-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Namų netekusiam „Užupio angelo“ autoriui aukcione surinktos lėšos leis atsitiesti

Trečiadienio vakarą Vilniuje, „Užupio kavinėje“ įvyko labdaros aukcionas, skirtas menininkui Romui Vilčiauskui paremti. „Užupio angelo“ skulptūrą sukūręs R.Vilčiauskas prieš pusantros savaitės neteko viso turto – jį sunaikino namuose kilęs gaisras.
Romas Vilčiauskas ir „Užupio angelo“ skulptūra
Romas Vilčiauskas ir „Užupio angelo“ skulptūra / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Kovo 13 dieną Molėtų rajone įvykusi nelaimė sunaikino viską, kas 44 metų R.Vilčiauskui buvo svarbu: namus, dokumentus, darbo priemones. Tai sužinojusi Užupio bendruomenė nusprendė skubiai reaguoti į bičiulį ištikusią bėdą.

„Stengėmės, kad nelaimė neužsimirštų. Tik greitai veikdami galime ką nors pasiekti“, – teigė aukciono vedėjas, Vilniaus rotušės ceremonmeisteris S.Pilinkus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Aukciono akimirka
Aukciono akimirka

Buvusio „Užupio angelo“ klubo nariai – Saulius Pilinkus, Vidas Mačiulis, Gintautas Kvietkauskas, Romas Lileikis – nusprendė organizuoti aukcioną, kuriame surinktos lėšos būtų skirtos R.Vilčiauskui paremti.

„Sunku patikėti, kiek daug menininkų atsiliepė. Aukcione dalyvauja ir klasikai, pavyzdžiui, dailininkas Arvydas Každailis, ir jaunosios kartos atstovai, kurių pavardės dar nėra labai girdėtos. Šis aukcionas keistas tuo, jog jam menininkai atrinko savo geriausius, aukštos meninės kokybės darbus – paprastai aukcionams yra parenkami mažiau svarbūs kūriniai. Menininkai nusprendė palengvinti kolegos nelaimę“, – kalbėjo S.Pilinkus.

Aukcionui buvo pasiūlyta 100 darbų, kuriuos atrinko apie 40 Lietuvos menininkų.

Prieš aukcioną buvo viltasi surinkti bent 10 tūkst. litų, tačiau realybė gerokai viršijo organizatorių lūkesčius – buvo paaukota net 35 tūkst. litų, buvo įsigyta daugiau nei 30 kūrinių, nuo keliolika litų kainavusių švilpukų iki tūkstančiais įvertintų skulptūrų, paveikslų.

Aukcione buvo galima įsigyti ir keletą paties R.Vilčiausko darbų. Vienas iš jų – sidabruotos bronzos skulptūra „Džiuljeta“ – buvo parduota už didžiausią aukcione pasiūlytą 7600 litų sumą. 

„Vienas mūsų Užupio respublikos žmonių jau paaukojo 10 tūkst. litų nieko už tai nenorėdamas. Tai – menininko „dūšios“ verslininkas, aktyvus Užupio kultūrinio gyvenimo dalyvis Gintas“, – geradarį įvardijo S.Pilinkus. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Aukciono akimirka
Migloko

Skulptorius R.Vilčiauskas teigė giliai širdyje jautęs, kad šis aukcionas sulauks didelio dėmesio, tačiau ši, iš pirmo žvilgsnio aukcione surinkta įspūdinga suma, tėra mažytė dalis to nuostolio, kurį patyrė skulptorius, praradęs turto už daugiau nei 300 tūkst. litų.

„Tikėjausi, tikėjausi... Kai sužinojau apie aukcioną buvo džiugu. Šie pinigai bus pradžia dirbtuvėms atstatyti, tai – didžiulė paspirtis“, – patikino R.Vilčiauskas.

Aukciono metu koncertavo menininko dukra Miglė, žinoma sceniniu pseudonimu Migloko.

Kviečiama it toliau aukoti R.Vilčiauskui. Apžiūrėti ir įsigyti aukciono metu neparduotus kūrinius galima Latako gatvėje esančioje įmonėje „UpArtas“ ir „Užupio meno inkubatoriuje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius