Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 05

Domanto Sabonio žaidimas NCAA – daug žadančios karjeros pranašas

Legendinio Lietuvos krepšininko Arvydo Sabonio sūnaus Domanto vasarą priimtas sprendimas persikelti rungtyniauti už Atlanto į stipriausią pasaulio studentų lygą NCAA daugelio krepšinio ekspertų buvo vertinamas skeptiškai. Buvo kalbama, jog palikti Eurolygoje rungtyniaujančią Malagos „Unicaja“ ir prarasti galimybę varžytis stipriausiame Senojo žemyno turnyre bus žingsnis atgal perspektyvaus krepšininko karjeroje. Tačiau pirmose rungtynėse demonstruojami D. Sabonio rezultatai nuteikia itin optimistiškai.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

NCAA debiutavęs krepšininkas po septynerių rungtynių yra antras „Gonzaga Bulldogs“ ekipoje pagal pelnomus taškus (12,6 tšk.), antras pagal atkovotus kamuolius (6,3 atk. k.) ir antras visoje NCAA pagal pataikymo procentą tarp krepšininkų, kurie pelno bent po 10 taškų per rungtynes (79,5 proc.).

Negana to, Gonzagos koledžo komanda išrinkta tarp dešimties geriausių JAV studentų ekipų. 15min.lt nutarė palyginti šiuos rezultatus su kitų žinomų lietuvių skaičiais NCAA lygoje ir pabandyti prognozuoti, kaip galėtų klostytis D.Sabonio tolimesnė karjera.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Vieta NCAA reitinge itin svarbi

Pirmiausia žvelgiant į puikius D. Sabonio rezultatus dažnam Lietuvos krepšinio sirgaliui iškyla klausimas, ar Gonzagos koledžo komanda priklauso NCAA elitui. „Bulldogs“ ekipa pastarąjį dešimtmetį yra reitinguojama tarp dvidešimties geriausių JAV aukštųjų mokyklų komandų. Palyginti su kitomis ekipomis, kurioms yra atstovavę sėkmingas karjeras turėję lietuviai, devintoji vieta yra viena iš aukščiausių.

Prasčiausią reitingo vietą iš visų koledžų, kuriems pirmais metais yra atstovavę karjeras NBA ar Eurolygoje kūrę lietuviai užima Rimanto Kaukėno 1996-1997 sezono „Seton Hall Pirates“. Tais metais Naujajame Džersyje įsikūręs koledžas buvo reitinguojamas 78-u tarp pirmojo diviziono ekipų.

Be abejo, niekas pagal šį rodiklį neaplenks šiuo metu Stambulo „Galatasaray“ ekipai atstovaujančio Martyno Pociaus.

Tam pačiam koledžui 1990-1994 metais atstovavo rezultatyviausias visų laikų Lietuvos rinktinės krepšininkas Artūras Karnišovas. Tačiau 1990-1991 metų sezone, kuomet krepšininkas pradėjo karjerą NCAA, „Pirates“ buvo reitinguojama kaip trylikta stipriausia studentų komanda JAV. 

Be abejo, niekas pagal šį rodiklį neaplenks šiuo metu Stambulo „Galatasaray“ ekipai atstovaujančio Martyno Pociaus. Krepšininkas 2005-2006 metais buvo pakviestas į dabartinio JAV rinktinės trenerio Mike‘o Krzyzewskio treniruojamą „Duke Blue Devils“, kuris buvo reitinguojamas geriausiu visoje NCAA.

Aukštą vietą turėjo ir 2003-2004 metais Lino Kleizos atstovaujamas „Missouri Tigers“ koledžas. Tų metų reitinge jis buvo trečias.

Iš likusių sėkmingiausių Lietuvos krepšininkų, kurie karjeras pradėjo NCAA, Šarūno Jasikevičiaus 1994-1995 metais atstovautas „Maryland Terrapins“ reitinge buvo dešimtas. 1998-1999 metais Dariaus Songailos atstovaujama „Wake Forest Demon Deacons“ komanda buvo 56-a.

Lietuvos krepšininkų atstovautų koledžų reitingai
Sezonas Žaidėjas Komanda Reitingas
2005-06 Martynas Pocius „Duke Blue Devils“ 1
2003-04 Linas Kleiza „Missouri Tigers“ 3
2014-15 Domantas Sabonis „Gonzaga Bulldogs“ 9
1994-95 Šarūnas Jasikevičius „Maryland Terrapins“ 10
1990-91 Artūras Karnišovas „Seton Hall Pirates“ 13
1998-99 Darius Songaila „Wake Forest Demon Deacons“ 56
1996-97 Rimantas Kaukėnas „Seton Hall Pirates“ 78

Gera pradžia – pusė darbo

Žvelgiant tik į statistiką D.Sabonis kol kas yra sėkmingiausią statistiką turintis pirmametis lietuvis, palyginti su kitomis mūsų šalies krepšinio žvaigždėmis.

Neatsitiktinai praėjusį mėnesį vienas populiariausių JAV sporto portalų cbssports.com lietuvį priskyrė tarp keturiolikos geriausių NCAA šio sezono naujokų.

„208 cm ūgio puolėjas turi minkštą riešą, yra mirtinai pavojingas baudos aikštelėje, o jo preciziško kojų darbo turėtų pavydėti net kai kurie NBA krepšininkai“, – teigia CBS sporto žurnalistas Jonas Rothsteinas. 

208 cm ūgio puolėjas turi minkštą riešą, yra mirtinai pavojingas baudos aikštelėje, o jo preciziško kojų darbo turėtų pavydėti net kai kurie NBA krepšininkai

Panašius į D.Sabonio rezultatus savo debiutiniame sezone demonstravo ir septynerius metus NBA praleidęs ir dabar Kauno „Žalgiriui“ atstovaujantis veteranas D. Songaila.

Pelnydamas po 12,1 taško ir atkovodamas po 7,3 kamuolio jis jau pirmaisiais metais buvo tvirtas „Demon Deacons“ komandos lyderis. Tačiau jo komanda nebuvo priskiriama prie JAV krepšinio elito.

Neabejotinai daugiausia žadančią karjerą rezultatai pranašavo L.Kleizai. Itin pajėgiame Misūrio koledže žaidęs lietuvis jau pirmaisiais metais buvo trečias komandoje pagal pelnomus taškus (11,1 tšk.) ir pirmas pagal atkovojamus kamuolius (8,5 atk. k.).

Penkerius metus NBA praleidęs ir fantastišką sezoną Eurolygoje atstovaudamas Pirėjo „Olympiakos“ turėjęs L.Kleiza, nors pastaruoju metu nedemonstruoja gerų rezultatų, neabejotinai yra vienas geriausių pastarojo dešimtmečio Lietuvos krepšininkų.

„Seton Hall Pirates“ komandai atstovavę R.Kaukėnas ir A.Karnišovas pirmaisiais metais demonstravo kiek prastesnius rezultatus - atitinkamai 7,7 tšk. ir 7,1 tšk.

Daugumai Lietuvos sirgalių turbūt stebinantys pasirodys prasti vieno geriausių pastarojo dešimtmečio visos Europos įžaidėjų Š.Jasikevičiaus rezultatai. Debiutiniame sezone šis rinkdavo vos po 3,1 taško ir atlikdavo po 0,8 rezultatyvaus perdavimo.

Debiutiniame sezone Š.Jasikevičius rinkdavo vos po 3,1 taško ir atlikdavo po 0,8 rezultatyvaus perdavimo.

Tačiau tai lėmė, jog tuo metu komandai atstovavo tuometė koledžo krepšinio žvaigždė Johnny Rhodesas. Amerikietis 2012 buvo išrinktas į vienos iš stipriausių NCAA konferencijų ACC „Vyrų krepšinio legendų“ sąrašą.

Šis krepšininkas yra vienintelis ACC konferencijos istorijoje pelnęs 1700 taškų, atkovojęs 700 kamuolių, atlikęs 400 rezultatyvių perdavimų ir perėmęs 300 kamuolių. Tiesa, dėl nesugebėjimo pataikyti tritaškių šis žaidėjas taip niekada ir nepravėrė NBA durų.

Paskutinis šiame sąraše liko M.Pocius. Išskirtiniu šuoliu mokyklos laikais išsiskyręs lietuvis vėliau buvo kamuojamas traumų, kurios pristabdė perspektyvaus gynėjo karjerą ir neleido atsiskleisti viename iš stipriausių JAV koledžų.

Lietuvių rezultatyvumas debiutiniame sezone
Sezonas Žaidėjas Komanda Taškai
2014-15 Domantas Sabonis „Gonzaga Bulldogs“ 12,6
1998-99 Darius Songaila „Wake Forest Demon Deacons“ 12,1
2003-04 Linas Kleiza „Missouri Tigers“ 11,1
1996-97 Rimantas Kaukėnas „Seton Hall Pirates“ 7,7
1990-91 Artūras Karnišovas „Seton Hall Pirates“ 7,1
1994-95 Šarūnas Jasikevičius „Maryland Terrapins“ 3,1
2005-06 Martynas Pocius „Duke Blue Devils“ 1,5

Domantas Sabonis – geras, bet tėvo nepralenks

Daugumai NCAA analitikų sėkmingas pirmamečio D.Sabonio žaidimas yra staigmena, tačiau „Gonzaga Bulldogs“ treneris Markas Few teigia, jog tokio žaidimo iš lietuvio jis ir tikėjosi.

„Mes žinojome, jog fiziškai jis buvo pasiruošęs rungtyniauti šiame lygyje, ypač kuomet reikia kovoti dėl kamuolių ir bėgti į greitą puolimą, – teigė D. Sabonio treneris. – Tačiau nebuvome užtikrinti, kaip gerai jis galės atakuoti krepšį. Jis žaidė tokiame aukštame lygyje (ACB ir Eurolyga – aut. pastaba), bet jam nebuvo suteikta galimybė atakuoti.“

Būtent lietuvio gebėjimas atakuoti nepalieka abejingų JAV krepšinio sirgalių. Atakuodamas 79,5 procento taiklumu jis yra antras visoje NCAA tarp krepšininkų, kurie renka bent po dešimt taškų.

Atakuodamas 79,5 procento taiklumu jis yra antras visoje NCAA tarp krepšininkų, kurie renka bent po dešimt taškų.

„Jis tęsia savo sunkų darbą, dirbdamas tiek prieš, tiek po treniruočių. Jis yra labai užsivedęs ir kiekvienoje atakoje atiduoda visą save. Turėti tokį žaidėją yra dovana,“ – teigė „Bulldogs“ strategas.

NCAA skautai išskiria tai, jog kairiarankis lietuvis geba puikiai atakuoti ir dešine ranka. Taip pat pastebima, jog D.Sabonis yra labai mobilus, puikiai kontroliuoja kūną ir puikiai dirba kojomis. Išskiriamas ir jo krepšinio intelektas, gynyba bei gebėjimas pataikyti dvitaškius iš tolimesnių distancijų.

Vis dėlto, skautų nuomone, lietuviui reikėtų pagerinti kovą dėl kamuolių, gebėjimą atsitverti, tapti atletiškesniu bei pagerinti kamuolio varymą.

Eurohoops.com apžvalgininkas Vedranas Modričius abejoja, ar D.Sabonis sugebės pralenkti savo tėvą, legendinį Arvydą Sabonį.

Jo kūno kalba aikštelėje yra gera, bet jis tikrai nepriklauso tų žaidėjų grupei, kurie nemėgsta pralaimėti labiau nei nori nugalėti.

„Būnant didžio krepšininko A.Sabonio sūnumi sunku išlįsti iš jo šešėlio, – teigia skautas. – Domantas buvo laikomas vienu iš talentingiausių Europos krepšininku, bet jau dabar akivaizdu, jog jis neturės tokios karjeros, kokią turėjo jo tėvas. Jis turi talento, gerą krepšinio suvokimą, bet jam stinga noro laimėti. Jo kūno kalba aikštelėje yra gera, bet jis tikrai nepriklauso tų žaidėjų grupei, kurie nemįgsta pralaimėti labiau nei nori nugalėti.“

Be abejo, lyginimai su tėvu Domantą persekios visą gyvenimą, tačiau kol kas jaunojo žaidėjo rodikliai rodo, jog jis per artimiausius keletą metų taps vienu iš pagrindinių Lietuvos rinktinės ramsčių. O papildomas spaudimas D.Saboniui turėtų tapti papildoma motyvacija kurti savo istoriją ir rasti savo vietą tarp geriausių mūsų šalies krepšininkų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius