-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Okulistai įspėja apie glaukomos pavojų

Augant susirgimų glaukoma skaičiui Lietuvos gyventojai turėtų labiau rūpintis regėjimo išsaugojimu ir profilaktiškai lankytis pas akių gydytojus.
Akis
Akis / Photos.com
Temos: 1 Glaukoma

Tai konstatuota trečiadienį Vilniuje surengtoje Pasaulinei glaukomos dienai paminėti skirtoje spaudos konferencijoje.

Sveikatos apsaugos viceministrės Noros Ribokienės duomenimis, šiuo metu nuo negrįžtamą aklumą sukelti galinčios glaukomos pasaulyje kenčia 65 mln. žmonių, o 2020 metais sergančiųjų bus jau 80 milijonų.

Tikslių duomenų apie sergamumą Lietuvoje nėra, tačiau, apytikriais duomenimis, glaukoma ir akių hipertenzija, kuri yra glaukomos rizikos veiksnys, nustatoma 15 iš tūkstančio gyventojų. Lietuvoje kasmet nustatoma apie 10 tūkst. naujų glaukomos atvejų suaugusiesiems ir apie 300 – vaikams iki 18 metų.

Glaukoma – viena labiausiai paplitusių aklumo priežasčių, tačiau į gydytojus esą kreipiasi tik 40–60 proc. visų šia liga sergančių žmonių.

„Turint omenyje, kad glaukoma lieka visam gyvenimui, tai dideli skaičiai“, – sakė Lietuvos glaukomos draugijos prezidentė Ingrida Janulevičienė.

Akių gydytojų draugijos pirmininkės Loretos Kuzmienės teigimu, glaukoma – viena labiausiai paplitusių aklumo priežasčių, tačiau į gydytojus esą kreipiasi tik 40–60 proc. visų šia liga sergančių žmonių.

„Glaukomos gydymas, viena vertus, yra gydytojo darbas, antra vertus, tai ir žmonių sąmoningumo klausimas“, – sakė L.Kuzmienė ir pabrėžė profilaktinio akių tikrinimosi svarbą.

Glaukoma neišgydoma, tačiau anksti diagnozavus ir paskyrus gydymą, galima sustabdyti ligos progresavimą ir išsaugoti geras regėjimo funkcijas.

„Būtina, kad visuomenė suprastų, kad kol dar nėra toli pažengę regos nervo pakitimai, galima sustabdyti glaukomos progresavimą ir išvengti aklumo“, – sakė Nacionalinės glaukomos sąjungos vicepirmininkas Saulius Galgauskas.

Glaukoma – tai daugiausia vyresniems žmonėms būdinga progresuojanti regos nervo liga, sukelianti negrįžtamą aklumą.

Pernai pirmąkart paminėta Pasaulinė glaukomos diena šiemet bus minima kovo 12 dieną. Šios dienos minėjimo iniciatoriai siekia informuoti visuomenę apie glaukomą bei paskatinti profilaktiškai tikrintis. Pabrėžiama, kad laiku pradėtas gydymas, tinkamo režimo laikymasis užtikrina paciento gyvenimo kokybę ir išsaugo regos funkcijas visą likusį gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius