-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija pritrūko apelsinų: iš Egipto neįsileidžia, turkai po sankcijų dar neatvežė

Rusijos prekybininkai teigia, kad Rusijoje jau juntamas apelsinų trūkumas, rašo „Vedomosti“. Rugsėjį apelsinų kainos jau padidėjo 15,7 proc., tačiau šių egzotinių vaisių vis tiek trūksta. Tai lėmė ne tik sankcijos Turkijai, bet ir barjerai kitų šalių vaisiams.
Apelsinai
Apelsinai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2015 metais didžiausiu apelsinų tiekėju į Rusiją buvo Turkija, kuriai teko 35 proc. rinkos, arba 538 tūkst. tonų per metus.

Tačiau 2016 m. pradžioje, kai Rusija paskelbė ekonomines sankcijas Turkijai, į draudžiamų importuoti prekių sąrašą pateko ir apelsinai. Todėl per pirmąjį metų ketvirtį Turkijos dalis egzotinių vaisių importe susitraukė iki 9,6 proc. Tačiau išaugo importas iš Egipto – iki 26,9 proc., o praėjusių metų sausį-birželį – iki 37 proc.

Tačiau 2016 metų rugsėjo pabaigoje Rusijos veterinarijos tarnyba „Rosselchoznadzor“ laikinai uždraudė egzotinių vaisių importą iš Egipto „dėl sistemiškų fitosanitarijos pažeidimų“.

Rinkos ekspertai tada įspėjo, kad dėl to Rusijoje kils egzotinių vaisių kaina iki tol, kol bus rasta alternatyva egiptietiškiems vaisiams. Tačiau ir čia nėra gerų naujienų – šiais metais apelsinų sezonas Pietų Afrikos Respublikoje baigėsi mėnesiu anksčiau, todėl iš šios šalies importas į Rusiją sumažėjo 10 proc.

Tiesa, spalio pradžioje Maskva atšaukė sankcijas turkiškiems vaisiams. Turkijos apelsinai yra maždaug dvigubai pigesni už egiptietiškus, todėl importuotojai nustojo užsakyti citrusinius vaisius kitur, kur yra didesnės kainos. Tačiau importas iš Turkijos taip ir neprasidėjo – jo laukiama lapkričio pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius