-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Velykos: smagūs šventiniai rūpesčiai

Netrukus švęsime gražiausiomis tradicijomis apipintą pavasario šventę Velykas. Įdomu, ar žinomų moterų šeimose margučiai dažomi ir ridenami tradiciškai?..
Foto naujienai: Velykos: smagūs šventiniai rūpesčiai
Nuotrauka iš redakcijos archyvo / zmones24.lt
Temos: 2 Kiaušiniai Velykos

Netrukus švęsime gražiausiomis tradicijomis apipintą pavasario šventę Velykas. Įdomu, ar žinomų moterų šeimose margučiai dažomi ir ridenami tradiciškai?..


Inga Budrienė: „Kiaušinius inkrustuoju Swarovski kristalais"


Verslininkė Inga Budrienė labai laukia šv. Velykų ir joms atėjus puošia ne tik šventinį stalą, bet ir visus namus. „Kasmet sugalvoju ką nors nauja, - pasakoja ponia Inga. - Štai pernai namus puošiau salotine spalva, nepamiršau net mažiausių detalių: pagalvėlių servetėlių ir kt. Kaip dabinsiu šiemet, dar tiksliai nenusprendžiau, bet jau turiu pamerkusi šakelių, kurios netrukus išskleis pumpurėlius. Vėliau ant tų šakelių prikabinsiu margučių."

Paklausta, kaip margina velykinius kiaušinius, I. Budrienė šypsosi. „Savo technologija, - sako. - Ne veltui esu tituluojama Swarovski kristalų karaliene, būtent jais ir inkrustuoju margučius. Paprastai kiaušinius nudažau viena spalva, tada dekoruoju kristalais, plunksnelėmis ir įvairiomis detalėmis, kurias naudoju papuošalų gamybai. Kiekvienam šeimos nariui stengiuosi padaryti po margutį - vienam su gėlyte, kitam su širdele. Štai amžiną atilsį močiutei pernai padovanojau margutį su kryželiu ( jį vėliau padėjome ant močiutės kapo). Mano velykiniai margučiai labiau dekoratyvinės dovanėlės nei šventinis patiekalas."

Šventinį rytą Ingos Budrienės artimieji susėda prie tradicinio vaišių stalo, kurį paruošia ponia Inga. „Velykų rytą susirenkame visa šeima prie stalo ir daužiame margučius, valgome tradicinius patiekalus, - pasakoja verslininkė. - Be abejo, vaikai surengia kiaušinių ridenimo varžybas... Nors dėl prasto oro nei pavasaris, nei artėjančios šv. Velykos dar nejaučiamos, tikiu, kad ir šiemet jas sutiksime linksmai."


Aušra Kilkuvienė: „Velykų tradiciją parsivežiau iš Belgijos"


Televizijos laidų vedėja Aušra Kilkuvienė šv. Velykas pasitinka šeimos būryje. „Visi susirenkame pas močiutę švęsti gražiausios pavasario šventės, - pasakoja moteris. - Su vaikais stengiamės gražiai nudažyti kiaušinius. Man labiausiai patinka marginimas vašku, mokau to ir vaikus. O štai mano mama kiaušinius apriša įvairiomis žolelėmis, tujų šakelėmis, ryžių kruopomis, apvynioja marle ir merkia į svogūnų laiškų ar ąžuolų žievių nuovirą."

Paklausta, kokių Velykų tradicijų laikosi, A. Kilkuvienė nusijuokia. „Belgiškų, - sako TV laidų vedėja. - Kai buvau mergaičiukė, kaip tik per šv. Velykas viešėjau Belgijoje. Prabudusi šventės rytą, nesupratau, kur visi bėga. Pasirodo, ten yra tradicija sodo medžiuose, krūmuose, žolėje paslėpti šokoladinių kiaušinių. Vaikai vos pabudę puola jų ieškoti."

Savo atžalas moteris taip pat lepina šokoladiniais kiaušiniais. „Priperkame šokoladinių kiaušinių, suslepiame ir leidžiame vaikams ieškoti, - pasakoja. - Pernai teko nustatyti tam tikras šio smagaus žaidimo taisykles. Mat anksčiau atsikėlęs gali susigriebti visus kiaušinius. Taigi, kad viskas būtų sąžininga, duodame vaikams startą, kada jie gali ieškoti margučių. Kai visi jau būna surasti, sėdame prie stalo ir daužiame kiaušinius, valgome, šnekučiuojamės. Pasibaigus šventiniams pusryčiams, važiuojame pas draugus, artimuosius ir rengiame margučių ridenimo varžybas."


Eglė Mickevičienė: „Mano namuose šv. Velykos kaip šv. Kalėdos"


Stilistė Eglė Mickevičienė tęsia tėvų įskiepytas tradicijas. „Kaip ir mano tėvai man, taip ir aš saviesiems per šv. Velykas dovanoju dovanų, - pasakoja ekstravagantiška moteris. - Šventinį rytą į mūsų namus atšuoliuoja Velykų zuikutis, kuris visur palieka dovanėlių ir šokoladinių kiaušinių. Jei gražus oras, ryte vaikai bėga į kiemą ir iš gėlynų, krūmų bei žolynų traukia dovanėles, jei oras nekoks - dovanėles išslapstome namuose."

O kaip margina velykinius kiaušinius? Eglė Mickevičienė sako, kad viskas priklauso nuo nuotaikos ir laiko: „Jei neturime laiko ir tingime, sintetiniais dažais. Jei esame puikiai nusiteikę, aprišame kiaušinius įvairiomis žolytėmis ir merkiame į svogūnų lukštų nuovirą. Iš tiesų smagiausia, kad kasmet margučiai būna visai kitokie nei praėjusiais metais."

Kasmet per šv. Velykas E. Mickevičienė su šeima eina į bažnyčią ir tik po šv. Mišių sėdasi prie šventinio stalo daužti bei valgyti margučių. „Jei neturėčiau vaikų, galbūt apskritai nešvęsčiau Velykų. Bet kai yra vaikų, norisi jiems perduoti viską, kas gražu, kad jie pratęstų geras tradicijas. Juk gražiausi vaikystės prisiminimai, tai, kas lieka mažųjų širdelėse, yra jų būsimos asmenybės pagrindas."


Donalda Meiželytė: „Nemėgstu marginti kiaušinių"


Donalda Meiželytė šv. Velykas sutinka Alytuje. „Kasmet važiuoju į Alytų pas tetą ir dėdę, - pasakoja Seimo narė. - Susirenkame visi iš vakaro ir pasakojame, kas ką gera nuveikė per metus. Pasakojimai ilgokai užtrunka, mat būname kartu teta, dėdė, trys mano pusseserės, trys seserys, daugelis jau su antrosiomis pusėmis ir vaikais..."

Atsikėlusi ryte, gausi kompanija puola marginti kiaušinių, tačiau... be Donaldos. „Esu bandžiusi marginti kiaušinius, bet man nepatiko, todėl daugiau to nedarau, - teigia moteris. - Mūsų šeimoje kiaušiniai dažniausiai dažomi svogūnų laiškų nuoviru, prieš tai aprišus juos įvairiausiomis žolelėmis.

Mano teta ir dėdė yra medikai, todėl sintetiniams dažams jų namuose nėra vietos. Jų sveiko gyvenimo būdo paveikti, tikriausiai jau kelintus metus stengiamės nuo velykinio stalo pakilti nepersivalgę..."
Paklausta, ar tradiciškai daužo ir ridena margučius, Seimo narė sako, jog tai - amžina tradicija. „Velykų rytas be kiaušinių daužimo neįmanomas, - teigia moteris. - Tiesa, paprastai jų sudaužiama kur kas daugiau nei ketinama suvalgyti. Na, o mažieji mėgaujasi šokoladiniais kiaušiniais bei juose paslėptais siurprizais."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius