-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už sumedžiotas šernų pateles išmokėta daugiau kaip 80 tūkst. eurų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) jau išmokėjo daugiau kaip 80 tūkst. eurų už sumedžiotas šernų pateles.
Prijaukinta šernė
Prijaukinta šernė / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Šios kompensacijos nuo 2015 metų lapkričio mėnesio medžioklės plotų naudotojams mokamos siekiant sustabdyti afrikinio kiaulių maro plitimą. Atsižvelgiant į gyvūnų amžių, mokamos 50 arba 100 eurų dydžio kompensacijos. Šią programą kofinansuoja Europos Komisija.

Iki kovo 1 dienos VMVT skelbia išmokėjusi pinigus už 932 sumedžiotas 12-24 mėnesių ir už 759 vyresnes kaip 24 mėnesių šernų pateles. Iš viso kompensacijoms išmokėta daugiau kaip 80 tūkst. eurų.

„Pradėtos taikyti kompensavimo priemonės labai pasiteisino – šernų populiacijos reguliavimas vykdomas kur kas aktyviau ir efektyviau. Žinoma, įtakos turėjo tai, kad gruodžio ir sausio mėnesiai – aktyvios medžioklės sezonas. Tačiau net ir mažėjant medžioklės intensyvumui pavasarį, tikimės efektyvaus šernų populiacijos reguliavimo. Be to, patvirtinta dar viena priemonė – pradedamos mokėti išmokos už surastas šernų gaišenas. Labai svarbu, kad miškuose neliktų nugaišusių šernų, nes tai vienas pagrindinių afrikinio kiaulių maro viruso šaltinių“, – pabrėžia VMVT direktorius Jonas Milius.

Anot tarnybos pranešimo, patvirtinus išmokų už nugaišusius šernus mokėjimo tvarką, surandama gerokai daugiau gaišenų nei ankstesniais metais. 2014 metų sausio-vasario mėnesiais aptikta vos 11 gaišenų, 2015 metais – 37, o per šių metų pirmuosius du mėnesius – 50.

Iš viso šiemet Lietuvoje užregistruota 30 vietų, kuriose nustatytas afrikinis kiaulių maras, Latvijoje – 188, Estijoje – 291, Lenkijoje – 3.

Lietuvoje šią savaitę afrikinis kiaulių maras diagnozuotas devyniems gaišusiems šernams, jie rasti Ignalinos ir Anykščių rajonų miškuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius