-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dominykas Kubilius – apie rusų kalbos išvešėjimą Lietuvoje: „Lėto veikimo bomba“

Televizijos prodiuseris Dominykas Kubilius prakalbo apie rusų kalbos paplitimą Lietuvoje. Karui Ukrainoje neabejingas žinomas vyras teigia, kad jam nėra jauku sėdėti kavinėje Vilniuje tarp rusakalbių žmonių ir pastebi, kad nemokėjimas ar atsisakymas kalbėti rusiškai ne vienam gali sukelti problemų siekiant įsidarbinti.
Dominykas Kubilius
Dominykas Kubilius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ TV prodiuseris D.Kubilius paviešino įrašą, kuriame aptarė Lietuvoje išvešėjusį rusų kalbos naudojimą. Pasak jo, svarbu nepamiršti su šia kalba susijusio ir vieno svarbaus fakto.

„Nežinau kaip jums, bet man sėdėti kavinėje tarp daugumos aplinkui rusiškai kalbančių nėra jaukus jausmas. Vilniuje net sovietų laikais tiek šitos, kaip ukrainiečiai sako, „trofėjinės“ kalbos tikrai nebuvo. Šiandien ji visur – prekybos centrų, kavinių jauni darbuotojai laužo liežuvį bandydami susikalbėti su rusakalbių klientų eilėmis.
Vis didėjant ir aštrėjant diskusijai dėl 60 000 atvykusių baltarusių pamirštama kiek jų keliauja į akropolius nusipirkti „versace“ megztukų. Ir visi jie tikrai nėra kankinami Lukašenkos režimo.
Vienas svarbus faktas, kurio nereiktų pamiršti. Keli metai prieš 2022m. vasario 24d. Ukrainoje fiksuotas didelis antplūdis rusakalbių tiek iš rusijos, tiek iš Baltarusijos. Jie važiavo dirbti, atostogauti, apsipirkti, su šeimomis ir po vieną, jų kiekis augo geometrine progresija. Ir ką jie visi veikė prasidėjus okupacijai? Dalis jų liko ramiai laukti savų, kita dalis nurodydavo galimus taikinius, padėjo sudarinėti sąrašus tų, kurie bus nepalankūs naujai okupantų valdžiai, o dar kita dalis užsivilkusi orkų drapanas prievartavo ir žudė. Dabar ukrainiečiai tai vadina lėto veikimo bomba, kuri niekam nieko blogo neįtariant buvo gaminama ir išmušus valandai X susprogdinta šalies viduje.
Vaikštant Vilniaus gatvėmis tikrai gali pasirodyti, jog invazija prasidėjo. Ir norint, nenorint imi elgtis, kaip 90-91m., kuomet būdami jauni, pasipriešinimą rodėm principingai nekalbėdami rusiškai.
P.S. Anądien užsakinėju maistą iš Wolt, užsakyme nurodžiau, kad rusiškai nekalbu. Atvažiavęs kurjeris neranda namų vidinio kiemo, skambina ir aišku kalba „trofėjine“ kalba. Bandau su juo kalbėti angliškai, o jis man staugia atgal – „russian russian!!!“
Praėjus daugiau kaip 30m. nepriklausomybės, priklausant ES ir NATO, pas mus gimė tokia nauja tarptautinė kalba, kuria turi šnekėti visi?!?!
Ir jei nemoki rusiškai greičiausiai darbą akropoliuose bus sunku susirasti, nes nesugebėsi parduoti „versace“ megztuko, nei HELLO, nei paprasto LABA DIENA negebančiam išlementi, režimo nukankintam baltarusiui“, – rašė D.Kubilius.

Žmonės.lt primena, kad D.Kubilius jau nuo pat karo Ukrainoje pradžios buvo neabejingas situacijai. 2022 metais jis vyko į Ukrainą kurti dokumentinio filmo apie režisierių Joną Ohmaną ir tai, kas vyksta šalyje.

"Matėme ir jautėme šaudymus iš artilerijos pabūklų, pasiekusius taikius žmones. Krito sprogmenys į kiemus, matėme išraustas duobes, girdėjome sprogmenų švilpimą. Žmonės verkia, gulasi ant žemės, aplinkui byra stiklai. Kai tai liečia civilius gyventojus, labai skaudu žiūrėti“, – apmaudo tuo metu neslėpė prodiuseris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius