-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 23

Kauną užtvindys džiazas – prasidėjo jubiliejinis festivalis „Kaunas Jazz“

Kaune prasidėjo vienas didžiausių muzikos festivalių Lietuvoje „Kaunas Jazz“. Penkias dienas įvairiose erdvėse – salėse, klubuose, bažnyčiose ir miesto aikštėse – skambės džiazas. Balandžio 23-27 dienomis Kaune, į kurį suplūs tūkstančiai džiazo gerbėjų, koncertus dovanos atlikėjai ir grupės iš Lietuvos, Šveicarijos, Estijos, Lenkijos, Izraelio, Suomijos ir JAV.
Visvaldas Matijošaitis, Audra Jučienė, Indrė Jučaitė ir Jonas Jučas
Visvaldas Matijošaitis, Audra Jučienė, Indrė Jučaitė ir Jonas Jučas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Jūratė Norvaišienė, Indrė Jučaitė ir Česlovas Norvaiša
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Jūratė Norvaišienė, Indrė Jučaitė ir Česlovas Norvaiša

Šių metų festivalis jubiliejinis – „Kaunas Jazz“ vyksta jau 25-erius metus. „Gimėme, augome ir tebeaugame kartu su atkurta nepriklausoma Lietuva“, – sakė festivalio sumanytojas Jonas Jučas.

Ketvirtadienį Kauno rotušėje festivalio „Kaunas Jazz“ vadovei Indrei Jučaitei įteiktas miesto raktas – ši tradicija gyvuoja jau daug metų. Po simbolinės ceremonijos Rotušėje surengtas ir pirmasis – festivalio atidarymo – koncertas.

Kviestinei publikai džiazo programą dovanojo Nacionalinės premijos laureatas, saksofonistas Petras Vyšniauskas ir bliuzo gitaristas Vladimiras Kaplanas. P.Vyšniauskas – vienas iš festivalio senbuvių, pasirodęs ir pirmajame „Kaunas Jazz“ 1991-aisiais.

Iš karto po koncerto Rotušėje festivalis savo gerbėjus pakvietė į klubą „Combo“, kuriame visus ant kojų pakėlė viena kūrybingiausių Estijos džiazo grupių – „Abraham‘s Café“.

Kaip visuomet, jubiliejinis festivalis klausytojams dovanos ne tik mokamų, bet ir daug nemokamų renginių. Tarp jų – ir pamėgti projektai, ir premjeros.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Žagarės vyšnių festivalis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Giedrius Kuprevičius

Balandžio 24-ąją Karo muziejaus sodelyje žiūrovus, kaip ir kasmet, džiugins kompozitoriaus profesoriaus Giedriaus Kuprevičiaus varpų džiazo muzikos koncertas, o Vienybės aikštėje klausytojų lauks dvi premjeros – Domo Aleksos naujausio projekto koncertas ir pirmą kartą džiazo muzikos renginyje dalyvausianti hiphopo grupė „G&G Sindikatas“.

Reperiai pasirodys kartu su Lino Rimšos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) bigbendu. Pasak organizatorių, šis projektas – staigmena ne tik žiūrovams, bet ir patiems muzikantams.

Po siautulio Vienybės aikštėje, veiksmas persikels į klubą „Combo“, kur koncertuos Izraelyje „jaunu muzikos stebuklu, pranokstančiu bet kokias viltis“ vadinamas Tamiras Grinbergas.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Audra Jučienė ir Visvaldas Matijošaitis
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Audra Jučienė ir Visvaldas Matijošaitis

Programoje – būrys pirmojo festivalio dalyvių

Saksofono virtuozas P.Vyšniauskas – ne vienintelis šių metų „Kaunas Jazz“ atlikėjas, pasirodęs pirmajame festivalyje.

Šiemet į Kauną atvyko ir šveicarų gitaristas Heinzas Affolteris. 1991-aisiais, pirmą kartą apsilankęs Lietuvoje, jis taip pamilo šį kraštą, kad viename vėliau išleistų albumų mūsų šaliai skyrė dainą „Lithuania“. Balandžio 24 dieną Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje H.Affolteris atliks programą „Acoustic Adventure“, kuri yra simbolinė dovana Kaunui – programa skambėjo ir pirmajame „Kaunas Jazz“.

Po šio pasirodymo į sceną kils garsus Lenkijos pianistas Włodekas Pawlikas, kurio vardas šiemet buvo visiems laikams įrašytas į šalies muzikos istoriją. 2014-ųjų sausį būtent jis tapo pirmuoju Lenkijos džiazo atlikėju, pelniusiu „Grammy“ statulėlę.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Petras Vyšniauskas
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Petras Vyšniauskas

Klausytojams greičiausiai bus itin malonu girdėti ir seną pažįstamą – Ariną. Geriausia Lietuvos vokaliste ne kartą išrinkta dainininkė pirmajame „Kaunas Jazz“ festivalyje dainavo su Kauno bigbendu. Su juo pasirodys ir šiemet. Tiesa, prie jų prisijungs ir vienas talentingiausių jaunosios muzikų kartos atstovas – Motiejus Bazaras. Išskirtinę programą klausytojams jie dovanos balandžio 25-ąją, šeštadienį, VDU Didžiojoje salėje. 

Sekmadienį, balandžio 26-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje įvyks pagrindinis festivalio koncertas - kauniečiams ir miesto svečiams pasirodys vienas garsiausių šių dienų džiazo atlikėjų amerikietis Gregory Porteris.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Atidarymo akimirka
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Atidarymo akimirka

Detalią renginio programą rasite čia. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius