-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virginija Baltraitienė tikisi už moduliaciją prarastas lėšas ūkininkams grąžinti šiemet

Laikinoji žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė tikisi, jog už Europos Komisijos (EK) neteisėtai pritaikytą moduliacijos principą Lietuvos ūkininkams prarastas lėšas pavyks grąžinti dar šiais metais.
Virginija Baltraitienė
Virginija Baltraitienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Esu įsitikinusi, kad tokiam projektui šiandien bus pritarta Vyriausybės posėdyje ir numoduliuotos, sumažintos lėšos ūkininkams bus išmokėtos kaip kompensacija dar šiemet“, – pranešime spaudai sakė V.Baltraitienė.

Anot jos, Finansų ministerija patvirtino galimybę grąžinti 18,4 mln. eurų lėšų Lietuvos ūkininkams, kurie lėšas prarado dėl pritaikytos moduliacijos principo. Ministrė pridūrė, kad prarastos lėšos turi būti grąžintos visiems ūkininkams, o ne tik tiems, kurie kreipėsi į teismą dėl sumažintos paramos.

EK 2013 metų vasarą nutarė taikyti vadinamąją moduliaciją, todėl Lietuva po kelių mėnesių pateikė ieškinį EK. Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismas praėjusių metų pabaigoje pripažino, jog EK sprendimas pritaikyti moduliaciją buvo neteisėtas.

Pagal neteisėtą EK nutarimą, mokant tiesiogines išmokas žemdirbiams, taikomas vadinamasis moduliacijos principas – ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms, kurių bendra ES ir nacionalinių išmokų už pieną, galvijus, žemės naudmenas ir kitos paramos suma viršija 5 tūkst. eurų, šią ribą viršijanti paramos suma mažinama 10 proc., sumažinant nacionalinę išmoką. Ūkininkams, kuriems išmokos yra didesnės kaip 300 tūkst. eurų, finansavimas mažinamas dar 4 procentais.

Lietuvos nuomone, moduliacija taikyta neteisėtai, nes tiesioginių išmokų lygis senosiose valstybėse ir Lietuvoje nebuvo suvienodintas. 135 Lietuvos ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės 2013 metais kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydami pripažinti neteisėtu reguliavimą, pagal kurį parama buvo sumažinta daugiau kaip 8,7 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius