Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pieno ūkininkai ketina skųsti ministeriją ES komisarui dėl paramos skirstymo

Lietuvos pieno ūkininkams nesutinkant su Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) pasiūlymu, kaip bus skirstoma beveik 11 mln. eurų europinė parama nuostolių dėl pieno krizės patyrusiems žemdirbiams, šie ketina kreiptis į Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio komisarą ir ieškoti palaikymo.
Prie Žemės ūkio ministerijos ūkininkai dalina pieną
Prie Žemės ūkio ministerijos ūkininkai dalina pieną / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kol kas laiško nenusiunčiau, esu susirašęs projektą, bet aš manau, kad jį išsiųsiu, nes man neaiški situacija, kad mes sukirtome rankas su komisaru (Januszu Wojciechowskiu, Janušu Voičekovskiu – BNS), kuris sakė, kad lėšos bus skirtos, o toliau tik techniniai dalykai“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Eimantas Pranauskas.

Ūkininkai nesutinka su ministerijos siūlymu Europos Komisijos skirtus pinigus paskirstyti tik tiems ūkiams, kurie balandžio-birželio mėnesiais už kilogramą natūralaus pieno gavo mažiau nei 35 centus. Anot jų, tokiu būdu paramą gaus tik mažieji pieno ūkiai, kai jos reikia visiems.

Ministerijos atstovai anksčiau teigė, kad šios taisyklės užtikrina paramą 90 proc. ūkių, be to, projektas dar tik bus derinamas su ūkininkais, kurių pastabas ministerija planuoja išklausyti.

Pasak E.Pranausko, ŽŪM į ūkininkus neatsižvelgė sąmoningai – anot jo, tie patys argumentai buvo sakomi anksčiau skirstant 8 mln. eurų nacionalinę paramą pieno ūkiams.

„Kada buvo skirstoma 8 mln. eurų nacionalinė parama, (...) didžioji dalis, praktiškai visos asociacijos žemdirbiškos, pieną gaminančios, pasisakė prieš tai, kas dabar įdėta į naująjį projektą. Tai klausimas yra toks, ar ministerijai nežinoma dengiant šitą projektą (ūkininkų – BNS) pozicija?“, – kalbėjo jis.

Kooperatyvo „Pienas.lt“ valdybos pirmininkas Tomas Raudonius pridūrė, kad situacija išskirtinė – anksčiau ŽŪM visada su ūkininkais tardavosi prieš skelbiant projektus.

„Visada iki šiolei normali praktika buvo tai, kad iki projekto vykdavo diskusijos su asociacijomis, su socialiniais partneriais tai tada išklausomi pasiūlymai ir tada politinė programa, viskas suvertinama. O šiandien be diskusijų yra projektas jau paramai skirstyti. (...) Tikėtina, kad gali dar ŽŪM atsižvelgti, bet normali praktika buvo ne tokia“, – spaudos konferencijoje aiškino T.Raudonius.

Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos pirmininkė Renata Vilimienė teigė, kad ūkininkai savo pastabas ministerijai pateiks netrukus, tačiau didelių vilčių, kad ministerija atsižvelgs į pasiūlymus, ūkininkai neturi.

„Visada einame į pokalbius, visada einam į derybas, nes tik diskusijose atsiranda tiesa, bet kai diskutuojame vieni apie batus, kiti apie ratus, kas būna paprastai paskutiniais metais, tai taip ir gaunasi, kad vilčių mes neturim“, – spaudos konferencijoje teigė R.Vilimienė.

Kauno rajono ūkininkų sąjungos vadovas Mindaugas Maciulevičius anksčiau BNS teigė, kad ūkininkai nesutinka su ŽŪM siūlymu EK skirtus pinigus skirti tik tiems ūkiams, kurie balandžio-birželio mėnesiais už kilogramą natūralaus pieno gavo mažiau nei 35 centus. Be to, jie nesutinka su siūlymu iš EK skirtų 10,66 mln. eurų paskirstyti tik dalį, 8,86 mln. eurų.

Tuo metu žemės ūkio viceministras Vytautas Abukauskas BNS teigė, kad šios taisyklės užtikrina paramą 90 proc. ūkių, o skirstoma ne visa EK skirta suma ministerijai leis paramą išdalinti greičiau.

Liepos 10 dieną Briuseliui pritarus neatidėliotinai paramai ūkininkams, ji pasieks 22 šalių ūkininkus, kuriuos neigiamai paveikė nepalankios oro sąlygos ar specifiniai sunkumai. Lietuvai skirta 10,66 mln. eurų, Latvijai – 6,8 mln. eurų, Estijai – 1,72 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius