-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 27

Nepalaužiamajam Donatui Motiejūnui Hjustone užklijuota iškalbinga etiketė

„Dabar jis – D-Mo, bet man jis visada buvo Doncė“, – šypteli Kazys Maksvytis. Jis buvo vienas pirmųjų Donato Motiejūno trenerių. Kretingiškis keturias dienas lankė buvusį savo auklėtinį Hjustone. Šiltai K.Maksvytį Teksase priėmęs D.Motiejūnas buvo toks, kokį jį treneris ir lydėjo į didįjį krepšinį – nepalaužiamas juodadarbis. Nors 25 metų puolėjas nežaidžia jau pusmetį, traumos jo nepalaužė.
Kazys Maksvytis ir Donatas Motiejūnas
Kazys Maksvytis ir Donatas Motiejūnas / „Twitter“ nuotr.

„Doncė yra vienas stipriausių žmonių, kokį kada nors esu treniravęs“, – surimtėja K.Maksvytis.

Jis puikiai suvokia, kaip sunku ketvirtojo sezono NBA laukiančiam aukštaūgiui. Balandį D.Motiejūnas iškentė sunkią nugaros operaciją. Gydytojai prognozavo sugrįžimą liepą–rugpjūtį, bet jau spalio pabaiga, o 213 cm ūgio puolėjas žaisti dar negali.

Donatas negali daryto to, ką labiausiai myli savo gyvenime – žaisti krepšinio. Tačiau ilgas laukimas jo nepalaužė.

„Donatas ne mėgėjas skųstis. Jis labai pasitiki savo jėgomis. Jo niekaip nepalauši. Netikiu, kad laukimas jį galėtų palaužti. Jis sportuoja ir daro viską, kas yra jo valioje“, – pasakoja K.Maksvytis.

Nors su komanda nesitreniruoja, lietuvis jaučiasi gerai. Artimiausiomis dienomis jam bus atliktas dar vienas išsamus sveikatos patikrinimas, kuris parodys, kaip gyja jo nugara.

„Klubas tikrai neforsuoja sugrįžimo. Ir pats Donatas neskuba“, – tikina K.Maksvytis.

Bet „neskuba“ nereiškia, kad D-Mo sėdi ant fotelio ir žaidžia kompiuterinius žaidimus. „Rockets“ vadovams net tenka stabdyti lietuvį, kuris valandų valandas kasdien leidžia treniruočių salėje.

„Doncė yra vienas stipriausių žmonių, kokį kada nors esu treniravęs.“

Jo sporto planas sudėliotas pagal griežtą grafiką: kiek turi sportuoti ir kiek turi ilsėtis. Su pastarąja dalimi sunkiausia – D-Mo tiesiog veržiasi treniruotis.

„Komanda stengiasi, kad Donatas nepersidirbtų. O jis tam linkęs. Jį tenka stabdyti, – 24sek.lt pasakoja K.Maksvytis. – Matosi, kad Motiejūnas „Rockets“ ekipoje turi autoritetą ir yra užsirekomendavęs kaip juodadarbis.“

Su D.Motiejūnu K.Maksvytis praleido keturias dienas, bet dviejų savaičių viešnagėje Amerikoje buvo ir daugiau įdomių nuotykių.

Svajonių diena

„Šią akimirką turiu laisvo laiko, todėl nusprendžiau tinkamai išnaudoti šį laikotarpį ir pasitobulinti“, – 24sek.lt apie savo stažuotę Amerikoje pasakojo K.Maksvytis.

Buvęs Klaipėdos „Neptūno“ treneris 2015-2016 m. sezoną pradėjo neturėdamas darbo. Padedamas „Dallas Mavericks“ klube dirbančio skauto iš Lietuvos Alvydo Pazdrazdžio, K.Maksvytis išvyko į Dalasą ir ten mokėsi iš geriausiųjų.

Prestižinių Teksaso valstijos SMU ir Bayloro universitetų komandų biudžetas, anot trenerio, prilygsta Eurolygos grandų finansinėms galimybėms.

Jis stebėjo ne tik „Mavericks“ treniruotes, bet dar ir lankėsi geriausių NCAA komandų stovyklose. Daugiausia – prestižinės „SMU Mustangs“, kurią treniruoja legendinis NBA treneris Larry Brownas.

K.Maksvytis šypsodamasis pasakoja apie tobulą stažuotės dieną.

Per vieną dieną jis stebėjo „Mavericks“ ir „Atlanta Hawks“ rytinę treniruotę, per pietus lankėsi „SMU Mustangs“ komandos pratybose, o vakare žiūrėjo „Mavericks“ – „Hawks“ draugišką susitikimą.

„Tai yra krepšinio trenerio svajonių diena“, – kikeno lietuvis.

38-erių strategas, su Jono Valančiūno kartos jaunimo rinktine iškovojęs visus įmanomus aukso medalius jaunimo čempionatuose, išmaišė visą Teksaso valstiją ir aplankė šešių NCAA universitetų komandas.

„Krepšinis – visur krepšinis, bet visa ta virtuvė, visa ta didybė... Mums iki to dar labai toli“, – susižavėjimo krepšiniu Amerikoje neslėpė K.Maksvytis.

Prestižinių Teksaso valstijos SMU ir Bayloro universitetų komandų biudžetas, anot trenerio, prilygsta Eurolygos grandų finansinėms galimybėms.

Ten krepšininkai negauna atlyginimo, bet visi pinigai skiriami infrastruktūrai, treneriams, treniruočių sąlygoms ir viskam, dėl ko žaidėjams belieka sukti galvą tik dėl krepšinio.

„Facebook“ nuotr./Kazys Maksvytis
„Facebook“ nuotr./Kazys Maksvytis

Virtuvės šefas ir 10 asistentų

Žvalgydamasis po NBA virtuvę K.Maksvytis nustebo išvydęs tikros virtuvės šefą. NBA klubai turi žmogų, kuris pildo bet kokias žaidėjų skrandžio užgaidas.

„Jis visada pasiruošęs žaidėjams padaryti pusryčius, pietus ir būna iki pat vakarienės, jei tik krepšininkas užsinori kažko išskirtinio. Ir čia tik smulkmena“, – kalbėdamas apie NBA komandų suteikiamas sąlygas tvirtino K.Maksvytis.

Dar viena keistenybė – trenerių štabas. Europoje esame įpratę matyti 1-2 trenerio asistentus, o NBA ekipose treneriui talkina maždaug 10 žmonių.

„Su kolega iš Latvijos neįsivaizdavome, kaip reikėtų dirbti su 10-ies žmonių trenerių štabu. Jau sunkoka dirbti su 2–3, o NBA klubuose yra 6 asistentai ir kokie 5 savanoriai, kurie padarys bet ką, pradedant kamuolių padavinėjimu“, – stebėjosi lietuvis.

Tačiau apie tai belieka tik fantazuoti. K.Maksvytis šiuo metu neturi ir to vienintelio asistento – sezoną pradėjo netreniruodamas jokios komandos.

Laukia bangos

A. Venskaus nuotr./Kazys Maksvytis
A. Venskaus nuotr./Kazys Maksvytis

K.Maksvytis nespėjo įšokti į pirmąjį trenerių traukinį. Palikęs „Neptūną“ strategas nespėjo susirasti darbo kitoje komandoje, todėl dabar turi laukti „antrosios bangos“ – laikotarpio, kai klubai imasi permainų ir keičia trenerius.

„Ruošiuosi ir laukiu bet kurią akimirką galinčio pasitaikyti skambučio“, – tikina K.Maksvytis.

„Nežinau, ar Lietuvos treneriai silpni, ar per mažai reklamuojami, bet kol kas Vakaruose mažai kas dirba.“

Krepšinio agentai jam patarė nusiraminti iki lapkričio pabaigos. Būtent tada prasideda sambrūzdis trenerių rinkoje.

O skambučių specialistas laukia tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio. Trenerio anglų kalbos žinios leidžia jam tikėtis kvietimo padirbėti svetur.

Jis tik graužiasi, kad dėl politinės situacijos šalyje žlugo Ukrainos krepšinio rinka, kuri buvo nesvetima Lietuvos treneriams. K.Maksvytis įsivaizduoja, kad realiausia sulaukti kvietimo iš Rusijos, galbūt – Lenkijos, bet specialistas svajoja kada nors žengti į koridorių Vakarų link.

„Nežinau, ar Lietuvos treneriai silpni, ar per mažai išreklamuojami, bet kol kas Vakaruose mažai kas dirba“, – pažymėjo K.Maksvytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius