-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip garsūs žmonės vertina „Baltic Pride“ eitynes Vilniuje?

Kol vieni eitynėse „Už lygybę“ – „Baltic Pride“ parade – mato „tiesioginę grėsmę Lietuvai“, kiti jose įžvelgia ilgai lauktą žmogaus teisių progresą. Kol vieni šį šeštadienį Vilniuje protestuos prieš „antikonstitucinį teismo sprendimą“ žvakutėmis, kiti žygiuos švęsdami pergalę prieš homofobiją. Kitaip tariant, šios eitynės turi labai aiškias barikadų puses, kurias apibrėžia šūkis „Arba tu su mumis, arba tu prieš mus“.
Nomeda Marčėnaitė, Marijonas Mikutavičius, Saulius Urbonavičius, Edita Mildažytė ir Natalija Bunkė
Nomeda Marčėnaitė, Marijonas Mikutavičius, Saulius Urbonavičius, Edita Mildažytė ir Natalija Bunkė / 15min.lt ir Žmonės.lt nuotr.

Portalas Žmonės.lt pasiteiravo žinomų žmonių, kokią jų pozicija, rodosi, aktualiausiu nūdienos klausimu.

Edita Mildažytė
Edita Mildažytė

Žurnalistė Edita Mildažytė

Aš manau, kad iš šių eitynių abi pusės užsidirba pinigus. Ir viena be kitos negalėtų egzistuoti. Tai yra tam tikra partnerystė. Ir vieni, ir kiti atkreipia dėmesį į dalykus, kurie iš esmės yra privatūs.

Apskritai aš esu už žmogaus laisves ir pasirinkimus gyventi taip, kaip jiems patinka, bet... jei aš, pavyzdžiu, dabar sugalvočiau organizuoti heteroseksualų eitynes? Ar jų reikia? Aš lygiai taip pat nežinau, ar eitynės „Už lygybę“ yra būtinos.

Žinoma, kaip kalba Petras Gražulis yra nedovanotina. Taip kalbėti paprasčiausiai nežmogiška. Tačiau kartais aš pradedu galvoti: „O kas galėtų paneigti, kad ponas Gražulis su homoseksualais nesidalina pinigų, gaunamų iš Europos Sąjungos?“ Juk jei nebūtų jo, niekas paprasčiausiai nefinansuotų eitynių. Taigi čia, man atrodo, nesibaigiantis katės ir pelės žaidimas, kuriame kate kartais būna viena pusė, kartais – kita.

Viskas būtų visiškai kitaip, jei vieni nekreiptų dėmesio į kitus. Nori – eik. Ne protestas yra didžiausia bausmė, o dėmesio nerodymas. Praeitų jie tyliai ir viskas pasibaigtų.

Luko Balandžio nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas
Saulius Urbonavičius-Samas

Muzikantas ir TV prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas

Jei žmonės nori pasivaikščioti, tai tegul vaikšto. Kokia čia problema? Aš manau, kad kiti mato problemą, nes nenori pasivaikščioti ir pavydi (juokiasi). O jei rimtai, aš nežinau... Iš tiesų, tiek vieni, tiek kiti turėtų mažiau kelti triukšmo. Jei kažkas nori pasivaikščioti, tegul drausmingai pasivaikšto ir viskas, jokių problemų čia nematau.

Pats šiose eitynėse neičiau, nes nėra man ko ten vaikščioti. Aš turiu savo eitynes – pasivaikštau pats, parke, ramiai. O jei jie akcentuoja, kad eitynių tikslas lygios teisės, aš manau, kad čia jau atsiranda žaidimo elementas. Šioje vietoje yra žongliruojama skambiomis frazėmis ir žmonių jausmais. Negalima visko sulyginti ir pakloti po viena plyta.

Taip, visi turi turėti lygias teises, tegul ir seksualinės mažumos turi. Jokių problemų! Tačiau man nepatinka, kuomet prasideda žaidimas – jeigu tu neisi, reiškia tu nesi už lygias teises; jei nepalaikysi, tai būsi blogas. Iš jų pusės man būtent tai ir nepatinka. O kitoje barikadų pusėje, turiu pripažinti, apskritai – košmaras.

Rungtynes stebėjo Marijonas Mikutavičius
Marijonas Mikutavičius

Dainininkas ir TV laidų vedėjas Marijonas Mikutavičius

Kaip vertinu? Fainai. Iš principo, jei žmonės nori žygiuoti, tai jie ir žygiuoja. Niekas jiems negali to uždrausti ar iš jų atimti šios teisės. Nežinau kaip kitiems, bet man tai yra elementaru: kažkas nori žygiuoti, tai ir žygiuoja, nenori žygiuoti – niekas tavęs neverčia.

Šiaip jau, man jokio skirtumo žygiuos kas ar ne. Žiniasklaida išpūtė burbulą. Įsivaizduokite, juk ryte atsibudusio žmogaus pirma mintis tikrai nėra apie šias eitynes. Mano įsitikinimu, šioje vietoje sureikšminta tai, kas paprastai nesureikšminama.

Asmeninio albumo nuotr./Nomeda Marčėnaitė
Nomeda Marčėnaitė

Menininkė ir TV laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė

Negi Lietuvoje nieko daugiau nevyksta, jeigu šitiek laiko kalbame, ar eiti gėjams, ar neiti? Mes šiandien su draugu kaip tik pašnekėjome, kad labai gera Lietuvoje gyventi, jei tik tokios problemos ir aktualijos.

Aš, atvirai sakant, nesuprantu apie ką kalba... Tegul jie eina ant rankų visi, kas tik nori, kur tik nori ir kada tik nori, kol tai nepažeidžia kitų žmonių teisių. Kai jie pažeis kokį nors įstatymą, tada reiktų kalbėti, o ne dabar.

Demokratiškoje šalyje žmonės gali daryti viską. Tačiau kuomet šitiek apie tai kalbama, darosi nemalonu. Kažin, jei būtų rengiamas princesių paradas, irgi tiek dėmesio sulauktų?

Natalija Bunkė
Natalija Bunkė

Dainininkė ir TV laidų vedėja Natalija Bunkė

Aš nežinau, ar reikia tų eitynių. Galiausiai nežinau, ar reikia taip jau labai viešinti, su kuo tu miegi? Jei jiems labai reikia dėmesio, tai kodėl vėliau skundžiasi, kai juos „ištraukia į dienos šviesą“? Juk dažnas pyksta, kai jį pavadina netradicinės orientacijos, tačiau čia pat pasiryžęs žygiuoti parade ir jaučiasi įskaudintas asmeniškai, jei jam to daryti neleidžia.

Mane aplanko dviprasmiškos emocijos, kalbant apie eitynes... Yra homoseksualių asmenų, kurie viešai lyg ir slepia, kad yra tokie. Tad kam tada tos eitynės? Štai šios vietos aš tiesiog nesuprantu.

Šiaip, prieš  „Baltic Pride“ eitynes aš neturiu nieko prieš. Kiekvienas gyvena savo gyvenimą kaip nori. Aš ne ponas Dievas, kad kažkaip juos vertinčiau ir teisčiau. Į tai žiūriu tolerantiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius