Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Romanas Polanskis atsiims jo dvejus metus laukusį apdovanojimą

Žinomas režisierius Romanas Polanskis galiausiai atsiims apdovanojimą, kuris jo laukė dvejus metus, ketvirtadienį pranešė Ciuricho kino festivalio organizatoriai.
Romanas Polanskis
Romanas Polanskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2009 metais pakeliui į ceremoniją jis buvo areštuotas daugiau kaip 30 metų senumo byloje ir negalėjo atsiimti apdovanojimo.

„Oskarą“ pelnęs režisierius, turintis dvigubą Lenkijos ir Prancūzijos pilietybę, buvo areštuotas pagal JAV paklausimą 2009 metų rugsėjo 26 dieną, kai atvyko į Šveicariją atsiimti apdovanojimo už indėlį į kinematografijos plėtojimą.

Režisieriaus darbų pagerbimo ceremonijoje šiais metais taip pat bus pirmą kartą parodytas jo dokumentinis filmas. Išsamiau apie šį filmą bus galima sužinoti tik po jo oficialios premjeros rugsėjo 27 dieną.

„Mes džiaugiamės, galėdami pasveikinti Romaną Polanskį šiais metais per apdovanojimo įteikimą“, – sakoma festivalio organizatorių režisierių Karlo Spoerri ir Nadjos Schildknecht pranešime.

„Mes visada žavimės jo darbais ir tuo, kad netrukus galėsime pareikšti jam savo dėkingumą asmeniškai“, – pažymėjo jie.

R.Polanskis, sukūręs tokius filmus kaip „Kinų kvartalas“ („Chinatown“) ir „Rozmari kūdikis“ („Rosemary's Baby“), buvo apkaltintas byloje dėl 13 metų merginos išžaginimo vakarėlyje su šampanu ir narkotikais. Po metų jis išvyko iš JAV prieš paskelbiant jam nuosprendį, bijodamas būti nuteistas 50-čiai metų.

Režisieriaus areštas 2009 metais sukėlė triukšmingą Prancūzijos, kur jis ilgai gyveno, politinių sluoksnių ir kino gerbėjų protestą visame pasaulyje. Savo paramą jam pareiškė daugelis režisierių, tarp jų Woody Allenas, Martinas Scorsese ir Jeanas-Lucas Godard’as.

R.Polanskis, pelnęs „Oskaro“ apdovanojimą už režisūrą filme „Pianistas“, pasakojančiame Lenkijos žydo gyvenimo Varšuvos gete Antrojo pasaulinio karo metais istoriją, praleido du mėnesius Šveicarijos kalėjime 2009 metų rudenį, po to jam buvo paskirtas namų areštas jo nedideliame namelyje, esančiame prestižiniame Šveicarijos Gštado slidinėjimo kurorte.

2010 metų liepą Šveicarijos valdžia atsisakė perduoti Jungtinėms valstijoms 78-erių metų režisierių, remdamasi technine klaida Amerikos paklausime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius