-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinis interviu: „30 Seconds to Mars“: „Mes kuriame taip, kaip jaučiame“

Visai neseniai Lietuvos melomanus, o ypač amerikiečių roko grupės „30 Seconds to Mars“ nudžiugino žinia, kad šie, visame pasaulyje žinomi vyrukai atvyksta koncertuoti į Lietuvą. Nors Vilniaus „Siemens“ arenoje jie viešės tik lapkričio 3-ąją, išskirtiniame interviu rokeriai tvirtino laukiantys šios viešnagės.
„30 Seconds to Mars“ (iš kairės): Shannonas Leto, Jaredas Leto ir Tomo Miličevicius
„30 Seconds to Mars“ (iš kairės): Shannonas Leto, Jaredas Leto ir Tomo Miličevicius / „Scanpix“ nuotr.

Pirmąsyk Baltijos šalyse apsilankę „30 Seconds to Mars“ birželio 21-ąją koncertavo Taline. Čia, pietaudami prieš koncertą, jie atrado laiko duoti išskirtinį interviu 15min.lt. Tiesa, tądien apsirgęs grupės lyderis, žinomas Holivudo aktorius Jaredas Leto nesusitiko su žurnalistais, tačiau jį puikiai pavadavo vyresnysis brolis, būgnininkas Shannonas ir gitara grojantis kroatas Tomo Miličevicius. Jiedu ne tik atsakė į klausimus, bet ir nevengė patys pasidomėti Lietuvą, kad būtų geriau pasiruošę, kai čia atvyks.

– Naujausias jūsų albumas, išleistas 2009-aisiais, vadinasi „This Is War“ (liet. „Tai – karas“), sykį Jaredas Leto sakė, kad jį kurdami jautėtės tarsi kovotumėte su visu pasauliu... Kodėl buvo taip sunku?

– Žinom, ką jis turėjo omeny... Kai kūrėme šio albumo įrašus, mūsų įrašų kompanija mums buvo pateikusi 30 mln. JAV dolerių (apie 73 mln. Lt) ieškinį. Pasaulis griuvo, finansiškai mums nesisekė. Turėjome už viską susimokėti iš savo kišenės. Atrodė, kad kovojome su visu pasauliu, bet netiesiogine prasme, tiesiog taip jautėmes. Dėl pačios muzikos nevargome, tiesiog tie gyvenimo sunkumai atsispindėjo mūsų kūryboje.

– Esate surengę išskirtinį susitikimą su gerbėjais (angl. The Summit), kaip jo rezultatas gimė daina „Closer to the Edge“. Ar planuojate panašių iniciatyvų ateityje, pastaruoju metu tampa gana populiaru į kūrybos procesą įtraukti gerbėjus?

– Išties, juokinga, bet tai tampa mada. Manau tai tikrai juokinga. Mus visada domino žmonės, kurie klausosi mūsų muzikos, mes visada domėjomės bendravimu ir galimybe dalintis patirtimi, įspūdžiais. Visada nuo pat pirmojo mūsų šou, visus gyvavimo metus (oficialiai „30 Seconds to Mars“ gyvuoja apie 13 metų, – aut. past.) stengėmės vystyti ir palaikyti šią idėją.

Nesvarbu, ar tai susitikimas, kurio metu žmonės atvyksta į Los Andželą, čia dainuoja ir dalyvauja klipo kūrime, ar skaitmeninis dainų tinklas, pasiekiantis įvairiausius pasaulio kampelius. Taip pat mums patinka per koncertus daryti teminius vakarus. Mes persirengiame, gerbėjai persirengia su mumis. Tikime atviru bendravimu, norime, kad žmonės parodytų save, pasidalintų tuo su mumis.

Kai tik pradėjome nebuvo taip, kad mes ten aukštai ant scenos tiesiog grojame muziką. Visada norėjome, kad kiti įsitrauktų.

– Nemanote, kad jūsų grupė yra kiek mistiška? Tikrai retas kolektyvas turi gerbėjų grupes besivadinančias keistais vardais kaip „Echelon“ (liet. Ešelonas – karinių dalinių ar rikiuotės išsidėstymas)...

– Kiekviena muzikos grupė turi savo būdų pateikti kai kuriuos dalykus. Tai, ką matote – mūsų būdas.

–  Esate dirbę su garsiu reperiu Kanye Westu kurdami hitu tapusią dainą „Hurricane“, nors šis įrašas ir nepateko į albumą. Žiniasklaida buvo itin susidomėjusi tokia sąjunga. Ar žadate įrašyti dar ką nors panašaus?

– Ne dabar pat. Jei pasirodytų koks intriguojantis projektas ir mus įkvėptų, ką nors tikrai padarytume.

VIDEO: Thirty Seconds To Mars - Hurricane (Censored Version)

– Užsienio žiniasklaidoje jūsų muzika nupasakojama daugybe žanrų – sunkusis rokas, progresyvusis metalas,  alternatyvaus ir progresyviojo roko mišinys, emo, post-grunge... Kaip manote patys, ką grojate?

– Dalykas tas, kad mes apie tai visai negalvojame. Apibūdinti save tas pats tarsi priklijuoti sau etiketę. Tai reikštų, kad save apribojame. Kaip sakė garsus populiariojo meno atstovas Andy Warholas, – „etiketės labiausiai tinka skardinėms“. Mums tiesiog nuostabu suvokti, kad kiekvienas klausytojas interpretuoja muziką pats ir ją suvokia savaip. Tai suasmenina jo ir muzikos ryšį. Mes juo tikime.

– Kaip apibūdintumėte, kodėl kinta jūsų muzika? Tarkime, patys esate minėję, kad „This Is War“ atsirado daugiau optimizmo ir seksualumo, kurių anksčiau trūko. Kodėl šįsyk tie dalykai tapo svarbūs?

– Tai buvo dalykai, mums rūpėję tada, kai kūrėme albumą. Kitąsyk jie veikiausiai bus visai kiti. Mes tikrai nenorėtume kartotis. Norime evoliucionuoti, augti, keistis, stumti save toliau ir mesti sau vis naujus iššūkius. Kitaip gyvenimas taps nuobodus, nenorime taip gyventi. Ir žmonės su laiku keičiasi, tad mes tiesiog nebegalėtume sukurti nieko panašaus. Įrašus vertiname kaip įrašytą tam tikro laikotarpio istoriją., mūsų gyvenimo tarpsnį. Praėjus trejiems metams po „This Is War“ kūrimo mes tikrai nebe tie patys žmonės, daug išmokome, daug nuveikėme, o muziką tą parodo.

– Ar jums, kaip grupei, patinka provokuoti? Pavyzdžiui, kūrinio „Hurricane“ vaizdo klipas buvo uždraustas daugelyje šalių ir, akivaizdu, kad žinojote, jog atviri vaizdai ir brutalumas sulauks reakcijos.

– Žinote, mes darome tai, ką darome. Mes menininkai. Mes kuriame taip, kaip jaučiame be jokių ribų ar taisyklių. Kitų žmonių atsiliepimai – ne mūsų reikalas, tai jų nuomonė, tegu sprendžia, ar klipas per nešvankus, ar jame persistengta. Mes tik kuriame meną. Be to, vienam vaizdai atrodys šokiruojantys, o kitam visiškai normalūs. Tai kas teisus? Apskritai, ką reiškia žodis „normalu“?

– Ką manote apie populiarią, vadinamąją „mainstream“ muziką? Ar jūs jos dalis ir kaip situacija atrodo iš vidaus, juk gyvendami JAV esate pačioje šios industrijos širdyje...

– Nežinau, ar esame jos dalis, mes tiesiog artistai. Jūs teisingai pastebėjote, mes esame pačioje industrijos širdyje, todėl mums neįmanoma teisti ar vertinti tokį meną tarsi iš šalies. Juk nesame iš šalies. Aišku, turime grupę žmonių, kurie tuo rūpinasi ir sako, tas ar anas per daug pop. Tačiau mes neturime jokių gairių, mums tuo nereikia rūpintis, tik kurti meną.

– Kokią žinią norite skleisti savo muzika?

– Mūsų žinia... Mes esame už optimizmą. Raginame būti savimi, pajudinti užpakalį, nes reikia dirbti, dirbti, dirbti. Reikia būti įsitvėrus to, kuo tiki, ir siekti savųjų svajonių išsipildymo. Taip pat kviečiame žmones būti atvirus naujiems troškimams. Būkite atviri!

– Nors nemėgstate klausimų apie Holivudą, bet, Shannonai, tavo brolis – garsus aktorius, kaip jam pavyksta atrasti laiko grupei?

– Na, yra taip – jis yra artistas. Ir jis yra puikus artistas. Jaredas gyvenime yra padaręs netikėtų ir puikių pasirinkimų. Manau, kad jo muzika kalba pati už save. Jo darbas niekuomet nebuvo mums bėda. Žmonės gali atskirti tikrus dalykus nuo netikrų. Mūsų muzika tikra.

– Kalbant apie Jūsų, kaip brolių, bendravimą – grojate daugiau kaip 13 metų kartu. Tarkime žinomos britų grupės „Oasis“ nariai broliai Gallagheriai pasuko skirtingais keliais po 18 metų drauge, nes nebegalėjo vienas kito pakęsti. Kokie jūsų santykiai?

– Iš tiesų kartu grojame ir dirbame kur kas ilgiau. Mus tiek daug kartų bandė lyginti su „Oasis“... Mano ir brolio santykiai yra puikūs, tiesiog nuostabūs. Galėčiau sakyti, kad jie yra unikalūs. Ne taip daug brolių gali dirbti kartu, būti broliais ir draugais. Juk kai kurių šeimų nariai net nesikalba vieni su kitais. Mes kalbamės, tikrai verta.

– Dauguma muzikos atlikėjų aukoja labdarai ar remia labdaringus projektus, ką darote jūs?

– Vaizdo klipą dainai „Beautiful Lie“ filmavome 200 mylių (apie 322 km) šiauriau nuo poliarinio rato. Po to klipo buvo paleistas puslapis http://abeautifullie.org/, kuriame žmonės gali sužinoti, ką jie gali padaryti dėl Žemės ir visų gerovės, kaip gali atsidėkoti mūsų mažai žavingai planetai. Jaredas taip pat kuria nuotraukų albumą, už kurį surinktos lėšos keliauja nukentėjusiems po žemės drebėjimo Haityje.

Mes neturime pasirinkę vieno dalyko, kuriam aukotume ar dėl kurio stengtumėmės. Jei mums tuo metu tai atrodo svarbu, o kažkam reikia tokių žmonių, kurie gali kalbėti minioms, pagalbos, imamės padėti. Jei yra vieta, kur reikia pagalbos, pasakykite, būsime. Privalome dalintis, kai galime padaryti taip daug. Suprantate, iš esmės mums neprivalu nieko daryti, bet mes pagal savo išgales pasirenkame ir darome, tai teikia malonumą.

VIDEO: 30 Seconds To Mars - A Beautiful Lie

– Žinomi muzikantai, tokie kaip jūs, praleidžia daug laiko įrašų studijoje, koncertuodami, repetuodami... O ką veikiate laisvalaikiu, kaip ilsitės nuo mylimos muzikos?
– Pasiimu savo motociklą ir keliauju važinėtis kalnuose (Shannonas). Yra daugybė dalykų – kelionės pėsčiomis, laisvalaikis lauke, sėdėjimas nieko neveikiant... Kuo daugiau poilsio, nes mūsų gyvenimas toks užimtas ir neramus, kad kai ilsimės, stengiamės iš tiesų pailsėti (Tomo).

– Na, ir pagaliau jūsų lauktas klausimas – ar laukiate pasirodymo Lietuvoje, pažinties su Baltijos šalimis, kur lankotės pirmą kartą?

– Žinoma! Vadiname jūsų šalis Baltijos gražuolėmis. Čia būti nuostabu. Laukiame, kuomet galėsime čia sugrįžti lapkritį, o ypač laukiame lapkričio 3-osios, kai grosime Lietuvoje. Manome, kad bus tiesiog nerealu!

– Iš Amerikos atvykstantys atlikėjai dažniausiai sulaukia tokio klausimo, tad klausiu ir jūsų – ką žinote apie Lietuvą?

– Aš nežinau visiškai nieko ir dėl to, kad tai jog ten koncertuosime taip jaudina! Kai atvykome į Estiją irgi nieko nežinojome, bet atsirado žmonės, kurie mums parodė Taliną, paaiškino architektūrą, istoriją, tad sužinojau daug įdomių dalykų. Žmogau, tai daug geriau nei mokykla! (Shannonas) Jūsų vyrukai gerai žaidžia krepšinį, buvau pamiršęs (Tomo).

– Kai lankysitės Vilniuje, leisite laiką viešbutyje ar eisite pavaikštinėti po miestą?

– Vienareikšmiškai – pasivaikščioti po miestą. Jei tik bus proga. Būna taip kad esi labai labai labai pavargęs nuo kelionių ir tiesiog negali, privalai pailsėti. Tačiau 98 proc. visų kartų vaikštinėjame, tyrinėjame.

– Kaip elgiatės, kai jus atpažįsta gatvėje?

– Sakome „Hi“ (liet. „Labas“). Mes nesislepiame, smagu, jei mus pažįsta, o jei ir nepažįsta, vistiek smagu.

VIDEO: "30 Seconds to Mars" grupės narių linkėjimai Lietuvai

Lietuvoje „30 Seconds to Mars“ pasirodys lapkirčio 3-ąją, Vilniaus „Siemens“ arenoje. Į mūsų šalį muzikantai atvyks tiesiai po dieną anksčiau vykstančio koncerto Rygoje.

Vieša bilietų prekyba į „30 Seconds to Mars“ koncertą Vilniaus „Siemens“ arenoje prasideda birželio 27 d., pirmųjų bilietų kaina nuo 99 Lt. Bilietus platins „Tiketa“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius