-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 28

Jono Valančiūno priešininkas: milžino galva – debesyse, bet kojos – ant žemės

Jonas Valančiūnas artėjančią naktį stos į dvikovą su „New York Knicks“ ir NBA sezono sensacija Kristapu Porzingiu. Su žemėmis pirmąją savo dieną NBA sulygintas latvis skėlė antausį skeptikams ir pretenduoja į metų naujoko titulą. Tačiau 221 cm ūgio milžinas neskraido padebesiais.
Kristapas Porzingis
Kristapas Porzingis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
NBA | „Toronto Raptors“ – „New York Knicks“ | 03:00 | Torontas

Jis svajojo apie tą akimirką tiek, kiek prisimena. Kai triukšminga salė nuščiuvo, jauno žmogaus gyvenimas pasikeitė amžiams.

„Ketvirtuoju šaukimu 2015-ųjų NBA naujokų biržoje „New York Knicks“ renkasi... Kristapą Porzingį!“

Bet ovacijų nebuvo. Kapinėmis dvelkiančią tylą netrukus nutraukė verksmai, nepatenkinti šūksniai, švilpimas ir keiksmai. „Knicks“ sirgaliai laukė garsios pavardės, bet gavo dar nieko neįrodžiusį Europos talentą.

Vienas berniukas net apsiverkė sužinojęs, kad „Knicks“ renkasi K.Porzingį.

Tai nebuvo tas žmogus, kurio laukė Niujorkas. Bet K.Porzingio tokia reakcija nenustebino. Jau tai parodė latvio brandą, nors jam tebuvo 19-a.

„Ruošiau save tam“, – CNN pripažino K.Porzingis.

Nors „Madison Square Garden“ arenoje aidėjo švilpimas, K.Porzingio džiaugsmo tai nesumažino. Jis mėgavosi savo laimės akimirka su šeimos nariais.

„Tuo metu negalvojau apie švilpimą“, – pripažįsta 221 cm ūgio krepšininkas.

Jau po trijų mėnesių debiutinėse rungtynėse Niujorke K.Porzingis į „Milwaukee Bucks“ krepšį įmetė 16 taškų. Lapkritį jis driokstelėjo 29 taškais ir 11 atkovotų kamuolių, o „Knicks“ 102:94 nugalėjo „Charlotte Hornets“.

Tai buvo geriausias visų „Knicks“ naujokų rezultatas per 30 metų.

„Scanpix“ nuotr./Kristapas Porzingis
„Scanpix“ nuotr./Kristapas Porzingis

Sezonui dar tik įsibėgėjant, Niujorke su keiksmais asocijuota K.Porzingio pavardė netrukus džiaugsmingai buvo linksniuojama NBA krepšinio Mekoje.

„Kristaps Porzingis“ – skanduoja „Knicks“ gerbėjai. Dar visai neseniai skalpuotas latvis dabar yra rimtas pretendentas į metų NBA naujoko titulą.

Per 28 minutes K.Porzingis renka vidutiniškai po 14 taškų ir atkovoja 7,8 kamuolio.

„Nesu matęs, kad koks nors „Knicks“ žaidėjas taip greitai sutrauktų tokią didelę gerbėjų armiją. Bet jis to nusipelnė. „Knicks“ pasielgė gudriai, kad jį pašaukė naujokų biržoje“, – pripažįsta „Wall Street Journal“ žurnalistas Chrisas Herringas.

Kelionė iš Latvijos pakrantės į Didįjį obuolį niekada nebus lengva. Tokiame dideliame mieste naujoko žingsnis ant pjedestalo visada flirtuoja su šlovės spąstais ir rizikomis.

Pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Gruodį paryčiais „Knicks“ žaidėjas Cleanthony Early buvo pašautas ir apvogtas prie vietos striptizo klubo. Dar prieš savaitę iš kito „Knicks“ puolėjo Derricko Williamso namų pavogė papuošalų už 750 tūkst. dolerių.

„Kai esi žymus, tampi taikiniu, – pamokslauja K.Porzingis. – Turi būti labai atsargus ir vengti tokių situacijų kiek tik įmanoma. Niekada nesi apsaugotas“.

VIDEO: Kristapo Porzingio skrydis virš Jono Valančiūno ir dar dviejų „Raptors“ žaidėjų galvų

Nuo sužvaigždėjimo ir problemų už aikštės ribų latvį saugo labai artimi santykiai su šeimos nariais. Šeimiškiai būna kartu su Kristapu Niujorke.

„Turėti šeimiškius aplinkui yra neįkainojama, nes NBA žaidėjus supa milžiniškas dėmesys“, – sako K.Porzingis.

Jis su savo šeimiškiais gyvena po vienu stogu rajone, nutolusiame nuo visų Manhatano žibintų. Kristapą prižiūri buvęs krepšininkas, jo brolis Janis. Jis jam ne tik brolis, bet ir mokytojas ar agentas.

„Juk jo pėdsakais krepšinyje aš ir pradėjau sekti“, – tikina Kristapas.

Vaikystėje latvis rytais keldavosi pažiūrėti Pau Gasolio ir Kobe Bryanto „Los Angeles Lakers“ rungtynių, bet broliai Janis ir Martinas yra tikrieji jo herojai.

K.Porzingiui nereikia sukti galvos dėl sveikos mitybos. Paruošto mitybos plano jam padeda laikytis mama, namuose gaminanti jam latviškus patiekalus.

„Manau, kad kiti naujokai susiduria su daugiau sunkumų. O mano komandos draugai mato, koks aš subrendęs ir aikštėje, ir už jos ribų, todėl mane gerbia“, – samprotauja K.Porzingis.

Latviu žavisi ir NBA legendos. Pavyzdžiui, vienas geriausių visų laikų NBA „centrų“ Shaquille'as O'Nealas.

„Jis tikrai žingsniuoja į priekį. Daugelį žaidėjų toks švilpimas per naujokų biržos naktį sugniuždo. Tada pradedi savimi abejoti, esi nedrąsus. Bet jis viską puikiai atlaikė. Porzingis ateityje bus tik geresnis“, – liaupsių europiečiui negaili Shaqas.

Žmogus, lemtingąjį birželio vakarą ištaręs K.Porzingio vardą naujokų biržos ceremonijoje, džiaugsmingai stebi, kaip latvis tvarko reikalus.

„Jis sunkiai dirba, teisingai maitinasi ir gerai miega“, – šypsosi NBA komisaras Adamas Silveris.

NBA sezono sensacija skraido aikštelėje, bet ne padebesiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius