reikės ūkininkauti tik ekologiškai

Pagal KPP priemonę „Ekologinis ūkininkavimas“ remiamos dvi veiklos: „Parama perėjimui prie ekologinio ūkininkavimo“ ir „Parama ekologiniam ūkininkavimui“.

Paramos gali kreiptis ūkininkai ir juridiniai asmenys, visoje valdoje vykdantys ar iš karto po paramos paraiškos pateikimo įsipareigojantys vykdyti su ekologine žemės ūkio gamyba susijusią veiklą.

Paramos gali kreiptis ir tie, kurie su ekologine žemės ūkio gamyba susijusią veiklą vykdo ne visoje valdoje, tačiau nuo 2016 metų įsipareigoja visoje valdoje ūkininkauti tik ekologiškai.

Kaip akcentuoja NMA Tiesioginės paramos departamento vyriausioji specialistė Sigutė Stakvilevičienė, paramos gali kreiptis ir tie, kurie su ekologine žemės ūkio gamyba susijusią veiklą vykdo ne visoje valdoje, tačiau nuo 2016 metų įsipareigoja visoje valdoje ūkininkauti tik ekologiškai.

Lauko plotas, už kurį mokamos išmokos turi būti ne mažesnis nei 0,1 ha. Bendras tinkamas paramai žemės ūkio naudmenų plotas – ne mažesnis nei 1 ha.

Būtina laikyti sertifikuotus gyvulius

Parama už daugiametes žoles ir javus pašarams mokama tik laikantiems pagal ES reglamentą ir Ekologinio žemės ūkio taisyklių reikalavimus sertifikuotus gyvulius.

Parama už daugiametes žoles mokama tik auginantiems jas sertifikuotame plote, kurio ne daugiau kaip 2 ha tenka vienam sertifikuotam sutartiniam gyvuliui mažiau palankiose ūkininkauti teritorijose. Kitose teritorijose parama mokama tik auginantiems daugiametes žoles sertifikuotame plote, kurio ne daugiau kaip 1,5 ha tenka vienam sertifikuotam sutartiniam gyvuliui.

Parama už javus pašarams mokama tik už sertifikuotą javų pašarams plotą, kurio ne daugiau kaip 1 ha tenka vienam sertifikuotam sutartiniam gyvuliui.

Parama už vaistažoles, aromatinius ir prieskoninius augalus  mokama tik paramos gavėjams, besiverčiantiems specializuota vaistažolininkystės, aromatinių prieskoninių augalų auginimo veikla, perdirbantiems produkciją ūkyje arba parduodantiems žaliavą įmonėms. Parama teikiama už ne didesniame kaip 20 ha plote auginamus šios pasėlių grupės augalus.

Svarbu apsispręsti dėl tęstinių įsipareigojimų

2015 metais pareiškėjai turi apsispręsti dėl tęstinių įsipareigojimų pratęsimo arba nutraukimo pagal ankstesniojo laikotarpio (Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos) priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programą „Ekologinis ūkininkavimas“ ir savo sprendimą nurodyti teikiamos bendrosios paraiškos formoje.


Anot S. Stakvilevičienės, pareiškėjai turi dvi galimybes. Jie gali tęsti likusius įsipareigojimus dėl tų pačių deklaruotų plotų arba nutraukti juos ir negrąžinti visų anksčiau gautų išmokų.

Tęsiamiems įsipareigojimams bus taikomos 2007–2013 metų priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ įgyvendinimo taisyklių nuostatos, išskyrus pagrindinius reikalavimus ir sankcijas už jų nesilaikymą.

Ekologiškai ūkininkauti sunkiau ir brangiau

Griciūnų kaime (Širvintų r.) ekologiniu ūkininkavimu užsiimanti Andžela Dalia Ėmužytė augina apie 600 ožkų, iš jų pieno pagamintą sūrį ji parduoda turguje, ekologiškų produktų krautuvėlėse, taip pat šią produkciją perka keli restoranai. „Mūsų gaminiai rado savo nišą. Žinoma, teko gerokai padirbėti, pasiūlyti didelį sūrių asortimentą, kad patenkintumėme įvairius skonius“, - pasakoja ji.

Dalia Ėmužytė puoselėja ekologiškas idėjas ūkyje. NMA nuotr.
Dalia Ėmužytė puoselėja ekologiškas idėjas ūkyje. NMA nuotr.

Ekologinis ūkininkavimas gerokai sunkesnis ir brangesnis nei paprasta žemės ūkio veikla. A. D. Ėmužytė ūkyje nenaudoja jokių sintetinių trąšų, antibiotikų, kiti gyvulių vaistai skiriami tik išimtiniais atvejais, pašarai ožkoms gaminami pagal griežtus ekologinius reikalavimus. Nepaisant to, ožkų augintoja niekada negalvojo apie kitokį nei ekologinis ūkininkavimas. „Nuo studijų metų domėjausi žaliųjų judėjimu ir ekologinėmis problemomis. Mano požiūris yra paprastas: reikia kuo mažiau teršti gamtą ir kuo mažiau kenkti gyvūnams bei žmonėms“, - pažymi A. D. Ėmužytė.

Siekdama padengti dalį išlaidų, atsirandančių ūkininkaujant ekologiškai, pirmiausia – serfitikuojant ūkį ir produkciją, specialioms etiketėms įsigyti, pašarams ruošti, A. D. Ėmužytė kreipėsi paramos dar ankstesniu paramos laikotarpiu. „Bet kokia parama ūkiams – labai svarbi, nes ūkininkauti yra sunku, ypač užsiimti gyvulininkyste“, - sako ekologinio ūkio savininkė.

NMA KPF logo joined
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius