Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukrečianti Irano pabėgėlės, žurnalistės, kovotojos už moterų teises istorija: „Mane siekia nužudyti“

Milijoninę sekėjų auditoriją subūrusios iraniečių žurnalistės Masih Alinejad istorija sukrečia ne vieną. Pabėgimas iš gimtinės, atkakli kova už moterų teises, vietinės valdžios pasikėsinimas nužudyti ir gyvenimas, nuolat saugomas FTB agentų – tai tik dalis žadą atimančių jos gyvenimo patirčių, apie kurias ji atvirai prabilo.
Masih Alinejad
Masih Alinejad / LNK nuotr.
Temos: 1 Iranas

Išskirtinės stiprybės moteris, žurnalistė, žmogaus teisių aktyvistė Masih Alinejad jau daugybę metų nepailsdama kovoja už lygias iraniečių moterų teises. Apie sukrečiančią savo gyvenimo istoriją ji prabilo LNK laidoje „Bus visko“.

Nuo ankstyvos vaikystės negalėjusi susitaikyti su diskriminuojančiais apribojimais, suaugusi ji ne kartą už tai kritikavo Irano valdžią, kol galiausiai iš gimtinės buvo priversta bėgti. O tada apie Masih Alinejad išgirdo visas pasaulis. 2014-aisiais moteris nusivilko hidžabą ir tapo tarptautinio judėjimo, skatinančio moteris kovoti už savo teises, pradininke. Būtent tada ji tapo didžiausia savo šalies išdavike ir yra persekiojama iki šiol, todėl ją nuolat saugo FTB pareigūnai.

LNK nuotr./Masih Alinejad
LNK nuotr./Masih Alinejad

Nors jau nuo 2014-ųjų Masih Alinejad gyvena Amerikoje, moteris ne kartą susidūrė su realia teokratinio režimo grėsme. 2021-aiaisias Irano valdžios institucijos mėgino įvykdyti bene metus regztą Masih pagrobimo planą, kurį, laimei, pavyko atskleisti FTB agentams.

„Buvau savo namuose Brukline. Atėjo šeši agentai ir sako: tavo gyvybė yra pavojuje. Iš karto nepriėmiau rimtai, sakau, esu žurnalistė, nuolat sulaukiu grasinimų. Tada jie ištraukė nuotraukas, kuriose buvau aš, mano vyras, posūnis, mūsų namai. Mes užfiksuoti tiek viduje, tiek namų kiemelyje. Aš sutrikau, sako, tave stebi pasamdyti žmonės, jie siunčia nuotraukas ir video Iranui ir ruošiasi pagrobimui. Man net šiurpas per kūną nuėjo. Jei ne FTB, kurie sustabdė pagrobimo sąmokslą, mane būtų išvežę į Venesuelą, iš jos – į Iraną, kur man būtų įvykdyta mirties bausmė“, – LNK laidoje „Bus visko“ pasakojo Masih Alinejad.

LNK nuotr./Masih Alinejad
LNK nuotr./Masih Alinejad

Vis tik tai nebuvo vienintelis Irano valdžios bandymas susidoroti su garsiai Irano įstatymus ir valdžios sprendimus kritikuojančia Masih Alinejad. Vos po metų, 2022-aisiais, moterį buvo planuota nužudyti. Šiandien pasakodama šią istoriją, Masih Alinejad graudinasi, tačiau ji nerimauja ne dėl savęs, o dėl ją supančių artimiausių žmonių saugumo.

LNK nuotr./Masih Alinejad
LNK nuotr./Masih Alinejad

Bandydama bet kokiomis priemonėmis Masih Alinejad palaužti psichologiškai, Irano valdžia ne kartą kankino ir gimtinėje likusius jos šeimos narius. Ne tik įkalino moters brolį, tardė mamą, privertė seserį prieš visą šalį viešai jos išsižadėti. Masih Alinejad prisipažįsta nuolat besiilginti Irane likusių šeimos narių. Paskutinį kartą moteris juos matė prieš daugiau nei 13 metų.

Įtampos, kovos už įsitikinimus ir mirties grėsmės pilna Masih Alinejad istorija – antradienio vakarą, 20 val., laidoje „Bus visko“ per LNK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius