-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 27

15min paaiškina: kaip „Warriors“ sugebėjo į komandą surinkti tiek nebrangių superžvaigždžių?

Tokio atotrūkio atkrintamosiose varžybose NBA lyga nematė seniai. „Golden State Warriors“ per tris atkrintamųjų varžybų etapus nepralaimėjo nė karto, o rungtynes laimėdavo vidutiniu 16,3 taško skirtumu.
Kevinas Durantas ir Stephenas Curry
Kevinas Durantas ir Stephenas Curry / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasižiūrėjus į komandos sudėtį paaiškėja tokio dominavimo priežastys. Tiek žvaigždžių toje pačioje komandoje NBA istorijoje nebuvo beveik niekada. O gal ir apskritai niekada.

Du „Golden State Warriors“ žaidėjai – Kevinas Durantas ir Stephenas Curry – yra laimėję naudingiausio lygos krepšininko apdovanojimą, daugelis juos priskirtų prie penkių geriausių lygos žaidėjų. Draymondas Greenas ir Klay Thompsonas taip pat šiemet dalyvavo NBA visų žvaigždžių rungtynėse, daugelis NBA ekspertų juos įtrauktų tarp 20-ies geriausių NBA žaidėjų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Draymondas Greenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Draymondas Greenas

NBA egzistuoja įvairūs apribojimai, turintys padėti siekti kuo didesnės lygybės tarp komandų. Tai komandos atlyginimų „kepurė“ – bendra visų komandos žaidėjų atlyginimų suma, kurią viršyti leidžiama tik tam tikrais griežtais apibrėžtais atvejais. Taip pat tai maksimalus vienam žaidėjui leidžiamas mokėti atlyginimas, naujokų loterija ir kitos.

Tačiau „Warriors“ savo žaidėjams netgi nepermoka: vos vienas komandos žaidėjas (K.Durantas) patenka į daugiausiai uždirbančių NBA žaidėjų trisdešimtuką, o pati komanda pagal savo žaidėjų atlyginimams išleistus pinigus šį sezoną lygoje yra vos aštunta.

Situacija rodo – tai pasiekti prireikė ir sėkmingo klubo vadybos darbo, ir klubo savininkų pasiryžimo plačiai atverti pinigines, ir palankiai susiklosčiusių aplinkybių. Paprasčiau kalbant – trupučio sėkmės.

„Golden State Warriors“ padeda tai, kad net 6 dabartiniai komandos žaidėjai buvo pačios „Golden State Warriors“ pašaukti naujokų biržoje bei niekada nežaidė už jokią kitą komandą. „Warriors“ turėjo pirmumo teisę derėtis ir pasirašyti kontraktus su šiais žaidėjais.

Tarp jų – ir S.Curry ir K.Thompsonas, su kuriais ilgalaikės sutartys buvo pasirašytos dar prieš išaugant NBA atlyginimų „kepurei“.

„Scanpix“ nuotr./Kay Thompsonas
„Scanpix“ nuotr./Kay Thompsonas

Dar 8 žaidėjai prie komandos prisijungė kaip laisvieji agentai. Daugiausia tai veteranai, kurie komandoje atlieka pagalbinius vaidmenis ir gauna NBA mastais nedidelį atlyginimą. Vienintelis Andre Iguodala buvo gautas mainų būdu.

"Warriors" žaidėjų atlyginimai

„Golden State Warriors“ atlyginimai

Kevinas Durantas – 26,5 mln. dolerių per sezoną

K.Durantas į „Golden State Warriors“ atėjo 2016 m. vasarą kaip laisvasis agentas, kai baigėsi jo sutarti su „Oklahoma City Thunder“. Pagal atlyginimą šį sezoną lygoje jis dalinasi 2-7 vietas. Kontraktą K.Durantas pasirašė „1+1“ principu: jis pats galės šią vasarą pasirinkti, ar nori likti „Warriors“ dar vienam sezonui.

Jei K.Durantas būtų likęs „Oklahoma City Thunder“, kur jis pradėjo savo karjerą, dar vieneriems metams ir naują didelį kontraktą būtų norėjęs pasirašyti 2017 m., jis būtų galėjęs gauti daugiau pinigų. Tačiau ateidamas į „Warriors“ jis teigė, kad tokį žingsnį žengia dėl „su krepšiniu susijusių priežasčių“ ir kad nesiekia būtinai gauti kuo daugiau pinigų.

Tiesa, svarbu prisiminti, kad K.Duranto lygio žaidėjai dažnai iš reklamų uždirba daugiau negu gauna iš komandų, kuriose žaidžia. O čempiono žiedas neabejotinai pakeltų K.Duranto kaip reklaminio veido vertę.

K.Durantas šiemet rinko po 25,1 taško – šiek tiek mažiau negu jo karjeros vidurkis. Tačiau karjeros vidurkio nesiekė ir žaistų minučių vidurkis, o K.Duranto taiklumas, atkovotų kamuolių bei blokų skaičius buvo geriausi karjeroje. Galima drąsiai teigti – pirkinys buvo naudingas.

Klay Thompsonas – 16,6 mln. dolerių per sezoną

K.Thompsoną „Golden State Warriors“ pašaukė 2011 m. 11-u šaukimu. 2015 m. šis žaidėjas savo naujoko kontraktą pratęsė dar ketveriems metams, „Warriors“ pasiūlė jam maksimalią tuo metu leistiną sumą kasmet.

Verta paminėti, kad tuo metu jau buvo žinoma, kad 2016 m. atlyginimų „kepurė“ NBA pakils: K.Thompsonas galėjo pasirinkti pratęsti sutarti tik metams ir tada prašyti didesnio atlyginimo. Tačiau jis pasirinko saugesnį ilgalaikį kontraktą.

K.Duranto atėjimas K.Thompsonui nepakenkė: jis šį sezoną turėjo 22,3 taško vidurkį, didžiausią karjeroje, o daugeliui gerbėjų ypač įstrigo rungtynės, kuriose jis per 29 minutes pelnė 60 taškų.

Draymondas Greenas – 15,3 mln. dolerių per sezoną

D.Greeną „Warriors“ pašaukė 2012 m. 35-uoju šaukimu. 2015 m. šis žaidėjas savo naujoko kontraktą pratęsė dar penkeriems metams. Kaip ir K.Thompsonas, D.Greenas pasirinko saugumą ir stabilumą komandoje, kuri jį pasirinko ir juo pasitikėjo.

Daugelis D.Greeno statistikos eilučių šiemet šiek tiek suprastėjo, tačiau žaidėjas tiek dėl savo gynybinių sugebėjimų, tiek dėl aikštės matymo išliko svarbi „Warriors“ puolimo dalis.

Stephenas Curry – 12,1 mln. dolerių per sezoną

Sunku patikėti, kad du kartus iš eilės geriausio reguliariojo sezono titulą laimėjęs žaidėjas yra vos ketvirtas savo komandoje pagal atlyginimą ir net nepatenka į geriausiai apmokamų NBA krepšininkų 50-uką. Tačiau tai logiškai paaiškinama.

„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Curry
„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Curry

S.Curry „Warriors“ pasirinko 7-uoju šaukimu 2009 m. NBA naujokų biržoje. Jo pirmasis naujoko kontraktas galiojo iki 2013 m. Tačiau 2012 m. vasarą S.Curry pasirinko nelaukdamas jo pabaigos pratęsti kontraktą dar ketveriems metams, iki 2017 m., už juos gaudamas 44 milijonus dolerių.

Tuo metu S.Curry buvo laikomas perspektyviu, bet ne išskirtiniu žaidėju. Sezoną prieš tai jis rinkdavo po 14,7 taško ir dėl traumos sužaidė vos 23 rungtynes. Daugelis ekspertų tada sakė, kad „Warriors“ labai rizikuoja siūlydami į traumas linkusiam žaidėjui tokį ilgalaikį kontrakto pratęsimą. Pačiam S.Curry toks kontraktas buvo kaip saugumo garantas, jei traumos kartotųsi.

Vis dėlto „Warriors“ investicija absoliučiai atsipirko – S.Curry jau kitą sezoną sužaidė be traumų ir tapo vienu geriausiu NBA įžaidėjų. Tikėtina, kad jei šis žaidėjas būtų palaukęs 2013 m. vasaros ir būtų nutaręs kontraktą pratęsti tada, jis būtų gavęs daug didesnį kasmetinį atlyginimą. Tačiau tuo atveju „Warriors“ komanda 2016 m. nebūtų turėjusi pinigų pasirašyti kontraktą su K.Durantu.

Šiemet S.Curry per rungtynes rinko po 25,3 taško – mažiau negu pernai, nežymiai krito ir jo taiklumas. Tačiau įžaidėjas ir toliau buvo „Warriors“ puolimo variklis.

Andre Iguodala – 11,1 mln. dolerių per sezoną

A.Iguodalą „Warriors“ įsigijo 2013 m. vasarą mainų keliu iš Denverio „Nuggets“, kai komandai nepavyko gauti Dwighto Howardo. Šis dėl gynybos ypač vertinamas žaidėjas lygoje yra nuo 2004 m., o didžiają dalį karjeros praleido „Philadelphia 76ers“ komandoje. Atsisakęs likti „Nuggets“, nors galėjo likti dar metams, A.Iguodala su „Warriors“ pasirašė ketverių metų kontraktą.

Sprendimas pasiteisino: nors A.Iguodalos žaidžiamų minučių ir pelnomų taškų skaičius krito, savo užduotis jis vykdė puikiai ir netgi tapo geriausiu 2015 m. NBA finalo serijos žaidėju. Šiemet A.Iguodalos statistika buvo beveik identiška pernykštei.

Shaunas Livingstonas – 5,7 mln. JAV dolerių per sezoną

S.Livingstonas „Warriors“ nariu tapo 2014 m. vasarą kaip laisvasis agentas, pasirašęs trejų metų kontraktą. Tai buvo net dešimtoji jo karjeros NBA stotelė: S.Livingstonas buvo vienas iš tų NBA žaidėjų, kurie yra vertinami, bet jokioje komandoje neužsibūna ilgai.

„Scanpix“ nuotr./Shaunas Livingstonas
„Scanpix“ nuotr./Shaunas Livingstonas

Vis dėlto „Warriors“ S.Livingstonas pritapo. Per trejus metus jis tapo patikimu S.Curry dubleriu, kurio metimai iš vidutinio nuotolio žudė ne vieną varžovą. Žaisdamas po 17 minučių, šiemet įžaidėjas rinko po 5,1 taško geriausiu karjeroje 54,7 proc. taiklumu.

Zaza Pachulia – 2,9 mln. JAV dolerių per sezoną

Gruzinas Z.Pachulia „Warriors“ nariu tapo 2016 m. vasarą kaip laisvasis agentas. Jis ką tik buvo baigęs vieną sėkmingiausių savo karjeros sezonų (8,8 taško ir 9,6 atkovoto kamuolio atstovaujant „Dallas Mavericks“), tad jis galėjo pretenduoti į gerokai didesnį atlyginimą (palyginimui, 2015-16 m. jis uždirbo 5,2 mln. dolerių, o NBA žaidėjų atlyginimai 2016 m. vasarą išaugo). Tačiau norėdamas žaisti komandoje, kuri kovoja dėl NBA čempionų žiedų, Z.Pachulia sutiko gauti mažiau.

Gruzinas tapo naudingu žaidėju, pradėjęs 70 rungtynių starto penkete. Nors taškų ir atkovotų kamuolių rodikliai suprastėjo, atiduodamų rezultatyvių perdavimų skaičius daugiau nei dvigubai išaugo.

Davidas Westas – 1,5 mln. JAV dolerių per sezoną

Šio žaidėjo situacija – panaši kaip Z.Pachulios. 2016 m. vasarą jis sutiko žaisti „Warriors“ už veterano minimumą, nes brangesnių žaidėjų „Warriors“ tuo metu pasikviesti į komandą tiesiog nebegalėjo. 2015 m. vasarą D.Westas panašiomis aplinkybėmis pasirašė sutartį su „San Antonio Spurs“ – tada jis sakė tiesiog norintis kovoti dėl NBA čempionų žiedų.

Per sezoną jo motyvacija akivaizdžiai nepasikeitė. Statistika nežymiai suprastėjo, tačiau D.Westas buvo svarbus atsarginis, leidęs pailsėti komandos aukštaūgiams.

Javale'as McGee – 1,4 mln. JAV dolerių per sezoną

J.McGee „Warriors“ nariu tapo pat tapo 2016 m. vasarą. Ilgą laiką šis centras laikytas perspektyviu, bet traumos „numušė“ jo vertę. Dėl savo pasirodymų „Shaqtin' A Fool“ NBA laidoje tapęs daugelio pajuokų objektu, su „Warriors“ jis pasirašė minimalų kontraktą.

Tačiau šį sezoną J.McGee, nors ir žaidė nedaug, tapo labai svarbiu komandos atsarginiu žaidėju ir įrodė kritikams, kad jį nurašyti dar anksti. Žaisdamas po nepilnas 10 minučių, jis rinko po 6,1 taško puikiu 65,2 proc. taiklumu, o pagal atliktų dėjimų per sezoną skaičių buvo dvyliktas lygoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JaVale'o McGee dėjimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JaVale'o McGee dėjimas

Damianas Jonesas – 1,2 mln. JAV dolerių per sezoną

Vidurio puolėją D.Jonesą „Warriors“ pašaukė 2016 m. naujokų biržoje 30-u šaukimu.

Į aikštę D.Jonesas buvo išbėgęs vos 10 kartų, pelnė po 1,9 taško ir didžiąją dalį sezono praleido NBA D-lygoje, bet jo naujoko kontraktas „Warriors“ didelių nepatogumų nekėlė.

Kevonas Looney – 1,1 mln. JAV dolerių per sezoną

Sunkųjį krašto puolėją K.Looney „Warriors“ pasirinko 30-uoju šaukimu 2015 m. naujokų biržoje. Jis vis dar žaidžia už naujoko kontraktą.

Šį sezoną antrametis K.Looney rinko po 2,5 taško per 8,4 minutės.

Ianas Clarkas – 1 mln. JAV dolerių per sezoną

Atakuojantis gynėjas I.Clarkas sutartį su „Warriors“ pasirašė 2015 m. vasarą kaip laisvasis agentas, o 2016 m. sutartis buvo pratęsta. Prieš tai jis buvo „Utah Jazz“ ir „Denver Nuggets“ narys ir abiejose šiose komandose sėdėjo atsarginių suolelio gale.

„Warriors“ I.Clarkas irgi nežaidžia daug, tačiau šiemet buvo geriausias jo sezonas – žaisdamas po 14,8 minutės jis rinko po 6,8 taško. Kaip žaidėjas, gaunantis minimalų atlyginimą, jis netgi pranoko „Warriors“ lūkesčius.

Jamesas McAdoo – 980,4 tūkst. JAV dolerių per sezoną

Sunkusis krašto puolėjas J.McAdoo išvis nebuvo pašauktas NBA naujokų biržoje, tačiau jam „Warriors“ 2014 m. pasiūlė kontraktą po vasaros lygos. 2016 m. „Warriors“ kontraktą pratęsė.

J.McAdoo didžiąją dalį laiko praleidžia ant atsarginių suolelio ir šiemet rinko 2,8 taško per 8,8 minutės, bet kadangi žaidžia už minimalų NBA atlyginimą, „Warriors“ problemų tai nekelia. Jo statistika, lyginant su pernai metais, beveik nepasikeitė.

Patrickas McCaw – 543,4 tūkst. JAV dolerių per sezoną

Atakuojančio gynėjo ir lengvojo krašto puolėjo pozicijose žaidžiantis P.McCaw buvo pašauktas 2016 m. NBA naujokų biržoje 38-uoju šaukimu. „Warriors“ jis žaidžia pasirašęs naujoko kontraktą.

P.McCaw rado savo vietą „Warriors“ rotacijoje: žaisdamas po 15,1 minutės, jis pelno po 4 taškus. Kai traumą gavo K.Durantas, jis netgi patekdavo į starto penketą. Išties geras pasiekimas kaip antrajame rate vienos stipriausių NBA komandų pašauktam naujokui.

Mattas Barnesas – 383,35 tūkst. JAV dolerių per sezoną

37 metų M.Barnesas, prieš tai laisvasis agentas, prie „Warriors“ prisijungė 2017 m. kovą po to, kai vasarį jį atleido „Sacramento Kings“. Ši komanda net ir kitą sezoną M.Barnesui dar mokės 6,5 mln. dolerių atlyginimą.

„Scanpix“ nuotr./Mattas Barnesas
„Scanpix“ nuotr./Mattas Barnesas

Jei ne „Warriors“, įmanoma, kad M.Barnesas būtų baigęs karjerą. Tačiau pasirašyti kontraktą su juo ir leisti jam užpildyti paskutinę sudėties vietą atitiko komandos filosofiją – ant suolelio burti patyrusius veteranus už palyginus mažą kainą. M.Barnesas ypač naudingas buvo, kol traumuotas buvo K.Durantas, ir šį sezoną per 20 minučių rinko po 5,7 taško.

Apibendrinant galima pažymėti, kad „Warriors“ komandą, neskaitant pernai prisivilioto K.Duranto, sudaro trijų tipų žaidėjai.

Pirmasis – pačios „Warriors“ komandos pašauktos ir išaugintos dabartinės žvaigždės (S.Curry, K.Thompsonas, D.Greenas), pasirašiusios ilgalaikius kontraktus dar prieš maksimalių žaidėjų atlyginimų kilimą, todėl gaunančios mažiau negu daugelis panašaus lygio ar net prastesnių žaidėjų.

Antrasis – patyrę veteranai, patikėję „Warriors“ galimybėmis ir sutikę žaisti už, tikėtina, mažesnį atlyginimą negu jiems pasiūlytų kitos kitos komandos (S.Livingstonas, D.Westas, Z.Pachulia, M.Barnesas).

Trečiasis – „Warriors“ komandos neseniai pašaukti žaidėjai, kurie vis dar gauna minimalius atlyginimus (P.McCaw), arba žaidėjai, kurie dar nėra seni, bet kitoms NBA komandoms nebeatrodė reikalingi, todėl „Warriors“ juos pritraukti nebuvo sunku (J.McGee). Toks žaidėjų lydinys ir padeda pasiekti aukščiausių rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius