Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 07 20

Scenos chuliganai „Freaks on Floor“: daugiau jaunų atlikėjų – aukštesnis kultūrinis lygis

Vieni juos vadina scenos chuliganais, kiti – naujosios roko bangos vedliais, o treti giria už energiją, atiduodamą pasirodymų metu. Tačiau visi sutaria, kad „Freaks on Floor“ – Lietuvos gyvos muzikos ateitis. Jie ką tik grįžo iš vieno didžiausių Lenkijos festivalių „Seven Festival“ ir parvežė pagrindinį „Grand Prix“ prizą.
Justinas Jarutis
Justinas Jarutis. / „Red Bull Tourbus“ organizatorių nuotr.

Prisėdę valandėlei atsipūsti nuo verdančių idėjų, šį šeštadienį festivalyje „Tamsta muzika“ koncertuosiantys „Freaks on Floor“ nariai Justinas Jarutis, Rokas Beliukevičius ir Aurelijus Morlencas 15min.lt trumpai papasakojo apie jauną, gyvą muziką Lietuvoje.

Kodėl jus vadina „chuliganais“? Ar tai dėl to, kokią muziką grojate, ar dėl to, kaip atrodote ir elgiatės?

Tiesa, kad scenoje mėgstam pasiautėti, bet taip mes atiduodame publikai viską, ką turime. Ar yra kitų priežasčių mus vadinti chuliganais, nežinom (juokiasi). Manom, kad svarbiausia savybė, iš kurios reiktų spręsti apie grupę – muzika. Koncertuodami būtent tai ir demonstruojame: šėlstame iš visų jėgų.

Kaip manote, ar tai prisidėjo prie jūsų sėkmingo grupės populiarėjimo?

Jei grojant mėgstamą muzika pavyksta atrodyti išskirtiniams – smagu. Tikrai nežinom ar tai, kaip atrodome scenoje, prisidėjo prie grupės kilimo. Vieniems tai patinka, kitiems atvirkščiai, labai nepatinka... Tačiau kaip beatrodytum ir kaip besielgtum, muzika yra svarbiausia. Jei darai tai, kas tau patinka, groji tai, kas tave „veža ir darai tai kokybiškai – tai jau yra sėkmė.

Kokia buvo jūsų pradžia?

Justas su Roku susitiko ir iš karto rado bendrą kalbą apie roko muziką. Tiesą pasakius, tai net galima pavadinti meile iš pirmo žvilgsnio, nes pajutom, kad kalbam ta pačia kalba ir grojam būtent tai, kas patinka. Auris prisijungė vėliau, tačiau jis taip pat turi tą patį supratimą apie muziką. Tai turbūt yra vienas iš svarbiausių dalykų grupėje – turėti bendrą muzikos pojūtį.

Justai, „Red Bull Tourbus“ vertinai savo jaunus kolegas. Ar nebuvo sunku?

Turėjau labai gerus kolegas – DJ Mamanią ir Oną Rimeikienę, todėl tikrai nebuvo sunku. Be to, turėjau savo favoritus. Kai kurie po bendro pasitarimo atkrito, tačiau komisijos narių nuomonės daugiau ar mažiau sutapo ir be didelių ginčų išrinkome devynias laimingąsias grupes.

Iš kitos pusės suvokiau, ką įvairios komisijos kalbėdavo ir kalba apie mus, kai vertina mūsų pasirodymus įvairiuose roko festivaliuose. Labai smagu.

Grįžtant prie jaunų grupių, tos, kurias žinojau, tikrai pateisino mano viltis, bet buvo ir tokių, kurias girdėjau pirmą kartą ir kurios kuria tikrai labai kokybišką ir gerą muziką. Taigi siurprizų buvo. Na o tos keturios jaunos grupės, kurios laimėjo ir gros „Tamsta muzika“ festivalyje – vertos laimėjimo. Svarbu ateiti jų pasiklausyti ir pajusti tą energiją, kurią jos skleidžia.

VIDEO: Freaks On Floor kalba apie gyvą jauną muziką

Kaip apskritai vertinate tokius projektus kaip „Red Bull Tourbus“?

Kaip labai stiprią paskatą jaunoms grupėms išlįsti iš savo garažėlių ir groti viešai, būti išgirstoms. Jaunos grupės turi būti skatinamos, kad kiltų bendras kultūrinis lygis. Kad jaunieji kūrėjai neliktų „tamsiojoj pusėj“, juos reikia traukti kuo labiau į šviesą. Tai naudinga visiems – ir muzikantams, ir klausytojams, ir bendram kultūriniam lygiui. Nors muzika nėra sportas ir ją labai sunku vertinti, tačiau kiekvienas muzikantas – originalus ir savaip geras, todėl turi būti išgirstas.

Mes patys pradėjom nuo pergalės „Euro Rock“ festivalyje. Mums pavyko laimėti ir tai buvo paspirtis įrašinėti, galvoti kaip ką daryti, groti, atsirado atsakomybė pasirodyti kiekvieną kartą vis geriau ir geriau.

Be to, kai jauna grupė repetuoja savo rūselyje be jokios rimtos aparatūros, jų muzika ir skamba kaip iš rūsio. Tokie konkursai, kaip „Red Bull Tourbus“ suteikia galimybę groti su kokybiška aparatūra, garsu, o tada pačios grupės galimybės prasiplečia, jie supranta, kad gali dar daugiau, jie tobulėja.

Ką apskritai manote apie gyvą jauną Lietuvos muziką? Ar ji juda, auga, vystosi?

Situacija yra gera. Jaunieji muzikantai konservatorijose ir kitose muzikos mokyklose dažnai praauga savo dėstytojus. Lygis – tikrai aukštas, kūrybiškumo netrūksta, reikia tiesiog skatinti žmones eiti į viešumą ir atlikti savo muziką, kad jie kuo dažniau viešai parodytų tai, ką jie moka ir gali.

Ką patys planuojat šią vasarą? Bus kokių naujienų?

Kol kas daug laiko leidžiame savo kūrybinėje dirbtuvėje. Vyksta kūrybinis procesas ir iš jo tikrai gims kažkoks rinkinys. Jau turim vieną singlą ir planuojam dar daugiau.
Taip pat planuojam dalyvauti kuo daugiau roko festivalių, tokių, kaip „Seven Festival“ Lenkijoje, iš kur parsivežėme Grand Prix. Taigi vasara nusimato karšta, stebėkite mus „Facebook'e“ ir tikrai išgirsit daug naujienų.

http://www.facebook.com/#!/FreaksOnFloor

Red Bull Tourbus organizatorių nuotr./Freaks on Floor
„Red Bull Tourbus“ organizatorių nuotr./„Freaks on Floor“ nariai (iš kairės) Aurelijus Morlencas, Justinas Jarutis ir Rokas Beliukevičius

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius