-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkininko Algio Kaušakio badu marintų žirgų po išgelbėjimo laukia mėsininko peilis?

„Žirgų globos asociacija“ teigia, kad iš arklius badu marinusio ūkininko Algio Kaušakio paimtų žirgų laukia liūdnas likimas. Jų pardavimo kaina nuleista tiek, kad arkliais jau susidomėjo mėsininkai. Gyvūnus auginančio „Lietuvos žirgyno“ vadovas Žilvinas Badikonis teigia parduodantis arklius tiems, kas gali juos nupirkti, nes jų išlaikymas – labai brangus.
A.A.Kaušakio badu marintiems arkliams rasti nauji namai.
A.A.Kaušakio badu marintiems arkliams rasti nauji namai. / vmvt.lt

„Žirgų globos asociacijos“ narė Dovilė Tamošaitytė 15min.lt pirmadienį teigė, kad nuo praėjusio penktadienio vakaro A.Kaušakio bandos arkliai pardavinėjami labai pigiai: eržilas kainuoja 600 Lt, kumelė – 700 Lt.

Anot jos, veislinių arklių kainos didesnės, bet tokių yra labai maža dalis konfiskuotoje bandoje.

Asociacijos turimais duomenimis, iš 70 pardavinėjamų arklių dauguma – eržilai.

Tie arkliai pardavinėjami už 1-1,50 už kilogramą.

„Eržilai visi neveisliniai ir visi po 600 Lt, o kumelių neveislinių – apie 10. Situacija yra baisi tuo, kad mėsos kaina rinkoje yra nuo 1-3 Lt už kilogramą. Tie arkliai pardavinėjami už 1-1,50 už kilogramą“, – sakė ji.

Asociacija ketina nupirkti visus arklius

Anot D.Tamošaitytės, „Lietuvos žirgynas“ anksčiau žirgus pardavinėjo gerokai brangiau – po 3,5-3 tūkst. Lt. ir taip atbaidė visus potencialius pirkėjus.

Vėliau kaina, anot jos, ėmė mažėti, tačiau apie tai garsiai neskelbiama – „Lietuvos žirgyno“ puslapyje nėra informacijos apie parduodamus žirgus ir jų kainas.

„Prieš savaitę nuvykome į žirgyną ir ten sutikome mėsininką, kuris tiesiai šviesiai pasakė, kad jis yra pažįstamas su žirgyno direktoriumi ir kalbėjo apie tai, kad bus nuleistos kainos iki 600 Lt, todėl jam neapsimoka dabar pirkti, jis palauks, kai bus nuleistos kainos, jis išsirinks 15 kumelių ar eržilų ir nusipirks. Informacija mėsininkus pasiekdavo greičiau nei asociaciją. Jie žino, kada bus nuleista kainą, iki kiek ji kris“, – piktinosi pašnekovė.

Sutikome mėsininką, kuris tiesiai šviesiai pasakė, kad jis yra pažįstamas su žirgyno direktoriumi ir kalbėjo apie tai, kad bus nuleistos kainos iki 600 Lt, todėl jam neapsimoka dabar pirkti, jis palauks, kai bus nuleistos kainos ir išsirinks 15 kumelių ar eržilų.

Anot jos, „Lietuvos žirgyno“ atstovai yra sakę, kad iki lapkričio tikimasi parduoti visus A.Kaušakio bandos žirgus.

„Laikymo sąlygos ten labai prastos – arkliai yra šeriami nekokybiškais pašarais, jie yra sukritę, atrodo ne taip, kaip jie atrodytų, jeigu juos būtų prižiūrėję žmonės. Arkliai nepakankamai įmitę, specialiai laikomi garduose, mėšle, kad atrodytų kuo nepatraukliau pirkėjui“, – sakė D.Tamošaitytė.

Jos teigimu, asociacija norėtų nupirkti visus likusius A.Kaušakio arklius, tačiau jiems neturi pinigų – kol kas lėšos jiems yra tik renkamos.

„Norime paprašyti žmones, jei jie gali, įsigyti arklius, nes tai yra paskutinis šansas juos išgelbėti“, – sakė ji.

Ž.Badikonis: nepažįstu aš tų mėsininkų

„Lietuvos žirgyno“ vadovas Ž.Badikonis 15min.lt teigė, „Žirgų globos asociacijos“ atstovų seniai prašęs rasti pirkėjus A.Kaušakio bandai.

„Mes negalime jų laikyti be galo“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad „Lietuvos žirgynas“ stengiasi kaip galima brangiau parduoti arklius ir viliasi, jog šie pateks į geras rankas.

Jeigu ateina žmogus ir deda pinigus ant stalo, mes negalime sakyti, kad juos nupirks asociacija.

Jo teigimu, anksčiau asociacija buvo žadėjusi rasti pirkėjus, tačiau to nepadarė. „Jeigu ateina žmogus ir deda pinigus ant stalo, mes negalime sakyti, kad juos nupirks asociacija. Aš rizikuoti negaliu, tris mėnesius rizikavau, nebuvo jokio judesio, jis dabar atsirado, kai kainos sumažėjo“, – teigė jis.

Paklaustas, ar tiesa, kad arklius ketina nupirkti mėsininkai, Ž.Badikonis teigė nepažįstantis jokių mėsininkų.

„Kas tie mėsininkai Lietuvoje? Aš dirbu tik nuo kovo, nepažįstu aš tų mėsininkų. Turguje esu matęs kaip mėsą kapoja – ten jie yra mėsininkai, o kas mėsininkai pagal jų supratimą, aš nežinau“, – dievagojosi pašnekovas.

Anot jo, praėjusią savaitę buvo likę neparduoti 72 žirgai, Ž.Badikonis teigė, kad visi iki šiol parduoti arkliai gavo gerus šeimininkus. „Tačiau jie vis parduodami – kad ir šiandien atvažiavo šeima ir nusipirko, iš Utenos atvažiavo žmogus ir nusipirko. Judėjimas vyksta“, – pabrėžė jis.

„Lietuvos žirgyno“ vadovas patvirtino, kai žirgai parduodami po 600 Lt, stambiųjų žemaitukų kumelės – 2 tūkst. Lt, kitos – po 700 Lt.  

„Lietuvos žirgyno“ vadovas patvirtino, kai žirgai parduodami po 600 Lt, stambiųjų žemaitukų kumelės – 2 tūkst. Lt, kitos – po 700 Lt.  

„Noriu pabrėžti, kad toje bandoje veislinių žirgų nėra. Arba sako – žemaitukai. Nėra ten žemaitukų.

Pagal kraują buvo nustatyta, kad iš 20 net 11 kumelių yra ne iš žemaitukų, o iš stambiųjų žemaitukų. Komisija nustatė, kad kiti nėra veisliniai arkliai“, – teigė jis.

Ž.Badikonio teigimu, sunkiausia parduoti eržilus, nes jie – nekastruoti, juos reikia pravarinėti, o tai kainuoja.

ŽGA nuotr./Grikis. Mažylis, kurį ŽGA skubėjo išvežti, nes baiminosi, kad ta naktis jam galėjo būti paskutinė. Išsekęs, be mamos, liūdnas ir vienišas – tokį jį išvydo savanoriai A.A.Kaušakio ūkyje. Dabar jis tarsi naujai gimęs, yra žaismingas, žvalus, stiprus ir domisi aplinkiniu pasauliu bei žmonėmis.
ŽGA nuotr./Grikis. Mažylis, kurį ŽGA skubėjo išvežti, nes baiminosi, kad ta naktis jam galėjo būti paskutinė. Išsekęs, be mamos, liūdnas ir vienišas – tokį jį išvydo savanoriai A.A.Kaušakio ūkyje. Dabar jis tarsi naujai gimęs, yra žaismingas, žvalus, stiprus ir domisi aplinkiniu pasauliu bei žmonėmis.

Gresia didelė bauda

Apie ūkininko A.Kaušakio kankintus arklius Lietuva sužinojo pernai balandį. Atvykus tikrintojams, keli arkliai nuo nepriežiūros nugaišo tiesiog jų akyse: 21 žirgai žuvo, 108 buvo konfiskuoti ir nugabenti į Lietuvos žirgyną.

A.Kaušakio teismas, kuriame jis kaltinamas arklių nepriežiūra, kankinimu ir marinimu badu, tebevyksta. Jam gresia iki 65 tūkst. litų bauda arba laisvės atėmimas iki vienerių metų, arba viešieji darbai.

Nacionalinė mokėjimo agentūra iš kaltės nepripažįstančio ūkininko ketina atisiimti 100 tūkst. jam skirtos Europos Sąjungos paramos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius