Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 02 15

Artūras Karnišovas taikosi į didžiausią iššūkį NBA: kas lauktų lietuvio?

Artūras Karnišovas pretenduoja užimti vertingiausią ir įtakingiausią postą Lietuvos krepšinio istorijoje – tapti 1,5 milijardo JAV dolerių vertės „Brooklyn Nets“ klubo generaliniu direktoriumi. Sausio 10-ąją pasitraukus generaliniam direktoriui Billy Kingui, „Nets“ ieško naujo vadovo. Prabėgus mėnesiui tarp trijų pagrindinių pretendentų vis dar yra ir A.Karnišovo pavardė. Kur lenda lietuvis?
Donatas Motiejūnas ir Artūras Karnišovas
Donatas Motiejūnas ir Artūras Karnišovas / „Scanpix“/AP nuotr.

Per metus 212 milijonų JAV dolerių uždirbantis „Nets“ klubas pernai vertingiausių klubų reitinge nusileido tik penkioms NBA komandoms – „Los Angeles Lakers“, „Los Angeles Clippers“, „Boston Celtics“, „New York Knicks“ ir „Chicago Bulls“. 

Tarp dabartinių A.Karnišovo varžovų – dukart metų vadovu pripažintas buvęs „Phoenix Suns“ ir „Toronto Raptors“ vadovas Bryanas Colangelo (kuris pašaukė Joną Valančiūną ir pakvietė Liną Kleizą) ir „San Antonio Spurs“ klube NBA čempionų titulus kaip žaidėjas ir treneris laimėjęs Seanas Marksas.

Tapimas NBA komandos vadovu – kiekvieno NBA klubų administracijoje dirbančio asmens tikslas ir svajonė, tačiau „Nets“ komandos perėmimas į savo rankas kažkam taps milžinišku iššūkiu – didžiausiu NBA. „Nets“ paskendusiu laivu galima vadinti ne tik dėl užimamos priešpaskutinės pozicijos Rytų konferencijoje („Nets“ kol kas laimėjo tik 26 proc. rungtynių) ir vizijos neturėjimo, tačiau ir surištų rankų, kurios neatlaisvės bent iki 2019-ųjų.

2010-aisiais „Nets“ įsigijęs Michailas Prochorovas ir komandos generaliniumi direktoriumi tapęs B.Kingas skubėjo kuo greičiau paversti „Nets“ laiminčia ir dėl titulų kovojančia komanda – neskaičiuodami ir negalvodami apie ateitį. Čia ir dabar. Prie „Nets“ prisijungė Kevinas Garnettas, Paulas Pierce’as, Joe Johnsonas, Deronas Williamsas, kurie turėjo Bruklinui laimėti NBA čempionų titulą. Visa tai baigėsi vienu didžiausiu fiasko krepšinyje XXI amžiuje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulas Pierce'as ir Kevinas Garnettas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulas Pierce'as ir Kevinas Garnettas

2013-2014 metų sezoną „Nets“ buvo eliminuoti 1-4 antrajame NBA atkrintamųjų varžybų etape. Pernai „Nets“ krito 2-4 jau pirmajame etape. Trys pakeisti treneriai, sumokėti didžiausi mokesčiai NBA istorijoje, sudeginti milijonai permokant žaidėjams, vieni žemiausių lygoje „Nets“ televizijos žiūrimumo reitingai... Tačiau blogiausias dalykas greitos sėkmės sieksiančiam naujajam vadovui – išmainyti visi Bruklino klubo pirmojo rato šaukimai iki 2018 metų (trys sezonai į priekį).

Šį sezoną pagal algoms išleidžiamus pinigus turnyro lentelės dugne esanti „Nets“ vis dar rikiavosi tarp lyderių, šeštoje vietoje tarp 30 komandų. Situacija šiek tiek pagerės kitąmet, kai šią vasarą baigsis J.Johnsono 24,9 mln. JAV dolerių vertės kontraktas.

Situacija – super sudėtinga ir nepalyginamai sunkesnė nei ta, kurioje 2013 metais buvo dabartinis „Raptors“ generalinis direktorius Masai Ujiri ar 2014 metais Detroito „Pistons“ ekipos generaliniu direktoriumi tapęs Jeffas Boweris.

„Denver Post“ žurnalisto teigimu, A.Karnišovas turi neblogus šansus įsidarbinti Brukline. Bet neatmetama, kad jei lietuvis netaps „Nets“ direktoriumi, bus paskirtas klubo krepšinio operacijų prezidentu.

Tad traukiant „Nets“ iš dugno, su kokiais pagrindiniais iššūkiais susidurs naujasis vadovas?

  • 1. Komandos savininkas M.Prochorovas vis dar kalba apie staigius pokyčius, nors praeityje tokie veiksmai atnešė tik nesėkmes. Naujasis generalinis direktorius turės būti tvirta asmenybė, galinti įgyvendinti savo ilgalaikę strategiją, o ne vykdyti savininko (kuris iki šiol tikėjosi europietišku klubinio krepšinio stiliumi nupirkti NBA čempionų titulą) paliepimus.
  • 2. NBA klubai formuojami trimis būdais – per NBA naujokų biržą, atliekant mainus arba kviečiantis laisvuosius agentus. „Nets“ neturi naujokų biržos šaukimų, beveik neturi ką mainyti (išskyrus Brooką Lopezą ir Thaddeusą Youngą) ir nėra patraukli geriausiems laisviesiems agentams, kurie nori laimėti.

    Naujasis generalinis direktorius turės sėkmingai darbuotis ketvirtuoju keliu – rasti pražiopsotus talentus ir sėkmingai (sėkmingiau nei konkurentai) vertinti žaidėjus visame pasaulyje, kaip tai daro „Spurs“. Visi nori būti kaip „Spurs“, kurie yra lyderiai šioje srityje.
„Scanpix“ nuotr./Michailas Prochorovas

„Scanpix“ nuotr./Michailas Prochorovas

  • 3. Komandinės kultūros diegimas. Kai „Nets“ fiasko vainikavo D.Williamso kontrakto išpirkimas, J.Johnsonas sakė, kad tokio veiksmo nesitikėjo ir kad Brukline „nėra taip blogai“, todėl žaidėjai nelaukia, kada bus išpirkti ir galės keliauti kitur.

    Generalinis direktorius turės pasirinkti tinkamą ir kantrų trenerį, stiprią administracijos komandą, kuri vėliau kurs tinkamą infrastruktūrą, kultūrą ir atmosferą klube, o tai keis šiuo metu labai nepatrauklų „Nets“ įvaizdį.
  • 4. Kantrybė, kantrybė, kantrybė. „Nets“ lipimas iš duobės ir ilgalaikės sėkmės siekimas užtruks. A.Karnišovas ar kitas naujasis „Nets“ generalinis direktorius, net ir kišantis M.Prochorovui, turės gebėti priimti sprendimus atsižvelgiant ne į trumpalaikę sėkmę, bet tvirto kelio tiesimui didelėms pergalėms ateityje.

    Kantrybės reikės visiems – savininkui, generaliniam direktoriui ir treneriui, tačiau esamoje situacijoje nieko kito ir negalima tikėtis kai „Nets“ – giliausioje duobėje NBA.

Sekite krepšinio analitiką Erildą Budraitį socialiniame tinkle „Facebook“. Susisiekti su autoriumi galite el. paštu: erildasb@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius