Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 03

Algimantas Pavilonis: „Būtų negražu, jeigu „TonyBet“ nesistengtų mažajame LKL finale“

Buvęs legendinės Vilniaus „Statybos“ krepšininkas ir Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Algimantas Pavilonis šiuo metu yra VTB Jungtinės krepšinio lygos teisėjų departamento vadovas.
Algimantas Pavilonis įteikia prizą Mantui Kalniečiui
Algimantas Pavilonis įteikia prizą Mantui Kalniečiui / vtb-league.com

A.Pavilonis pirmadienį „Siemens“ arenoje stebėjo, kaip „Lietuvos ryto“ krepšininkai pralaimėjo Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod“ komandai ir baigė pasirodymą ne tik Jungtinėje lygoje, tačiau ir kovoje dėl bilietų į Eurolygos atranką.

„Prisipažinsiu, galvojau, kad „Lietuvos ryto“ komanda vieną pergalę namuose tikrai pasieks, o gal net ir dvi“, – po ketvirtųjų pusfinalio rungtynių teigė A.Pavilonis.

Šiandien buvęs SSRS čempionato bronzos medalininkas stebės, galbūt, lemiamas Lietuvos krepšinio lygos finalo serijos kovas, o nuo ketvirtadienio ir mūšį dėl šalies pirmenybių bronzos medalių.

Buvęs Ukrainos krepšinio lygos generalinis direktorius pasidalino savo mintimis apie lemiamas Lietuvos krepšinio lygos kovas, „Lietuvos ryto“ nesėkmę ir teisėjų darbą Jungtinėje krepšinio lygoje.

–  Antradienį penktosios LKL finalo serijos rungtynės. Ar „Žalgiriui“ pavyks užbaigti seriją?

– Kova bus atkakli, tačiau man, kaip komisarui, neetiška prognozuoti. Atkrintamosios visada kupinos staigmenų, ypač šio sezono Lietuvos krepšinio lygoje. Daug įdomių mačų ir netikėtų susikirtimų. Daugelis stiprių komandų bando išvengti atsitiktinumų, kurie pasitaiko taurės varžybose. Ilgoje serijoje stipresnė komanda įrodo savo pranašumą. Tai padeda išvengti netikėtumų. Kaip bus – pamatysime.

–  Ketvirtadienį kovą dėl bronzos pradės „Lietuvos rytas“ ir „TonyBet“. Prienų krepšininkai teigė, jog buvo sustabdę savo treniruotes. Kaip manote, koks šios serijos likimas?

– Įdomus tie pasvarstymai nori-nenori žaisti. Nenori, tai nežaisk, tačiau kodėl eini į profesionalų sportą? Aš suprantu Prienų problemas dėl ilgos pertraukos, tačiau jeigu esi sportininkas, tai privalai elgtis pagarbiai. Privalai eiti ir kautis dėl pergalės. Būtų negražu, jeigu „TonyBet“ nekovotų. Žaidžiamas krepšinis, kad žmonės žiūrėtų, kad būtų įdomu, kad būtų kova.

– Šiuo metu kalbama apie „Neptūno“ galimybę žaisti Eurolygoje. Manote, tai realu?

– Teoriškai „Neptūno“ komanda gali žaisti Eurolygoje, tačiau kaip bus – neaišku. Visokių istorijų yra buvę ir visokių sprendimų. Reikia atsižvelgti į rinkodaros klausimus, į oro uostą, į komandos sudėtį ir visus kitokius dalykus. Smagu, kad yra komandos, kurios gali pretenduoti į Eurolygą ir kad atsiranda naujos komandos Lietuvoje.

– Stebėjote „Lietuvos ryto“ komandos rungtynes Jungtinės lygos pusfinalyje. Netikėta, kad vilniečiai iškrito?

– Žinojome, kad „Nižnij Novgorod“ pavojinga komanda. Ji tris kartus įveikė Maskvos srities „Chimki“, tai pavojaus signalas jau buvo visiems. Galima buvo prognozuoti, jog pirmą kartą klubo istorijoje tokią poziciją pasiekę „Nižnij Novgorod“ krepšininkai bus atsipalaidavę, žais nesusikaustę. Pavojus turėjo būti ir nemaniau, kad viskas lengvai baigsis. Nors prisipažinsiu, galvojau, kad „Lietuvos ryto“ komanda vieną pergalę namuose tikrai pasieks, o gal net ir dvi...

– Ko trūko „Lietuvos ryto“ komandai?

– Daug ko pritrūko. Visų pirma, tai prasta gynyba, tarpusavio supratimo. Dažnai matėme, kad nebuvo komandos draugų pagalbos, varžovai metė laisvi, niekas neatėjo į pagalbą, prastas susikalbėjimas keičiantis žmonėmis. Antras dalykas, manau, fizinė kondicija nebuvo pati geriausia. Ypač vyresnių komandos žaidėjų. Žaidžiant dvi dienas iš eilės jau nelengva atsistatyti. Trečias dalykas, tai pritrūko Renaldo Seibučio. Žaisti su akiniais, neįpratus, nėra lengva.

– Ar prieš Jungtinės lygos sezoną galėjote tikėtis, kad finale žais „Nižnij Novgorod“?

– Prieš sezoną tikrai negalvojau, kad „Nižnij Novgorod“ žais finale. Čia visiems siurprizas ir sensacija. Visi kalbėjo apie „Uniks“, „Chimki“, „Lietuvos rytą“, „Lokomotiv“, tačiau niekas netikėjo, kad finale žais „Nižnij Novgorod“ komanda. Tai didelis trenerio Zorano Lukičiaus nuopelnas. Jis ten dirba ne pirmą sezoną ir matosi, jog sulipdė komandą, visi gerai vienas kitą supranta. Žaidžia vos keli užsieniečiai, Dijonas Thompsonas net nebuvo registruotas rungtynėms, tačiau čia vidiniai reikalai, matyt, komandos treneriui buvo svarbiau noras nugalėti, o ne žaidėjo pajėgumas.

– Ar Jungtinės lygos finale gali nesėkmę patirti CSKA?

– Manau, CSKA finalo favoritė, tačiau ji šiuo metu nėra geros formos. „Lokomotiv-Kuban“ ketvirtfinalyje parodė, kad CSKA galima įveikti du kartus iš eilės, vėliau CSKA nepasisekė Eurolygos finalo ketverte ir „Uniks“ komanda pirmose Jungtinės lygos pusfinalio rungtynėse buvo labai arti pergalės. „Nižnij Novgorod“ turės aikštės pranašumą, nes yra įveikę pirmą reitingo komandą. Manau, „Nižnij Novgorod“ namuose tikrai mes rimtą iššūkį.

– Jūs esate teisėjų departamento vadovas. Daug skundų sulaukiate?

– Skundų dėl teisėjų darbo yra. Lietuvoje mes esame šiek tiek toliau pažengę. Žinoma, visur būna klaidų. Tačiau kol kas niekas nesugalvojo geresnio būdo nei žmogiškasis faktorius. Teisėjai visada padaro klaidų, vieną sykį didesnių, kitą – mažesnių. Rusijoje ir Ukrainoje visada lengviausia apkaltinti teisėjus. Pasitikėjimo trūksta, tačiau čia atsiliepia senesnių čempionatų istorija. Jeigu žmogus iš to paties miesto teisėjauja komandai, tai jiems atrodo neįprasta.

Tačiau situacija gerėja. Jungtinėje lygoje teisėjauja 19-os šalių teisėjai. Rusija didelė, todėl būtų geriau, kad teisėjautų šalia esantys teisėjai, tačiau jų kvalifikacija nėra gera. Yra keletas jaunų teisėjų, tačiau daug patirties jie neturi. Todėl teisėjauja daug užsieniečių. Skundų yra, mes juo nagrinėjame. Kartais jie būna pagrįsti, teisėjai atvyksta atsipalaidavę ar būna bloga diena ir pasitaiko daug klaidų. Tada mes taikome sankcijas, atidedame teisėjavimą mėnesiui arba dviems.

Kiekvienose rungtynėse būna komisaras, kuris po mačo parašo analizę, peržiūri rungtynių įrašą ir tada teisėjams siunčia savo pastebėjimus. Teisėjai kartais sutinka, kartais nesutinka, tačiau įraše daug kas matosi. Man kištis tiesiogiai į teisėjų darbą dažnai nėra reikalo, nebent aš pats būnu rungtynių komisaras. Mes turime komisiją ir jeigu klubas turi kokių neaiškumų ar yra nepatenkintas, tai jis turi galimybę kreiptis į departamentą, išvardina neteisingus momentus ir tada komisija, kurioje yra 4-5 žmonės, surašo savo pastabas ir tada jau vertiname teisėjų darbą.

– Šiuo metu kyla daug diskusijų dėl Lietuvos klubų dalyvavo Jungtinėje lygoje. Ką manote Jūs?

– Yra pliusų, yra minusų. Klubai, kurie turi mažiau galimybių žaisti prestižiniuose turnyruose, tai Jungtinėje lygoje susiduria su aukšto meistriškumo komandomis. Tam pačiam „Neptūnui“ žaisti su CSKA ar „Lokomotiv-Kuban“ komandomis tai yra puiki mokykla. Komandoms pliusas yra finansinis, jos gauna premijas, apmokami skrydžiai ir teisėjų darbas. Jeigu lygintume su Europos taure arba FIBA Iššūkio taure, tai ten už viską reikia mokėti: už dalyvavimą, už teisėjus, keliones. Jungtinės lyga pinigus paskirsto pagal tai, kokią tu vietą užimi. Tai šiuo atveju dalyvauti yra naudinga.

Lietuvos klubai galėtų papildyti savo biudžetus. Europos taurėse tu gauni pinigų nebent patenki į geriausiųjų ketvertus, o sezono metu už viską reikia mokėti. Jungtinėje lygoje grupės varžybose tu užėmęs 8 poziciją, jau esi garantuotas, kad kažkiek pinigų gausi. Plius, visi klubai kažkokią dalį pinigų gauna jau sezono pradžioje. Sezono metu yra įvairių renginių ir akcijų, kur viskuo rūpinasi lyga. Tie patys konkursai, video filmukai ir kiti dalykai.

Minusas – tvarkaraščių suderinimas. Vienos komandos nori žaisti vidurį savaitės, kitos savaitgalį. Vienos nori anksčiau pradėti, kitos – vėliau. Klausimas kada vykdyti atkrintamąsias kovas. Nelengva suderinti, daug šalių, kiekviena turi savo pageidavimus. Reikia galvą pasukti, jog surasti aukso vidurį.

– Ar jau aišku, kurie Lietuvos klubai kitą sezoną žais Jungtinėje lygoje?

– Kol kas dalyvių priėmimo procesas dar nepasibaigęs, nes dalis klubų nežino kokiuose turnyruose žais. Žinau, kad yra trys ar keturi klubai iš Lietuvos, kurie nori dalyvauti Jungtinėje lygoje. Paraiškos jau pateiktos, nors, manau, dar per anksti apie tai šnekėti. Palaukime kol baigsis krepšinio sezonai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius