-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Beata Nicholson sugėdino prie mokyklos rūkančius moksleivius: „Maniau, jaunimas sąmoningesnis“

Prasidėjus rugsėjui į mokyklas sugrįžo ne tik moksleiviai, bet ir cigarečių dūmų debesys šalia jų. Per pertraukas tarp pamokų į kiemą traukia būreliai merginų ir vaikinų, pasukę už kampo išdidžiai prisidega cigaretę, o dar ir kitą pavaišina. Nes jei rūkai – esi suaugęs, jei rūkai – esi gaujos narys, tik taip pelnai kitų pagarbą ir pritampi. Bet ar tikrai?
Beata Nicholson užfiksavo prie mokyklos rūkančių jaunuolių grupelę
Beata Nicholson užfiksavo prie mokyklos rūkančių jaunuolių grupelę / Asmeninio albumo ir LNK nuotr.

Deja realybė kiek kitokia, o tabako debesis virš galvos – lyg kaukė, kuriai prasisklaidžius išryškėja tikrasis rūkančiojo veidas. Silpno, kompleksuoto, neretai – kažko bijančio, bandančio protestuoti prieš patį save ir taip prašančio kitų atkreipt į save dėmesį jauno žmogaus.

„Rūkyti – labai žalinga ir ne(be)madinga!“ – garsiai agituojama. Tačiau rūkaliai to girdėti nenori.

Prieš rūkymą pasisako ir laidų vedėja, kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson. Socialiniame tinkle ji pasidalijo nuotrauka, kurioje užfiksavo prie sostinės Salomėjos Nėries mokyklos dūmą traukiančių moksleivių grupelę.

Pasak jos, nuotrauka buvo daryta vidudienį, kuomet ir moksleiviai veikiausiai turėjo pietų pertrauką tarp pamokų. „Nėjau jų auklėti. Tai nėra mano užduotis, juk pakankamai suaugę žmonės, akivaizdu, kad tai buvo vyresnių klasių moksleiviai. Tačiau buvau labai stipriai nustebusi. Galvojau, kad tai jau nebemadinga, maniau, kad šiuolaikinis jaunimas sąmoningesnis. Atrodo gražūs jauni žmonės, o stovi senamiestyje vidury dienos tuose dūmų kamuoliuose šalia mokyklos – vaizdas liūdnas“, – Žmonės.lt komentavo B.Nicholson.

Ji sako suvokianti paauglių smalsumą ir norą išbandyti naujus dalykus, tačiau tai daryti mokykloje? Ne.

Beatos Nicholson nuotr./Rūkantis jaunimas prie sostinės Salomėjos Nėries gimnazijos
Beatos Nicholson nuotr./Rūkantis jaunimas prie sostinės Salomėjos Nėries gimnazijos

Fui fui fui koks nykus ir apgailėtinas reginys. Salomėjos Nėries gimnazijos moksleiviai sulindę į šalia esančią aikštelę traukia dūmą, gražios merginos dūmų debesyse. Gal ir kaip megzta berete bobutė bambeklė skambėsiu, bet nei gražu, nei įkvepia. Ir aš kai buvau mokykloj – pakampėse nerūkiau ir tuo didžiuojuosi, o dabar galvoju, kad rūkyti jau nebemadinga“, – feisbuke rašė B.Nicholson.

Asmeninė nuotr./Beata Nicholson
Asmeninė nuotr./Beata Nicholson

Ar pati Beata yra bandžiusi rūkyti? „Nesakysiu, kad ne, nes tikrai taip. Kažkada rūkiau, bet tai buvo seniai, tuomet buvo kiti laikai. Dabar rūkymas yra už ribos, bent taip galvoju. Mano aplinkoje labai mažai žmonių rūko. Aišku, jei kas nors negali be to gyventi – tai jų pasirinkimas. Tačiau moksleiviai... Pasižiūrėjusi į tuos mokinius, kaip mama, suprantu, kad nenorėčiau, jog mano vaikai eitų į tokią mokyklą. Man ši mokykla atrodo prastai, jei nesugeba sukontroliuoti ir įvesti tvarkos“, – kalbėjo ji.

Rūkantys moksleiviai – daugelio mokyklų galvos skausmas. Žmonės.lt pakalbino ir S.Nėries gimnazijos direktoriaus pavaduotoją ugdymui Sigitą Kavoliūną. Ši problema jam – ne naujiena, tačiau pedagogas tik gūžčioja pečiais situaciją vadindamas „kova su vėjo malūnais“.

„Situacija labai sudėtinga“, – atsidusęs Žmonės.lt sakinį pradėjo S.Kavoliūnas. Pasak jo, įstatymas pilnamečiams rūkyti leidžia, to tiesiog negalima daryti mokyklos teritorijoje. Todėl sukontroliuoti vyresnių klasių mokinius tampa kone neįmanoma misija.

„Moksleiviai eina į aikštelę šalia mokyklos, tačiau oficialiai ten jau – ne mokyklos teritorija. Mokykla šiuo atveju nieko negali padaryti. Galime surašyti aktą ir nubausti administracine tvarka. Ne savo teritorijoje mes galime nubausti nepilnamečius, vaikus iki 18 metų“, – sakė direktoriaus pavaduotojas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Salomėjos Nėries gimnazija
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Salomėjos Nėries gimnazija

Jo teigimu, mokyklos teritorija yra stebima, rūkančiuosius vaikyti bando ir mokytojai, čia įvestas budėjimas kieme, tačiau tai – ne visuomet veiksminga. „Tam kartui šiek tiek pagerėja, bet tik nusisuk ir viskas – vėl viskas iš naujo. O kartais, būna, kad ir patys matome, sėda pilnametis moksleivis į savo mašiną, su kuria atvažiuoja, mašinoje užsirūko. O mes nieko negalima padaryti, negalime jų nubausti, toks įstatymas“, – kalbėjo S.Kavoliūnas.

Pasak direktoriaus pavaduotojo, kartais į pagalbą bandoma pasitelkti ir policiją. „Pastebėjome, kad taip veiksmingiau. Tačiau prisišaukti juos labai sudėtinga, jie turi daug darbų“, – sakė jis.

Dar viena problema, su kuria susiduria mokyklos – negalėjimas fiksuoti nepilnamečių nusikaltimo vietoje.

„Jų negalima filmuoti, fotografuoti. Dalis tėvų į mokytojus žiūri moksleivių akimis. Nežinau, kodėl jiems atrodo, kad mokytojas yra priešas, norintis pakenkti jo vaikui. Kai sakome, kad rūko, išdykauja – iškart reakcija priešiška. O juk galėtume kažkaip kartu bandyti vienytis ir daryti. Bet tėvai sako, kad jų vaikas ne toks, nes jis namuose labai geras. Mes net mobiliuoju telefonu negalime nufotografuoti, dar galim ir baudžiamąją atsakomybę užsitraukti“, – kalbėjo jis.

Viena, ką gali padaryti mokykla – prašyti moksleivių rašyti pasiaiškinimus. „Mes surašę aktą siunčiame jį policijai, tačiau jei mokinys nesutinka rašyti, vieno liudininko nebeužtenka, reikia ieškoti daugiau liudininkų. Per didelė biurokratija, sunkoka“, – pripažino S.Kavoliūnas.

Jei mes juos išvysim – paskatinsim eiti kitur. Tai, kad neberūkoma mokyklos teritorijoje, nereiškia, kad nerūkoma išvis. Tuomet sulaukiame skambučių iš gyventojų, – kalbėjo A.Dinikis.

S.Nėries gimnazijos atstovas sako, kad pastaraisiais metais rūkančių moksleivių skaičius šiek tiek sumažėjo. Pasak jo, tai susiję su 2015-ųjų balandį priimtu Seimo draudimu nepilnamečiams rūkyti ir su savimi turėti tabako gaminių.

„Vyresnių klasių moksleivių lieka tiek pat, nemažėja. Statistikos nevedame, tačiau procentais jų daugiau nei 50 proc., tarp jų – panašiai ir vaikinų, ir merginų“, – kalbėjo jis.

Žmonės.lt pakalbino ir Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėją Andžejų Dinikį. Pasak jo, dažniausiai švietimo įstaigą pirmiausia savo problemas sprendžia pati. Jei nepavyksta – tuomet įtraukia papildomas institucijas. Jeigu nebepavyksta patiems – tuomet savivaldybė organizuoja patikrinimą kartu su policija.

123rf.com nuotr./Rūkymas
123rf.com nuotr./Rūkymas

Savivaldybė negali taikyti sankcijų nepilnamečiams iki 16 metų. Tuomet administracinėn atsakomybėm yra traukiami tėvai už vaiko nepriežiūrą. Tačiau savivaldybės administracijos pareigūnai nėra įgalioti už tai taikyti sankcijų, tai daro policija. Todėl į mokyklas tikslinga važiuoti dviem institucijoms.

„Rūkyti draudžiama švietimo įstaigos teritorijoje. Kai esi už teritorijos – draudimo rūkyti nėra. Pareigūnas yra bejėgis. Įstatyme yra numatyta, kad nepilnamečiai negali su savimi turėti tabako gaminių, tačiau savivaldybė yra įgaliota prižiūrėti tik tą įstatymo dalį dėl rūkymo švietimo įstaigos teritorijoje“, – sakė A.Dinikis.

Pasak skyriaus vedėjo, tokie rūkalių pravaikymai iš mokyklos kiemų sukuria ir dar vieną problemą – tuomet moksleiviai eina rūkyti į kitus kiemus, neretai – po daugiabučių langais, prie įvairių kioskų, taip sukeldami visuomenės pasipiktinimą.

„Specialiai į mokyklos teritoriją nevažiuojam ir nesistengiam tų moksleivių gaudyti. Jei mes juos išvysim – paskatinsim eiti kitur, tiesiog perkelsim juos į kitą vietą. Tai, kad neberūkoma švietimo įstaigos teritorijoje, nereiškia, kad nerūkoma išvis. Tuomet sulaukiame skambučių iš gyventojų“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius