Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kova už gėjų teises Pijų Beizarą ir Mangirdą Levicką nuvedė iki Strasbūro: pora pagerbta Lietuvoje

Penktadienio popietę Suomijos ambasadoje vyko oficialus „Vaivorykštės dienų 2015“ proga surengtas priėmimas. Ambasadoje susirinko per šimtą kviestinių svečių, renginio metu įteiktas apdovanojimas LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų) aktyvistams – įvertinti savo teises ginantys homoseksualai Pijus Beizaras ir Mangirdas Levickas.
Pijus Beizaras ir Mangirdas Levickas
Pijus Beizaras ir Mangirdas Levickas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į Suomijos ambasadoje vykusį renginį atskubėjo gausus būrys politikos, kultūros, pramogų pasaulio atstovų – pakviesta net pustrečio šimto svečių. 

„Vaivorykštės dienas 2015“, kurios šalies didmiesčiuose minimos ištisą savaitę, rengia LGL (Lietuvos gėjų lyga) ir bene 20-ies šalių ambasados, taigi vakaro nepraleido ir užsienio šalių atstovai – JAV, Austrijos, visų Skandinavijos šalių, Didžiosios Britanijos ambasadoriai. 

Susirinkusius svečius pasveikino juos priėmusieji: Suomijos ambasadorius Harri Mäki-Reinikka, LGL valdybos pirmininkė Elena Dapkūnaitė, LGL vadovas Vladimiras Simonko. 

Apdovanojo už ryžtą

Pagrindiniu vakaro akcentu tapo LGBT teisių gynėjams įteiktas apdovanojimas. Šįkart E.Dapkūnaitė atminimo statulėlę įteikė Pijui Beizarui ir Mangirdui Levickui. Vaikinai įvertinti už drąsą ginant savo, kaip homoseksualų, teises.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Pijus Beizaras ir Mangirdas Levickas

Po to, kai „Facebook“ paviešino savo besibučiuojančių fotografiją ir sulaukė neapykantos bangos, jie kreipėsi į LGL. Šioji kreipėsi į prokuratūrą, kuri atsisakė pradėti tyrimą, vėliau – pirmos instancijos, o po to – ir antros instancijos teismus, kurie taip pat nepradėjo jokių procesų. 

Galiausiai P.Beizaras ir M.Levickas kreipėsi į Strasbūro teismą – jie skundžiasi, kad Lietuvoje neturi efektyvios teisinės gynybos priemonės kovojant su neapykanta internetinėje erdvėje. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Renginio akimirka

Apie „Vaivorykštės dienas“

Gegužės 17-ąją sueis lygiai 24 metai nuo dienos, kai Pasaulinė Sveikatos Organizacija (PSO) iš psichinių ligų sąrašo išbraukė homoseksualumą. Visame pasaulyje ši diena minima nuo 2004-ųjų, o Lietuvoje pirmą kartą asociacijos LGL organizuojamais „Vaivorykštės dienų“ renginiais paminėta 2007 metais.

Šiemet „Vaivorykštės dienų“ renginiai vyksta ne vien sostinėje, bet ir Kaune bei Klaipėdoje. „Vaivorykštės dienų“ 2015 metu rengiamos diskusijos, filmų peržiūros, bendruomeniniai renginiai bei viešos akcijos, kurių metu siekiama atkreipti Lietuvos visuomenės dėmesį į LGBT bendruomenės patiriamos socialinės atskirties tendencijas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tarp renginio svečių – Beata Tiškevič-Hasanova 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius