Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 11 01

Akibrokštas: Lietuvos konkurentėmis organizuoti olimpinę atranką netikėtai tapo Makedonija, Venesuela ir Angola

Antradienį Tarptautinė krepšinio federacija FIBA pranešė, kad Lietuva nebus vienintelė kandidatė surengti olimpinio krepšinio turnyro atranką. Ši žinia nemaloniai nustebino Lietuvos krepšinio federacijos atstovus. Dar vakar jie buvo patikinti, jog konkurentų mūsų šalis neturės.  
Rimantas Kaukėnas
Lietuvos krepšinio rinktinė / FIBA nuotr.

Antradienį krepšinio užkulisiuose pasklido informacija, kad konkuruoti nusprendė Makedonija, tačiau Lietuva turės ir daugiau konkurentų. Oficialiai patvirtinta, kad olimpinę krepšinio atranką pretenduoja surengti Lietuva, Makedonija, Venesuela ir Angola.

„Didžiausi mūsų konkurentai – makedonai. Be to, realūs kandidatai paaiškės tuomet, kai reikės pervesti garantinį mokestį. Darbas prasideda, o derybas su Makedonijos federacija teks pratęsti“, – 15min.lt kalbėjo M.Balčiūnas.

FIBA atstovai pirmadienio vidurdienį bendravo su LKF generaliniu sekretoriumi M.Balčiūnu ir tvirtino, kad Lietuva vienintelė pateikė paraišką rengti olimpinį atrankos turnyrą. Paraiškas krepšinio federacijos galėjo pateikti iki spalio 31 dienos.

Lietuva paraišką FIBA organizacijai nusiuntė spalio 27 d. ketvirtadienį. Į FIBA sąskaitą LKF pervedė 20 tūkst. frankų (56 tūkst. litų) negrąžinamą mokestį.

Susitarimo neįvykdė

LKF derėjosi su Rusijos, Graikijos, Puerto Riko, Venesuelos ir Makedonijos federacijomis, kad teisė rengti olimpinę atranką būtų palikta tik Lietuvai. Arvydas Sabonis netgi dalyvavo susitikime su FIBA Amerika generaliniu sekretoriumi. Susitarimą įgyvendino ne visos federacijos, o į konkursą netikėtai įsikišo ir Makedonijos vyriausybė.

„Makedonijos krepšinio federacija neturėjo nei lėšų, nei noro kandidatuoti. Be to, buvo žodinis susitarimas. Viskas pasisuko kita linkme, kai paraišką nutarė įteikti Makedonijos premjeras. Nieko tragiško neįvyko, tačiau būdami vieninteliai kandidatai, jau galėtume ramiai gyventi ir ruoštis turnyrui. Dabar atsiranda nežinomieji... Su federacijomis konkuruoti galima, tačiau tik ne su vyriausybėmis“, – 15min.lt sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Realios pretendentės Lietuva ir Makedonija

M.Balčiūno nuomone, Lietuvos ir Makedonijos galimybės yra vienodos. Mūsų šalis neturės lokacijos sverto prieš FIBA, mat abi valstybės yra iš Europos. Negana to, LKF turi ir daugiau pagrindo nerimauti.

„Neseniai viešėjau Makedonijos sostinėje Skopjė. Jie turi puikų viešbutį ir labai gerą areną. Toks renginys taptų didžiuli impulsu jų krepšiniui ir išskirtiniu dėmesiu šaliai. FIBA gali sakyti, kad mes vieną didžiulį turnyrą jau turėjome, todėl reikia duoti pasidžiaugti ir kitai šaliai. Visgi FIBA organizacijai svarbiausias yra komercinis faktorius. Šansai matuojami pinigais, o tie trys milijonai eurų Makedonijai nėra daug šalies mastu“, – tvirtino M.Balčiūnas.

LKF generalinis sekretorius tik spėliojo, kokiu būdu Makedonija per pusdienį sugebėjo sutvarkyti visus olimpinio atrankos turnyro paraiškos formalumus. „Nežinau ar taip greitai galima viską sutvarkyti, sumokėti pradinį įnašą. Tiesą pasakius, nemanau. Visgi mes nebūsime tie detektyvai, kurie narplios šią situaciją“, – svarstė M.Balčiūnas. 

Barštys sulauks garantijų

Artimiausiu metu Lietuvos krepšinio federacija susitiks su „FIBA Europe“ valdybos nariais, ruoš olimpinio atrankos turnyro prezentaciją, priims FIBA inspektorius Lietuvoje bei toliau tvarkys finansinius turnyro reikalus.

M.Balčiūnas 15min.lt patvirtino, jog 10 mln.litų turnyrui galėsiantis skirti verslininkas Tautvydas Barštys netrukus gaus visas finansines garantijas. LKF generalinio sekretoriaus teigimu, liko tik formalumai kaip įteisinti būsimą paramą.

Šalys kandidatės iki gruodžio 5 d. FIBA turės pervesti 3 mln. eurų. LKF šią sumą skolinasi iš privačios įmonės „Kauno grūdai“, o vėliau skolą turėtų grąžinti pardavusi bilietus į varžybas.

Jeigu FIBA pasirinks kitos valstybės kandidatūrą, 3 mln. eurų mokestis bus grąžintas Lietuvos federacijai.

FIBA verdiktas, kam atiteks olimpinio vyrų krepšinio atrankos turnyro šeimininkų teisė, paaiškės gruodžio 12 dieną. 

Atrankos turnyras įvyks 2012-ųjų liepos 2–8 d. Londono olimpiados krepšinio varžybos prasidės liepos 27-ąją.

Olimpinio atrankos turnyro dalyvės:

Lietuva
Makedonija
Graikija
Rusija
Angola
Dominikos Respublika
Jordanija
Korėja
Naujoji Zelandija
Nigerija
Puerto Rikas
Venesuela
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius