Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 09

Triumfuojantis Domantas Sabonis: „Einame šokti“

Minimalus „Gonzaga Bulldogs“ krepšininkų tikslas įvykdytas. Domantas Sabonis su komandos draugais apgynė NCAA Vakarų pakrantės čempionų titulą ir pateko į pagrindinį „Kovo beprotybės“ turnyrą. Jame lietuvio laukia daug rimtesni varžovai, bet visos mintys apie būsimus iššūkius Gonzagoje – po to. Dabar ten – siautulingas vakarėlis.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Domantas Sabonis
WCC konf. finalas | „Gonzaga Bulldogs“ – „Saint Mary's Gaels“ 85:75 | Sabonis 15+8

„Esu be galo laimingas. Dabar einamame šokti“, – triumfuodamas šypsojosi „Bulldogs“ lyderis.

Šokiu vadinamas „Kovo beprotybės“ turnyras, kuriame „Bulldogs“ žais jau 19-us metus iš eilės.

WCC konferencijoje „buldogus“ slėgė favoritų etiketė. Bet prieš žūtbūtines kovas tas akmuo nusiridens nuo Gonzagos krepšininkų krūtinių.

„Jautėme didžiulį spaudimą, – prisipažino D.Sabonis. – Bet dabar jaučiamės užtikrintai. Mes puikiai susiklijavome. Gera būti aikštėje su savo broliais“.

78-oji „Kovo beprotybė“ prasidės kovo 15-ąją. NCAA čempionai paaiškės Hjustone balandžio 4-ąją.

Kovą dėl trofėjaus tęs 68 komandos. „Bulldogs“ savo varžovus sužinos kovo 13-ąją – taip vadinamąjį „parinkimų sekmadienį“.

Pernai D.Sabonis su „Bulldogs“ nužygiavo iki NCAA ketvirtfinalio. Šiemet Gonzagos krepšininkų šansai žengti tolyn vertinami skeptiškai.

TAIP PAT SKAITYKITE: D.Sabonį pasiglemšianti „Kovo beprotybė“: kas laukia lietuvio?

Pateikiame 15min žurnalisto Ugniaus Antanavičiaus straipsnio apie „Kovo beprotybę“ ištrauką, kuri padės susipažinti su didžiulio populiarumo sulaukiančiu turnyru JAV.

Kas yra ta „Kovo beprotybė“?

„Kovo beprotybe“ JAV įprastai vadinamas turnyras, kurio oficialus pavadinimas – NCAA vyrų I diviziono krepšinio turnyras. Šio turnyro metu 68 geriausios JAV universitetų krepšinio komandos aiškinasi, kuri jų yra stipriausia iš stipriausių. Turnyras vyksta „vieno minuso“ principu – bent kartą pralaimėjusi komanda baigia savo dalyvavimą.

Analogiškas moterų krepšinio turnyras taip pat vadinamas „Kovo beprotybe“.

Iš kur atsirado terminas „Kovo beprotybė“?

Iš pradžių šis terminas apibūdino Ilinojaus valstijos studentų krepšinio turnyrą. 1939 m. žurnalistas iš Ilinojaus Henris Porteris parašė straipsnį apie šį turnyrą, pavadintą „Kovo beprotybė“. Pavadinimas prilipo, ir nuo XX a. devinto dešimtmečio šis terminas pradėtas vartoti ir apibūdinant visos šalies studentų krepšinio turnyrą.

VIDEO: Domanto Sabonio triumfas WCC konferencijos finale

Kodėl JAV „Kovo beprotybė“ yra tokia populiari?

Kai kurie ekspertai sako, kad „Kovo beprotybė“ JAV yra populiaresnė negu NBA. Be to, NCAA komandų aistruoliai pasižymi ypatingu aistringumu. Taip yra, nes daugelis amerikiečių su savo universitetu jaučia stiprų tiesioginį ryšį.

Populiaru karštai palaikyti savo universiteto komandą net praėjus dešimtims metų po universiteto baigimo. Be to, kadangi NCAA sudaro daugiau negu tūkstantis komandų, yra gana didelė tikimybė, kad amerikietis galės palaikyti savo gimtojo miesto komandą ar komandą, kurioje žaidžia ar yra žaidęs jis pats ar jo pažįstamas.

Kaip patenkama į „Kovo beprotybę“?

NCAA apima daugiau negu 1300 JAV universitetų ir koledžų, iš jų beveik 1100 yra laikomi aktyviais – jiems leidžiama dalyvauti NCAA organizuojamuose turnyruose. NCAA komandos pagal pajėgumą yra suskirstytos į tris divizionus. 2015–2016 m. sezone pirmame divizione žaidė 351 komanda. Visos šios komandos pagal pajėgumą yra suskirstytos į 32 konferencijas.

Į „Kovo beprotybę“ 32 komandos patenka kaip konferencijų nugalėtojos. Dar 36 komandas atrenka dešimties narių komisija, kurią sudaro NCAA konferencijų komisarai ir universitetų sporto programų vadovai.

Kiekvienas komisijos narys įvertina galimas kandidates ir paskelbia komandų, kurios, jo nuomone, turi būti „Kovo beprotybėje“, sąrašą. Tarp vertinimo kriterijų – universiteto komandos rezultatai nacionaliniu mastu, rezultatai savo konferencijoje, pergalių skaičius išvykoje, pergalių skaičius prieš stiprius varžovus, tai, kaip komanda finišuoja reguliariajame sezone. Iš vienos konferencijos gali patekti neribotas komandų skaičius, nes kai kurios konferencijų yra stipresnės negu kitos.

Jei bent aštuoni komisijos nariai įtraukia universiteto komandą į tokį sąrašą – ji patenka į „Kovo beprotybę“. Nepatekę į „Kovo beprotybę“ universitetai apeliacijos pateikti negali: komisijos sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Egidijus Mockevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Egidijus Mockevičius

Kokie dabar yra D.Sabonio šansai triumfuoti „Kovo beprotybėje“?

Las Vegaso lažybininkų puslapis vegasinsider.com Gonzagos universiteto šansus tapti NCAA čempionais vertina santykiu 150/1: pastačius vieną dolerį už šį universitetą, jo triumfo atveju būtų laimėti 150 dolerių. Pagal tikimybę laimėti NCAA, Gonzaga tarp visų universitetų dalinasi 34–36 vietas.

Favoritu yra laikomas Mičigano valstijos universitetas: jo šansai vertinami santykiu 13/2. Kiti favoritai – Šiaurės Karolinos, Kanzaso, Mičigano ir Oklahomos universitetai.

Kokius šansus žengti į „Kovo beprotybę“ turi kiti lietuviai?

NCAA šį sezoną bent vienose rungtynėse į aikštę išbėgo 16 lietuvių. Neskaitant D.Sabonio, ekspertai geriausiai vertina Pietų Karolinos universiteto, kuriame žaidžia  ketvirtakursiai Laimonas Chodkevičius ir Mindaugas Kačinas, galimybes. Tai yra viena stipriausių konferencijų, todėl net ir netriumfavusi atkrintamosiose varžybose Pietų Karolinos universiteto komanda turi neblogas galimybes žengti į „Kovo beprotybę“. 

Šansų praverti „Kovo beprotybės“ duris ir patekti tarp 68 stipriausių NCAA komandų turi ir Notr Damo universitetas, kurio komandos garbę gina antrakursis Martinas Gebenas. Šio universiteto komanda stiprioje Atlanto Pakrantės konferencijoje yra šešta, o lažybininkai ją laiko viena iš 30 stipriausių NCAA komandų. Tiesa, M.Gebenas kol kas didelio vaidmens komandoje nevaidina. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Egidijui Mockevičiui kelią į NCAA elitą užtvėrė beprotiška rungtynių baigtis

TAIP PAT SKAITYKITE: Roko Gusčio šou NCAA konferencijos finale – net 23 atkovoti kamuoliai

Antrą vietą savo konferencijoje užima ir Haroldo Saprykino „UC Irvine“ universiteto komanda. Šios komandos patekimas į „Kovo beprotybę“ priklausys nuo to, kaip jai seksis atkrintamosiose varžybose: reguliariajame sezone ji nuo konferencijos lyderių Havajų universiteto atsiliko vos viena pergale.

Tuo tarpu Pauliaus Šatkaus, Aurimo Majausko, Domo Budrio, Beno Griciūno, Karolio Kundroto, Roko Ulvydo, Pauliaus Žalio, Guso Navicko universitetų komandos žaidžia gana silpnose konferencijose, kuriose nėra favoritės, todėl šansai joms patekti į „Kovo beprotybę“ – minimalūs. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Gonzaga Bulldogs“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Gonzaga Bulldogs“

Kaip skirstomos „Kovo beprotybės“ komandos?

Pirmiausia visos 68 komandos jau minėtos komisijos pagal pajėgumą yra sureitinguojamos nuo 1 iki 68 numerio. Tada jos, atsižvelgiant į universiteto geografinę padėtį, yra suskirstomos į 4 regionus – Rytų, Vakarų, Pietų ir Pietvakarių. Kiekvienas regionas apima 16–18 komandų. Skirstant siekiama, kad regionų pajėgumas būtų kuo tolygesnis, todėl to paties universiteto komanda skirtingais metais gali patekti į skirtingą regioną.

Aštuonios žemiausią reitingą turinčios komandos tuomet žaidžia tarpusavyje, ir laimėjusios keturios komandos tęsia dalyvavimą turnyre. Visuose regionuose lieka žaisti po 16 komandų, iš viso 64.

Kiekvienos konferencijos komandos yra surikiuojamos nuo 1 (geriausią reitingą turinčios) iki 16 (žemiausią reitingą turinčios) ir 1 komanda žaidžia su 16, 2 – su 15 ir taip toliau. 8 laimėjusios komandos žaidžia tarpusavyje, kol paaiškėja ir čempionė. Ji ir patenka į NCAA finalo ketvertą.

Tarkime, praėjusį sezoną Gonzagos universiteto komanda savo regione gavo 2 reitingo vietą. Tai reiškė, kad pirmajame etape ji žaidė su 15 regiono komanda – Šiaurės Dakota – ir laimėjo. Laimėjusi ji žaidė su 7 vietą regione užėmusia ir pirmame etape 10 vietą užėmusį universitetą nugalėjusia Ajovos universiteto komanda. Laimėjusi ir šias rungtynes, ji žengė toliau ir žaidė su pirmąsias dvi rungtynes laimėjusia UCLA komanda bei taip pat laimėjo.

Gonzagos ekipa krito tik ketvirtajame atkrintamųjų varžybų etape – „Elitiniame aštuonete“, kuris taip pat buvo ir regiono finalas. Čia ji pralaimėjo Duke'o universiteto komandai, kuri regione buvo reitinguota pirma. Duke'o universitetas, kaip ir kituose trijuose regionuose laimėjusios komandos, pateko į NCAA finalo ketvertą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Kaip vyksta NCAA finalo ketvertas?

NCAA finalo ketvertas vyksta balandžio pradžioje, neutralioje aikštelėje. Jis įvyksta per vieną savaitgalį, ir, kaip ir kiti etapai, yra rengiamas „vieno minuso“ principu. Jame triumfavusi komanda yra skelbiama NCAA čempione.

Kiek lietuvių iki šiol yra patekę į NCAA finalo ketvertą?

NCAA finalo ketverte yra žaidęs tik vienas lietuvis – Marius Janulis. 1996 m. jis su Sirakūzų universiteto netgi žaidė NCAA finale. Tiesa, baigęs universitetą lietuvis nutarė nebetęsti krepšininko karjeros ir pasuko į verslą.

2013 m. Mičigano universiteto ekipą į NCAA finalo ketvertą nuvedė lietuvių kilmės amerikietis Nikas Stauskas, šiuo metu žaidžiantis „Philadelphia 76ers“ komandoje.

NCAA ketvirtfinalį, dar vadinamą „Elitiniu aštuonetu“ („Elite Eight“), yra pasiekę Artūras Karnišovas, D.Sabonis, M.Gebenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius