-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 18

Pirmasis NBA sezono ketvirtis: J.Valančiūno dilema, M.Kuzminsko laukimas ir D.Sabonio šansas

Atrodo, kad taip ilgai laukti NBA krepšinio metai tik ką prasidėjo, tačiau jau prabėgo pirmasis stipriausios pasaulio krepšinio lygos sezono ketvirtis. Kaip JAV sekasi mūsų lietuviams? Ar Jonas Valančiūnas tobulėja? Ar stabiliai sezoną pradėjusio Domanto Sabonio žaidimo kreivė krenta? Kaip Mindaugas Kuzminskas atrodo Niujorke? 24sek pateikia pirmojo ketvirčio apžvalgą.
Domantas Sabonis, Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Valančiūnas
Domantas Sabonis, Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Valančiūnas / 15min nuotr.

Jonas Valančiūnas

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas

„Toronto Raptors“ (18-8)

Statistika: 12,3 tšk., 54,1 proc. pat., 83,1 proc. baud., 9,5 atk. kam., 0,7 blk.

„Raptors“ vidurio puolėjas pastaruoju metu sulaukė nemažai Kanados spaudos dėmesio. Teigiama, kad JV yra nelaimingas aikštėje ir jis niekuomet savo potencialo nepademonstruos tokiame klube, kuris remiasi individualiais krepšininkų sugebėjimais.

Tikriausiai tai esame pagalvoję ne vieną kartą: „Jeigu tik Jonas būtų kitoje komandoje, tai tikrai būtų žvėris. Tie Kyle'as Lowry ir DeMaras DeRozanas išvis neduoda jam kamuolio.“

Tiesos yra, o viskas prasidėjo daug žadančiai. Prieš sezoną Dwane'as Casey žadėjo lietuviui daugiau kamuolių puolime, o jau pirmose sezono rungtynėse JV sudrebino lietuviškas žiniasklaidos antraštes su 32 taškais ir 10 atkovotų kamuolių.

Tačiau vėliau lietuvis sugrįžo į sau įprastą žaidimo ritmą ir šiuo metu per rungtynes vidutiniškai renka 12,3 taško, atkovoja 9,5 kamuolio, krepšį atakuoja 54,1 proc. taiklumu ir blokuoja 0,7 varžovo metimo.

Palyginti su praėjusiais metais, J.Valančiūnas 0,5 taško pagerino savo rezultatyvumą, atkovoja 0,4 kamuolio daugiau, tačiau meta 2,4 proc. netaikliau ir blokuoja 0,6 metimais mažiau.

D.Casey teigia, kad „centras“ šiuo metu tobulina ir tolimus metimus, tačiau šio ginklo naudoti lietuvis toli gražu dar nepasiruošęs. Beje, JV savo karjeroje NBA dar nemetė nė vieno tritaškio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dwane'as Casey
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dwane'as Casey

„Raptors“ strategas yra teigęs, kad didžiulis ginklas turėti aikštėje penkis krepšininkus, kurie gali pataikyti nuo tritaškio žymos. Todėl dažnai D.Casey J.Valančiūno nuo suolo ketvirtame kėlinuke ir nepakelia.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dar viena nuomonė: Jonas Valančiūnas gali tapti žvaigžde, bet ne Toronte

Kažkur girdėta? Žinoma, situacija tokia jau visą J.Valančiūno karjerą. Tačiau ar tikrai yra taip blogai ir lietuvis niekada negauna kamuolio? Nerkime į išplėstinę statistiką.

Lietuvis vis dar yra trečias pagal rezultatyvumą komandoje. Pagal prisilietimus prie kamuolio neabejotinai pirmauja įžaidėjas K.Lowry (87) ir D.DeRozanas (62,2). J.Valančiūnas pagal šią statistiką yra trečias komandoje (47,2) ir šiek tiek lenkia Cory Josephą (47) bei Patricką Pattersoną (45,8).

Taigi, negalima sakyti, kad JV negauna kamuolio, bet verta pridėti, kad dažniausiai perdavimai lietuviui nebūna labai patogūs ir jis progą mesti sau susikuria sunkiai. O kaipgi žaidimas nugara? Mažėjantis puolimo arsenalas?

J.Valančiūnas žaisdamas nugara sulaukia 4,5 perdavimų per rungtynes, o tai yra 20-tas rezultatas visoje lygoje. Tiek kamuolių tokioje pozicijoje negauna net Blake'as Griffinas, LaMarcusas Aldridge'as, Anthony Davisas bei daugelis kitų.

Įdomu tai, kad gavęs kamuolį baudos aikštelėje JV pataiko 72,9 proc. savo metimų, o žaisdamas nugara jis krepšį atakuoja net 71 proc. taiklumu.

Taigi, krepšininkas iš Lietuvos kamuolį gauna ir rungtyniauja visai padoriai po krepšiu puolime, tačiau „Raptors“ žaidimas sukasi visiškai aplink kitus krepšininkus. Tai visuomet bus dviejų žaidėjų komanda, o JV nieko kito nelieka, tik susitaikyti su esama situacija ir džiaugtis vienkartiniais blykstelėjimais.

Dažniausiai ir gynyboje lietuvis suspėtų, tačiau jis neturi tokio žaibiško instinkto bei atletiškumo kaip Bismackas Biyombo ir negali taisyti klaidų, kurių pridaro daugiau apie puolimą galvojantys gynėjai.

Daug kas akcentuoja, kad J.Valančiūnas buvo nesustabdomas praėjusiose atkrintamosiose, tačiau prisiminkite, kad jo puikaus žaidimo paslaptis buvo K.Lowry ir D.DeRozano tragiškas startas bei kritęs jų pasitikėjimas savimi.

Galima sutikti su nuomone, kad J.Valančiūnui būtų geriau kitur, o savo žaidimą nuolat gerinantys „Raptors“ kartais lietuvio aikštėje visai nepasigenda.

Masai Ujiri, galbūt metas permainoms?

VIDEO: Jono Valančiūno karjeros naktis NBA

Mindaugas Kuzminskas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas

„New York Knicks“ (14-13)

Statistika: 4,1 tšk., 38,6 proc. pat., 1,3 atk. kam., 0,8 rez. perd.

M.Kuzminskas yra vienas iš dviejų lietuvių, kurie vasarą pravėrė NBA duris. Prieš sezoną buvo dvejopų nuomonių: Kuzia energija ir kovingumu papirks „Knicks“ sirgalių širdis ir taip išsikovos vietą rotacijoje, o kiti mintimis siuntė puolėją į Plėtojimosi lygą.

Dabar jau žinome, kad M.Kuzminskas gal ir nėra pagrindinės rotacijos žaidėjas, tačiau savo progų jis gavo. Lietuvis iš 27 įvykusių rungtynių septynis kartus peržengė 15 sužaistų minučių ribą, o daugiausia žaidė lapkričio 25-ąją prieš „Hornets“ (24 minutes).

Tačiau M.Kuzminsko laikas banguoja, o pasirodymas aikštėje taip pat. Vienose rungtynėse jis išbėga į aikštę pirmojo kėlinuko pabaigoje ir daugiau nepasirodo, antrose žaidžia nereikšmingą ketvirtojo kėlinuko pabaigą, o trečiose kaunasi dėl pergalės rungtynių pabaigoje.

Jeffas Hornacekas vis dar eksperimentuoja su savo sudėtimi ir dažnai rungtynių pabaigoje palieka žaidėjus, kuriems tuo metu rungtynės klostosi sėkmingiausiai.

Jeffas Hornacekas
Jeffas Hornacekas

Per savo 11 minučių vidutiniškai M.Kuzminskas renka 4,1 taško, atkovoja 1,3 kamuolio ir atlieka 0,8 rezultatyvaus perdavimo. Nuo tritaškio žymos lietuvis atakuoja 35,7 proc. taiklumu.

Ateityje viskas priklausys nuo M.Kuzminsko tritaškių pataikymo bei darbo gynyboje. Lietuvis puolime visuomet sukasi aplink tritaškio liniją, tačiau dažnai pridaro klaidų gynyboje.

„Dažnai atrodo, kad sirgaliai ir artimieji daugiau išgyvena dėl mano minučių nei aš pats, – prieš kelias savaites teigė M.Kuzminskas. – Bet jei negali pakeisti situacijos, reikia keisti požiūrį. Pats į aikštę savęs neįmesiu, o treneris man suteikia tiek minučių, kiek, manau, dabar esu vertas.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Mindaugas Kuzminskas – kažkoks nematytas baltapūkis neišsigando LeBrono Jameso

Taigi, M.Kuzminskas sunkiai dirba, tobulėja, o daugiau iš krepšininko nelabai ir paprašysi. Reikia nustoti panikuoti dėl Kuzios žaidimo minučių ir kantriai laukti, kol jis apsipras ir galbūt įsitvirtins „Knicks“ sudėtyje.

VIDEO: Mindaugas Kuzminskas 14 Points/4 Threes Full Highlights (11/30/2016)

Domantas Sabonis

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

„Oklahoma City Thunder“ (16-11)

Statistika: 6,4 tšk., 44,4 proc. trit., 3,4 atk. kam., 1,3 rez. perd., 0,4 blk.

Prieš prasidedant reguliariajam sezonui D.Sabonis (priešingai nei M.Kuzminskas) žinojo, kad greičiausiai rungtynes pradės starto penkete. „Thunder“ labai pasistengė, kad gautų šių metų 11-tą NBA naujokų biržos šaukimą ir atrodo, kad į lietuvį nusitaikiusi buvo jau seniai.

Sunkusis krašto puolėjas iš Lietuvos per rungtynes ant parketo vidutiniškai praleidžia apie 21 minutę, tačiau statistika nespindi. Jis per rungtynes pelno po 6,4 taško ir atkovoja po 3,4 kamuolio.

Kita vertus, jo pagrindinis vaidmuo puolime yra tolimi metimai, o iš toli jis atakuoja net 43,5 proc. taiklumu. Nepamirškime, kad toje pačioje komandoje rungtyniauja Russellas Westbrookas, kuris dažniausiai savo statistikos protokolą pripildo visose srityse.

„Thunder“ įžaidėjas yra daugiausia kamuolį savo rankose laikantis krepšininkas NBA, o išplėstinėje statistikoje jis renka po 99,5 „prisilietimo“ prie kamuolio. Tai reiškia, kad kamuolys R.Westbrooką per rungtynes pasieka beveik 100 kartų (!).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas

Tuo tarpu D.Sabonis prie kamuolio prisiliečia 35,7 karto ir pagal šią statistiką nusileidžia tik minėtajam R.Westbrookui, Victorui Oladipo ir Stevenui Adamsui. Tiesa, lietuvis vidutiniškai per rungtynes meta vos po 6 metimus, kurių beveik 40 proc. sudaro tritaškiai po perdavimo. Prie baudų metimų linijos lietuvis stojo vos šešis kartus per visą sezoną, o žaidimo nugara iš jo neprašo Billy Donovanas.

Galbūt D.Sabonio ir M.Kuzminsko žaidimo stilius, pozicija ir perspektyvos yra skirtingos, tačiau jie panašūs vienu dalyku – jeigu abiem kris tritaškiai ir gynyba labai nebraškės, tuomet žaidėjų laukia pakankamai minučių aikštėje, kad galima būtų jaustis gerai.

Kita vertus, D.Saboniui dar vos 20 metų, o „Thunder“ lietuvį augina savo ateičiai. Žinoma, B.Donovanui stabilesnis Saboniuko žaidimas netrukdytų ir dabar, nes Oklahomos klubas kaunasi dėl kuo aukštesnės vietos Vakarų konferencijoje.

VIDEO: Domanto Sabonio žaidimo prieš „Nets“ epizodai

Donatas Motiejūnas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stovyklos akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stovyklos akimirkos

Daugybę mėnesių trunkanti D.Motiejūno epopėja vis dar neturi pabaigos, tačiau žengtas labai svarbus žingsnis. Lietuvis nuo šiol yra neapribotasis laisvasis agentas, o tai reiškia, kad D-Mo gali pasirašyti sutartį su bet kokiu NBA klubu, išskyrus „Rockets“ ir „Nets“.

Šiuo metu pinigų algų kepurėje ilgalaikiam ėjimui turi „Denver Nuggets“, „Philadelphia 76ers“, „Phoenix Suns“, „Minnesota Timberwolves“ ir „Oklahoma City Thunder“.

Tačiau realiai D-Mo gali sudaryti sutartį su bet kuria iš 28 NBA komandų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius