-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per LNK paskelbti „Auksinės širdies“ laureatai

Iškilmingoje ceremonijoje LNK ir Savanorių centras apdovanojo didžiausiais mūsų šalies auksaširdžius, kurie metai iš metų savanoriškai daro gerus darbus, nereikalaudami jokio atlygio.
Per LNK paskelbti „Auksinės širdies“ laureatai
Per LNK paskelbti „Auksinės širdies“ laureatai / LNK nuotr.

„Auksinės širdies organizacija“ pripažinta asociacija „Kėdainių policijos centras“. Policijos pareigūnai, dirbantys su probleminiu jaunimu, įkūrė jiems antrus namus, kur jie gali ruošti pamokas, bendrauti, spręsti savo problemas, kurių jie patys neįveikia. Sukūrė savotišką šeimą, kur nė vienas nepamirštamas, randa supratimą ir norą jam padėti.

„Auksinės širdies bendruomene“ tapo Sargelių bendruomenės centras. Jo pirmininkė dr. Daiva Šeškauskaitė, prieš penkerius metus atsikrausčiusi gyventi į gimtinę, sugalvojo, kad reikia suburti vienkiemius į bendruomenę ir užsiimti naudinga veikla. Bendruomenėje - 76 žmonės, 40 vaikų iš septynių kaimų. Pavyzdžiui, pagal vieną programų kaimo žmonės gauna gyvulius, jie yra mokomi, kaip juos prižiūrėti, vyksta į kitas bendruomenės semtis patirties, dalyvauja seminaruose, o prieauglį dovanoja kitam bendruomenės nariui.

„Kilnioji auksinė širdis“ skirta Rozvitai Vareikienei, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Lyderio ugdymo grupės Ramovės viršininkei. Rozvita visą save atiduoti ir skleisti savanorystę nusprendė po tragiško įvykio jos šeimoje. Prieš trylika metų nuskendus sūnui, Rozvita ėmėsi veiklos, kuri paremta pagalba kitiems. Karo akademijoje dirbanti moteris kariūnus įtraukė į ateitininkų judėjimą, kitas programas, bet labiausiai džiaugiasi, kad jai pavyko užauginti jau ne vieną savanorių kartą akademijoje, kurie rūpinasi sunkumų turinčiais vaikais, paaugliais ir jaunuoliais.

„Pasaulio auksine širdimi“ paskalbta Tiberiados bendruomenė, kurią prieš aštuonerius metus įkūrė keturi belgai vienuoliai. Joje laukiami visi, ieškantys Dievo. Kiekvienas, atvykęs čia, turi imtis bendrų ūkio darbų. Čia vyksta jaunimo ir šeimų stovyklos, vaikų savaitgaliai, maldos grupės, lankomos parapijos, mokyklos, šeimos. Stengiamasi padėti nuo alkoholio ir narkotikų priklausomiems žmonėms.

„Auksinė širdelė“ skirta Janai Sadauskaitei. 17 metų mergina jau trejus metus yra Maltos ordino narė. Prie savanorių ji prisijungė pati susiradusi Maltos ordiną, nes visada žavėjosi jų savanoriška veikla. Vilkpėdės slaugos ligoninėje, kur guli trys šimtai vienišų, nelankomų garbaus amžiaus senolių, Jana – itin laukiama. Didžioji dalis ligonių nevaikšto, tad jie labai laukia jaunos mergaitės, kuri ateina jiems paskaityti knygų, pasikalbėti, padainuoti su jais ar, kurie gali, pasivaikščioti. Janos savanorystė jiems – kaip gurkšnis oro. Ji mielai ir kantriai išklauso senjorus, jų bėdas, skausmus ar lūkesčius. Nelankomiems, pamirštiems savų ar neturintiems artimųjų toks bendravimas – didžiausia dovana.

„Jaunoji auksinė širdis“ - Donatas Štaras. Dar mokydamasis gimnazijoje Donatas su Kalėdų Senio kostiumu atėjo į sutrikusio intelekto vaikų ir suaugusių „Šilutės Viltyje“ , siūlydamas sukurti vaikams šventę. Taip viskas ir prasidėjo. Išvykęs į Daniją studijuoti, šilutiškis dirbo ne vieną sunkų darbą, o, surinkęs nemenką sumą ir baigęs mokslus, grįžo į gimtinę. Vietoj to, kad skirtų uždarbį automobiliui, būstui, pramogoms ar rūbams, Donatas paskambino į „Šilutės Viltį“ ir pasakė, kad nori padaryti jiems siurprizą – suorganizuoti kelionę. Donatui sutrikusio intelekto vaikai dabar – tarsi antra šeima.

„Taurioji auksinė širdis“ - Regina Zabielienė, LPF „Vilties kalnas” koordinatorė, pedagogė, tikybos mokytoja. Prieš penkerius metus įkūrė Šiauliuose Atsakingos tėvystės mokyklą. Ji skirta našlaičiams, kurie nori kurti šeimas ar jas jau yra sukūrę. Regina pašventusi gyvenimą tiems, kurių visuomenė nemato ar nenori matyti.

Garbingiausias apdovanojimas „Didžioji auksinė širdis“ teko 72 metų Jadvygai Mortai Romienei. Visą gyvenimą – aktyvistė, globojanti kitus, nelaimės ištiktus, sergančius, vienišus žmones. Nors pati užaugino keturis vaikus, liko našle, bet viską darė pati. Išlaikė didžiausią ūkį, išmoko valdyti sunkiausią žemės ūkio techniką. Grįžusi ir pagaminusi vakarienę vaikams, ji dar keliaudavo į vargingus ūkius nemokamai padėti žmonėms. Ir dabar neatsako nė vienam, prašančiam jos pagalbos. Sako, kad ji negali užmigti, jei žino, kad kažkam reikia pagalbos. Moteris, kuri moka džiaugtis gyvenimu ir tuo dalintis su kitais. Jadvyga 1992 m. atkūrė Šilalės rajone Ūkininkių draugiją ir buvo išrinkta pirmininke. Draugijai ji vadovauja jau 16 metų.

Tautos balso nominacija teko Donatui Štarui, „Jaunajai auksinei širdžiai“. Jis surinko daugiausia interneto lankytojų balsų – net 6595.

Iškilmingą „Auksinių širdžių ceremoniją“ per LNK vedė Marius Jamposkis ir Rolandas Vilkončius. Nominantus atrinko garbinga žymių žmonių komisija, kurios balsai buvo sumuojami su internautų ir žiūrovų balsais.

„Auksinių širdžių“ komisijai vadovavo žurnalistas Algimantas Čekuolis, jos nariai buvo žurnalistas Henrikas Vaitiekūnas, kunigai Ričardas Doveika ir Tomas Šernas, „Ąžuoliuko“ choro vadovas Vytautas Miškinis, Vilniaus greitosios medicininės pagalbos ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjas Michail Braverman, TV laidų – renginių vedėjas Rolandas Vilkončius, atlikėjas ir TV laidų vedėjas Marijonas Mikutavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius