-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 07

Dwyane'as Wade'as – neįvertinto NBA herojaus istorija

„Miami Heat“ komandos simbolio Dwyane'o Wade'o persikėlimas į „Chicago Bulls“ yra labai netikėtas, tačiau tuo pačiu ir seniai brendęs žaidėjo sprendimas. Klubo generalinis vadybininkas Patas Riley turėjo paskutinį šansą atiduoti duoklę savo žvaigždei, pagerinti 40 mln. JAV dolerių vertės sutarties detales, tačiau net nepakėlė telefono, kad pabandytų įtikinti savo svarbiausią žaidėją likti.
Dwyane'as Wade'as
Dwyane'as Wade'as / „Scanpix“/AP nuotr.

Prieš šešerius metus Lebronas Jamesas Majamio „American Airlines“ arenoje planavo kartu su savo bičiuliais laimėti „ne vieną, ne du, ne tris...“ NBA čempionų žiedus. Tuo metu „karalius“ jau buvo du kartus laimėjęs MVP apdovanojimą ir buvo geriausias lygos krepšininkas.

Tačiau šalia jo sėdėjęs D.Wade'as buvo scenos viduryje. L.Jamesas sėdėjo jam iš dešinės, o Chrisas Boshas įsitaisęs kairėje. Jie suvienijo jėgas bendram tikslui – užkariauti stipriausią pasaulio krepšinio lygą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lebronas Jamesas, Dwyane'as Wade'as ir Chrisas Boshas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lebronas Jamesas, Dwyane'as Wade'as ir Chrisas Boshas

Kad tai įvyktų, Patas Riley turėjo įtikinti Ch.Boshą ir L.Jamesą, jog šie paliktų savąsias ekipas už nugaros ir persikeltų į saulėtąją Floridą. Tačiau tai buvo D.Wade'o bičiuliai, todėl svarbiausią vaidmenį šiame procese darė būtent žaidėjas. Jis suprato, kad norint, jog ši nuostabi idėja virstų realybe, jam reikės aukotis.

Lyg svetingas namų šeimininkas D.Wade'as sutiko, kad jo atlyginimas iš viso „didžiojo trejeto“ būtų pats mažiausias. Šiuo savo poelgiu jis padovanojo Majamiui dar du Larry O'Brieno trofėjus.

D.Wade'as prieš „didžiojo trejeto“ atvykimą žaidė bene geriausią krepšinį savo gyvenime, tačiau norint jiems visiems puikiai veikti vienoje ekipoje, gynėjas privalėjo padėti žingsnį atgal. Jis turėjo užleisti sostą „karaliui“.

Neįvertintas

Trečiasis „Heat“ numeris jau atsisveikino su savo buvusia ekipa bei nuvalkiota fraze „Heat Lifer“ (amžinai „Heat“ narys). Krepšininkas sugrįžo į miestą, kuriame užaugo ir nuo šio atstovaus „Chicago Bulls“.

Kevino Duranto persikėlimas į „Golden State Warriors“ nustebino, tačiau niekas negalėjo tikėtis, kad D.Wade'ą artėjantį sezoną pamatysime su visai kita krepšinio apranga.

„Bulls“ išmainė Derricką Rose'ą į Niujorką, o vėliau norėdami pasirašyti kontraktą su „Heat“ legenda, jie perkėlė Mike'o Dunleavy bei Jose Calderono sutartis į atitinkamai „Cavaliers“ bei „Lakers“.

„Flashu“ (blyksnis) vadinamas krepšininkas prieš šešerius metus jau galvojo apie idėją žaisti Čikagoje, tačiau liko Majamyje ir suformavo „didįjį trejetą“. Šį kartą jis neturėjo didelio pasirinkimo.

Pirmi kontraktą pasiūlė „Denver Nuggets“, tuomet „Chicago Bulls“, o P.Riley savo ilgamečiam krepšininkui taip ir nepaskambino.

D.Wade'as atsisakė daugelio pinigų „didžiojo trejeto“ laikais, o jam iširus dėl milžiniškos Ch.Bosho sutarties prarado dar 10 mln. JAV dolerių. „Heat“ gynėjas per savo 13 metų karjerą nė karto nebuvo geriausiai apmokamas klubo žaidėjas.

Trečiasis „Heat“ ekipos numeris prieš 10 metų ant savo pečių atnešė Majamio komandą į jos pirmąjį NBA čempionų titulą. Vėliau jis tik pagerino savo sportinę formą, tačiau nesustabdomai rungtyniavo sudėtyse, kurios pasitraukdavo iš kovos jau pirmame atkrintamųjų varžybų etape.

P.Riley nenorėjo leisti pinigų, nes laukė 2010-ųjų vasaros.

Galima sakyti, kad už tuos puikius D.Wade'o karjeros metus ir kantrybę jam buvo kompensuota dar dviem čempionų plakatais „American Airlines“ arenos palubėse.

Geriausi 34-erių metų krepšininko laikai jau praeityje, tačiau praėjusio sezono atkrintamosios varžybos įrodo, kad jis vis dar gali būti labai svarbus faktorius svarbiausiomis mačų akimirkomis. P.Riley prioritetas laisvųjų agentų turguje buvo Hassanas Whiteside'as bei Kevinas Durantas, o D.Wade'as turėjo pasilikti nuošalyje ir palaukti sumos, kuri jam liks po šių dviejų sutarčių sudarymo.

„Flashas“ per 13 metų komandai atidavė viską ką galėjo, o bet „Heat“ ruošėsi ateičiai be savo simbolio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lebronas Jamesas ir Dwyane'as Wade'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lebronas Jamesas ir Dwyane'as Wade'as

D.Wade'o nepasitenkinimas situacija tapo viešu, tačiau atrodė, kad tai panaši situacija kaip ir praėjusiais metais. Abi pusės bus nepatenkintos, susitaikys ir galų gale pratęs kontraktą.

Tačiau artimi žaidėjui šaltiniai teigė, kad ši kartą situacija yra kitokia. D.Wade'as prarado pasitikėjimą Majamio organizacija, o jo garbė įžeista nepataisomai. Kad ir kiek P.Riley kalba apie ištikimybę, tačiau NBA yra verslas. Jis suprato, kad pasiūlius milžinišką sutartį savo simboliui, komandos ateitis yra labai tamsi.

P.Riley galėjo duoti D.Wade'ui vadinamąjį „Kobe Bryanto kontraktą“. Parodyti pagarbą ir sumokėti jam 50 mln. JAV dolerių už visus tuos metus praleistus kartu. Bet tai naudinga tik tada, kai esi tokioje situacijoje, kokioje buvo „Lakers“. Jiems reikėjo pralaimėti, kad išsaugotų naujokų biržos šaukimą, o ir taip buvo aišku, kad ta komanda nieko ypatingo jau nepasieks. Ką jau kalbėti apie K.Bryanto atsisveikinimo turą iš kurio galima neblogai pasipelnyti.

Tačiau „Heat“ bosas turi per daug pasididžiavimo savimi, kad nuskandintų komandą į Rytų konferencijos dugną ir kovotų dėl šaukimų. Komandą jau paliko Luolas Dengas bei Joe Johnsonas, todėl dabar turint pinigų algų kepurėje galima ieškoti naujų variantų ir auginti H.Whiteside'ą bei Justise'ą Winslow.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dwyane'as Wade'as ir Lebronas Jamesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dwyane'as Wade'as ir Lebronas Jamesas

Jokio žaidėjo išvykimas į kitą komandą dar nesijautė toks nereikalingas, keistas ir paliekantis nemalonų jausmą širdyje.

D.Wade'as neturi daugiau sužaisti nė vienerių rungtynių, kad jo marškinėliai kabėtų arenos palubėse. Jis gali daugiau niekada nesugrįžti į Majamį, tačiau komandos savininkas Micky Arisonas privalo jam šalia arenos pastatyti statulą.

Tik dar penki šiuo metu žaidžiantys krepšininkai atidavė savo karjeras vienai vienintelei ekipai (min. 10 sezonų). Tai Nickas Collisonas, Dirkas Nowitzki, Tony Parkeris, Manu Ginobili bei Timas Duncanas. Pastarasis greičiausiai baigs karjerą.

Tačiau tai yra išsiskyrimas, kuris turėjo įvykti. D.Wade'as atidavė per daug, kad P.Riley jo ir vėl prašytų suprasti komandos situaciją ir pasiaukoti. „Flashas“ paliko komandą, o senbuvio Udonio Haslemo ateitis komandoje taip pat labai miglota.

Prieš šešerius metus D.Wade'as sedėjo „American Airlines“ arenoje ir apsuptas gerų bičiulių galvojo apie šviesią „Miami Heat“ komandos ateitį. Ne vieną. Ne du. Ne tris čempionų žiedus.

Gynėjas atviliojo geriausią šios eros krepšininką į Majamį, o laikui bėgant tikėjosi bent lašelio dėkingumo. D.Wade'as manė, kad komandos vadovai supranta, kiek tai kainavo jo piniginei, kūnui bei sielai.

Tačiau šiandien legendinis „Heat“ krepšininkas jau matuojasi „Bulls“ aprangą, nes P.Riley ir M.Arisonas manė, kad daugiau savo ekipos legendai nėra skolingi.

„Flashas“ turėjo gauti tuos 47,5 mln. JAV dolerių kažkur kitur, tačiau jį Majamio ekipos gerbėjai visada priims išskėstomis rankomis. Kad ir kokią uniformą jis vilkėtų – „American Airlines“ arenos parketas visuomet priklausys jam.

„Scanpix“/AP nuotr./Dwyane'as Wade'as ir Patas Riley
„Scanpix“/AP nuotr./Dwyane'as Wade'as ir Patas Riley

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius