-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeštadienį per Lietuvos televiziją – G.Lukšo filmo „Duburys“ premjera

Spalio 16 d., šeštadienį, 17.55 val. Lietuvos televizija rodys režisieriaus Gyčio Lukšo filmą „Duburys“. Prieš filmo premjerą 17.25 val. laidoje „Kine kaip kine“ apie filmą pasakos jo kūrėjai.
Filmo  „Duburys“ kadras
Filmo „Duburys“ kadras / „Studija 2“ nuotr.

Vaidybinis pilnametražinis filmas „Duburys“ – tai drama, sukurta pagal Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Romualdo Granausko to paties pavadinimo romaną. Kūrinyje per pagrindinio personažo gyvenimo istoriją atskleidžiamas jauno žmogaus gyvenimo dramatizmas.

Filmo scenarijaus autorius ir režisierius – Lietuvos kinematografijos sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas.

Tokių gyvenimų, paskendusių didmiesčių realijose, buvo daug. Šis pasakojimas per vienos šeimos gyvenimą atspindi iš kaimo atvykusio jauno žmogaus susidūrimo su dar nepažintu miestu nuotaikas ir pastangas įsitvirtinti bei sovietmečio dvasią. Dabar visa tai atrodo nutolę, tačiau tuo pat metu labai gerai pažįstama. Filme dramatiškai iškeliamas likimo ir pasirinkimo, kai nėra iš ko rinktis, klausimas. Personažai išgyvena asmenines tragedijas, kurias dar labiau sustiprina socialinė tų dienų beprasmybė ir neviltis.

Šio filmo tikslas – kinematografinėmis priemonėmis atskleisti žmogaus vidinį pasaulį. Žiūrovui pasakojama į tris dalis suskirstyta gyvenimo istorija: pagrindinio veikėjo vaikystės patirtis, jaunystė ir pirmoji meilė, paženklinta tragiškos geriausio draugo mirties, ir suaugusiojo gyvenimas ieškant atramos.

Filmas skirtas tiek jaunimui, tiek vyresnės kartos žiūrovams. Tai meninėmis priemonėmis per personažų išgyvenimus perteikta jauno žmogaus prisitaikymo mieste drama, mėginimas suprasti savo troškimus ir atrasti save gyvenant didelėje bendruomenėje. Kartu tai istorinė tiesa apie to meto gyvenimą, kuri naujoms kartoms neturėtų likti nutylėta. Pasakojimas sklidinas iki skausmo atpažįstamos tiesos, kuri dar nė karto šitaip nebuvo papasakota. Ryškūs personažai, dramatiški jų likimai, pasirinktas vizualinis sprendimas – nespalvota juosta dar labiau sustiprina kūrinio paveikumą. 

Filmas „Duburys“ sėkmingai pristatomas įvairiuose kino festivaliuose. Pasaulinė premjera įvyko Monrealio pasaulio filmų festivalyje, filmas taip pat parodytas Indijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Vokietijoje, Švedijoje, Egipte, kur Kairo tarptautiniame festivalyje buvo nominuotas pagrindiniam – Auksinės piramidės apdovanojimui. Talino tarptautiniame festivalyje buvo apdovanotas net dviem pagrindiniais prizais – už geriausią Baltijos šalių vaidybinį filmą bei geriausią operatoriaus darbą. Filmas taip pat nominuotas „Nikos“ prizui bei atstovavo Lietuvai 82-uosiuose Amerikos kino akademijos „Oskaruose“, geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje

Filmo operatorius Viktoras Radzevičius, dailininkas Augis Kepežinskas, pagrindinius vaidmenis atlieka Giedrius Kiela, aktorės iš Ukrainos Oksana Borbat (už šį vaidmenį apdovanota Sidabrine gerve) ir Jevgenija Varenitsa. Taip pat filme vaidina žinomi Lietuvos aktoriai Jūratė Onaitytė (apdovanota Sidabrine gerve už antraplanį moters vaidmenį), Vladimiras Jefremovas (apdovanotas Sidabrine gerve už antraplanį vyro vaidmenį), Valentinas Masalskis.

Filmą „Duburys“ prodiusavo viešoji įstaiga „Studija 2“ kartu su Lietuvos kino studija, o sukūrimą parėmė LR kultūros ministerija ir Kultūros rėmimo fondas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius