-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varėnos rajone ketverius metus stringa paukštyno statyba

Toliau stringa paukštyno Varėnos rajone, Krivilių kaime, statybos klausimas. Vietos bendruomenė kovoja, kad paukštyno nebūtų, o Varėnos taryba net ir po Kauno administracinio teismo sprendimo, kad turi būti priimtas bet koks nutarimas dėl planuojamos ūkinės veiklos, gali sulaukti antstolio.
Vištų ūkis
Vištų ūkis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Mes gi gyvulius laikome, žinome, koks kvapas. Mums gana savų gyvulių, bet mes iš jų gyvename, mes iš paukštyno negyvename“, – tokios aistros jau ketverius metus verda Varėnos rajone, Kriviliuose. Bendruomenė protestuoja prieš šalia kaimo, už 600 metrų, statyti planuojamą paukštyną – baiminamasi nemalonių kvapų ir ligų, pavyzdžiui, ar dėl išskiriamo amoniako nenukentės ekologiniai ūkiai. Juolab kad paukštyną pašonėje vietiniai sako jau turintys – už 6 km Vydeniuose. Beje, kaip ir patirties.

„Žmonės Vydeniuose skundžiasi, kad juos baisiai išbėrė, vaikai serga. Bent jau įtaria žmonės, niekas neištyrė. Daug skundžiasi moterys, kurios dirbo“, – sako Krivilių kaimo bendruomenės narė Janė Česokienė.

„Mes – ne prieš verslą. Mes norime, kad ir darbo vietų būtų, žmonės turėtų darbą, bet paukštynas – per arti gyvenvietės. Kaimas tvarkosi norėdamas gyventi gražiau ir geriau“, – teigia ūkininkas Petras Sinkevičius

„Mes – ne prieš verslą. Mes norime, kad ir darbo vietų būtų, žmonės turėtų darbą, bet paukštynas – per arti gyvenvietės. Kaimas tvarkosi norėdamas gyventi gražiau ir geriau“, – teigia ūkininkas Petras Sinkevičius.

„Bus kvapų, mūsų nekilnojamas turtas atpigs. Ir taip bus nemalonu, jeigu tie kvapai sklis. Niekas nebuvo atvažiavę, niekas nekalbėjo, jokių diskusijų nevedė“, – pasakoja Krivilių kaimo bendruomenės narys Rimas Tamulevičius.

Kriviliuose pagal pateiktą informaciją paukštynas turėtų būti didesnis nei Vydeniuose. Septyniose fermose per metus planuojama užauginti daugiau nei milijoną broilerių. 

Tačiau klausimas dėl bendrovės „Jondara“ planuojamos ūkinės veiklos įstrigo Varėnos taryboje. Daugelį kartų svarstant paukštyno atsiradimą Kriviliuose, opozicija, palaikanti bendruomenę, prieš balsavimą palikdavo salę. Kaip ir šįkart. Nors Kauno administracinis teismas yra įpareigojęs tarybą priimti vienokį ar kitokį sprendimą.

Tarybai vėl nepriėmus sprendimo, Vyriausybės atstovė privalės kreiptis į antstolius, kad šie priverstų tarybos opoziciją dalyvauti balsavime dėl paukštyno likimo

„Jeigu mes balsuotume prieš, tai jau būtų pastatytas paukštynas, kuriam jie dabar priešinasi. Bet mes išeiname ir sugriauname kvorumą. Mums reiktų bent dviejų balsų, kad mes galėtume nusverti į kitą pusę“, – sako Varėnos tarybos narys Valdas Kukalskis, atstovaujantis opozicijai.  

Tačiau į kitą pusę nusverti – kad paukštynas būtų statomas – negali ir pozicija, jiems taip pat trūksta balso už.

„Svarbiausia, kad jie [tarybos nariai] atliktų pareigą dalyvauti tarybos posėdyje, o šiuo atveju yra skandalinga situacija. Tai yra suinteresuotumas, aiškūs asmeniniai interesai, kad šita investicija neateitų“, – tvirtina Varėnos meras Vidas Mikalauskas.

Tarybai vėl nepriėmus sprendimo, Vyriausybės atstovė privalės kreiptis į antstolius, kad šie priverstų tarybos opoziciją dalyvauti balsavime dėl paukštyno likimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius