-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkininkų laikomi gyvuliai – kone šeimos nariai

Elektrėnuose įsikūrę Gintaras ir Rita Marcinkevičiai jau daugiau kaip dešimtmetį – nuo 2004-ųjų metų – puoselėja ekologinį ūkį. Pagrindinė ūkininkų veikla – augalininkystė, tačiau prieš ketverius metus, per Jonines, ūkį papildė ir nauji gyventojai – septyni vienadieniai elniukai. Taip Marcinkevičiai įžengė ir į gyvulininkystę. „Maitinom iš buteliuko, kėlėmės naktimis. Ožkos pieną pirkom, nes karvės netinka. Bet mes juos prisijaukinom, – elnių auginimo pradžią prisimena R. Marcinkevičienė. – Dabar laisvai žmogų prisileidžia, duodasi paglostomi. Čia ir reklamoms filmuota, ir šiaip atvažiuoja daug kas pasižiūrėti“. Per paskutinius ketverius metus elnių ūkis išaugo. Dabar Marcinkevičiai laiko jau 14 skirtingo amžiaus šių taurių gyvūnų.
Marcinkevičių ūkis
Marcinkevičių ūkis

Pradžia – grūdinių kultūrų auginimas

Su laiku šeimos ūkis plėtėsi ir apėmė vis daugiau veiklų. Šiandien Marcinkevičių 100 hektarų ploto valdoje auginamos grūdinės kultūros – kviečiai ir rugiai. Čia jau nemaža įvairovė gyvulių, paukščių – ganosi elniai, jaučiai, karvės ir avys, laikomi triušiai, vištos, po kiemą išdidžiai vaikštinėja fazanai, povai.

Ūkininkų ekologiškai išauginti grūdai keliauja į Vakarų Europą ir Skandinaviją. Pagrindiniai supirkėjai – iš Vokietijos ir Danijos.

Didelius žemės plotus apdirbanti šeimyna pastovių darbuotojų nesamdo, nes su pažangia žemės ūkio technika visus darbus nudirbti spėja patys. Prie ūkininkavimo veiklos labai prisideda ir Marcinkevičių vaikai – neseniai universitetą baigusi dukra Laura ir dar tebestudijuojantis sūnus Mantas. „Darbuotojų nesamdom, patys viską apsidirbame. Per rugiapjūtę ir dukra su traktoriumi važinėja“, – apie darbų pasiskirstymą pasakoja R.Marcinkevičienė.

Darbuotojų nesamdom, patys viską apsidirbame. Per rugiapjūtę ir dukra su traktoriumi važinėja

Augalininkystės ūkį papildžius gyvuliais, darbymetis tęsiasi visus metus. „Atrodo, gyvuliukų nėra daug, bet, suprantat, kiekvienam reikia skirti dėmesio, šilumos – kiekvieną pakalbinam, apeinam. Tai užima labai daug laiko“, – aiškina moteris.

Gyvuliai Marcinkevičių ūkyje beveik kaip šeimos nariai – jokių minčių apie jų pardavimą jiems net nekyla. „Mes patys juos užauginome, kiekvieno gaila. Visi jie – kone mūsų šeimos nariai“, –  tvirtina ūkininkė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Parke gyvena trijų skirtingų veislių elniai.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ūkį modernizuoti padėjo ES parama

Marcinkevičiai buvo vieni iš pirmųjų Europos Sąjungos (ES) paramos programų dalyvių Lietuvoje. Jau 2004 m. ekologinis ūkis Elektrėnuose buvo modernizuotas – jį papildė nauja žemės ūkio technika bei reikalingi statiniai.

Pradžioje, paveldėjęs 3 hektarų plotą, G. Marcinkevičius su šeima siekė paramos pagal dvi priemones – „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ ir „Investicijos į žemės ūkio valdas“. Įsisavinus paramą nupirktas kombainas, puspriekabė bei kita žemės ūkio technika. Įsisavinus 2004–2006 metų laikotarpiu gautą paramą, 2007–2013 metų laikotarpiu ūkininkų šeima pasinaudojo Lietuvos kaimo plėtros programa pagal priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“. Už skirtą paramą pasistatė keturis modernius grūdų laikymo bokštus su džiovykla.

Ūkiui modernizuoti skirta parama Marcinkevičių ūkyje jau baigiama įsisavinti, tad planuojama tolesnė plėtra. Tėvų pėdomis sekti ir auginti elnius ketina ir dukra Laura. Ką tik įgijusi universitetinį išsilavinimą jauna moteris šiuo metu siekia paramos pagal naujojo finansinio laikotarpio programą.

„Sakoma, kad žemės ūkis – tai viena geriausių sričių pradėti verslą, jeigu tik yra gera idėja galima pasiekti gerų rezultatų. Smagu, kad žmonės naudojasi parama ir plečia savo ūkius, investuoja į naujas technologijas, nes kartu su jais auga ir stiprėja mūsų žemės ūkis. Labai svarbu yra auginti ir stiprinti savo kraštą“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Ūkiams modernizuoti – apie pusė milijardo eurų

Šalies ūkiams modernizuoti 2007–2013 m. finansiniu laikotarpiu skirta beveik 451,5 mln. eurų ES ir valstybės paramos lėšų. Už šią Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonei „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ skirtą sumą kaimo vietovėse visoje Lietuvoje baigiama įgyvendinti daugiau kaip 10 tūkst. skirtingų projektų. Ūkininkams jau išmokėta apie 95 proc. skirtos paramos.

Daugiau informacijos – www.nma.lt

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA Facebook paskyros.    

NMA KPF
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius