-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dokumentinio filmo apie Valdą Adamkų kūrėjai džiūgauja – mažoji raudonplaukė mergaitė rasta

Ketvirtadienį pranešta, kad dokumentinio filmo apie prezidentą Valdą Adamkų kūrėjai ieško 1998 metais televizijoje užfiksuotos raudonplaukės mergaitės, kuri prieš rinkimus drąsiai išsakė savo mintis, koks turi būti šalies prezidentas. Dar tos pačios dienos vakare kūrybinę filmo grupę pasiekė džiugi žinia – į juos kreipėsi pati įraše įamžinta mergina.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Juliaus Kalinsko nuotr.

„Prezidentas turi būti mandagus, sąžiningas ir geras prezidentas“, – tokį būsimąjį Lietuvos prezidentą prieš 1998-ųjų rinkimus įsivaizdavo raudonplaukė mergaitė. „Nuostabus vaikas! Joks politologas taip neišanalizuotų“, – peržiūrėjęs beveik prieš tris dešimtmečius jo rengtą televizijos laidą, šiandien sako žurnalistas Linas Balsys.

Kas yra toji kalbėtoja? Ką ji veikia šiandien? Į šiuos klausimus atsakymo ieškojo dokumentinio filmo „Prezidentas“ kūrėjos – žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė ir televizijos režisierė Giedrė Genevičiūtė. Tuo metu rodytos rinkimų laidos vedėjas L.Balsys herojės vardo jau neprisiminė, nes anuomet siužetą rengė redaktoriai, ne jis pats.

VIDEO: “Mergaitės pasakojimas” PREZIDENTAS Kino teatruose nuo balandžio 12

Ketvirtadienio vakarą 1998-aisias rodytos laidos herojė atsirado. Ji pati kreipėsi į filmo kūrėjus ir prisistatė, kad ji – Urtė Penkauskaitė. Šiuo metu moteris gyvena Briuselyje, kuriame dirba su aukštuoju švietimu susijusioje srityje.

Žinią apie surastą raudonplaukę pranešė žurnalistė Laisvė Radzevičienė.

„Fantastiška istorija ištiko šiandien be kitų ne mažiau fantastiškų dviejų, apie kurias – vėliau.

Netrukus Lietuvos kino teatrus pasieks mano kolegės Daivos Žeimytės-Bilienės ir mano geros bičiulės, televizijos režisierės Giedrės Genevičiūtės dokumentinis filmas „Prezidentas“. Istorijoje apie prezidentą Valdą Adamkų aptikome raudonplaukę mergaitę, kuri labai paprastai beveik prieš trisdešimt metų paaiškino, koks turi būti Lietuvos prezidentas.

Pagalvojome, kad būtų smagu ją atrasti šiandien ir pakviesti į filmo premjerą.

Ir štai, laiškas mano pašto dėžutėje: „Per draugus ir pažįstamus atėjo žinia, kad ieškote filmo apie V.Adamkų mažosios herojės. Tai prisistatau – esu Urtė Penkauskaitė ir dar iki šiandien labai gerai atsimenu šį interviu. Šiuo metu gyvenu Briuselyje, kur po ilgų mokytojavimo metų Lietuvoje ir Briuselyje, neseniai pradėjau darbą Briuselio universitete, kuriame dirbu su aukštuoju švietimu susijusiais klausimais“. Fantastika!“, – rašė Laisvė Radzevičienė.

Fantastiška istorija ištiko šiandien be kitų ne mažiau fantastiškų dviejų, apie kurias - vėliau. Netrukus Lietuvos...

Posted by Laisvė Radzevičienė on Thursday, March 7, 2024

„Kurdami dokumentinį filmą, labai daug medžiagos ieškojome archyvuose. Rinkimų laidoje kalbėjusi mergaitė įstrigo akimirksniu. Ne tik dėl savo drąsos, bet ir dėl išminties. Jos vaikiškas įsivaizdavimas, koks gi turi būti šalies Prezidentas, yra rimtas pareiškimas ir šiandien. Tad norėtume rasti šią, 1998 metų rinkimų nakties televizijos laidos „Lietuvos Respublikos Prezidento Rinkimai“ dalyvę ir pakviesti ją į filmo „Prezidentas“ premjerą. Jei ją prisimenate, pažįstate, rašykite mums žinutę į „Facebook“ puslapį Prezidentas. Dokumentinis filmas“, – dar tik paskelbus raudonplaukės mergaitės paiešką sakė viena iš filmo kūrėjų D.Žeimytė-Bilienė.

Dokumentinio filmo apie prezidentą Valdą Adamkų idėjos autoriai D.Žeimytė-Bilienė ir televizijos laidų prodiuseris Arūnas Valinskas 2019-aisiais su prezidentu V.Adamkumi parengė viso gyvenimo interviu, kuris visapusiškai atskleidžia Lietuvos prezidento asmenybę ir požiūrį į daugybę jo gyvenimą lydėjusių istorinių įvykių.

Filmą režisavo G.Genevičiūtė ir D.Žeimytė-Bilienė. Muziką specialiai šiam filmui sukūrė kompozitorius Gediminas Zujus.

Dokumentinis filmas „Prezidentas“ Lietuvos kino teatruose – nuo balandžio 12 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius