Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 18 /23:12

Drama iki paskutinių sekundžių: Mariaus Grigonio dvitaškis Lietuvos 18-mečiams atvėrė duris į Europos čempionato finalą – 69:67 (komentarai, statistika)

Šaltakraujiškai – lyg serijinis žudikas – Marius Grigonis įsiveržė po krepšiu, kur jo jau laukė trys serbai, mikliai apsisuko ir net nemirkteldamas smeigė mirtiną dūrį. Nors serbai dar turėjo šešias sekundes, desperatiška jų ataka nepavyko, o lietuviai iš džiaugsmo krito ant parketo. Europos jaunių (iki 18 metų) čempionato pusfinalis buvo laimėtas 69:67 (21:15, 17:20, 14:16, 17:16).
Triumfas
Marius Grigonis išplėšė pergalę. / A.Pliadžio nuotr.

Į mažąjį finalą iki tol nenugalėtus šeimininkus galėjusi nusitempti giliausia duobė čempionate buvo įveikta nugalėtojų mentalitetu. Aštuoniais taškais (54:62) likus penkioms minutėms iki ketvirtojo kėlinio pabaigos atsilikę lietuviai pradėjo serbų medžioklę po visą aikštelę, o perimtus kamuolius vertė taškais.

Geriausias rungtynes čempionate sužaidęs Simas Raupys pataikė tritaškį per rankas ir atgaivino Arūno Visocko treniruojamų Lietuvos 18-mečių viltis, kurie iki tol čempionate buvo laimėję visus septynis mačus.

Likus žaisti minutę svečiai dar buvo priekyje (65:67), bet tada darbo ėmėsi M.Grigonis. Kartą išmaudęs serbų gynėjus jis atliko idealų perdavimą Augustinui Jankaičiui (67:67), o antrą kartą tokiu pačiu reidu – lyg nesugaunamas ungurys serbų gynybos tinkluose – išplėšė pergalę ir bilietą į finalą Lietuvai.

„Nenuleidome rankų, kovojome iki paskutinės minutės. Pažįstu dalį šios komandos krepšininkų nuo pirmos klasės – žinau, kad jie turi nugalėtojų mentalitetą, tačiau pergalę šiandien lėmė individualus M.Grigonio meistriškumas“, – po mačo džiaugėsi treneris A.Visockas.

VIDEO: U18 Lithuania v Serbia Postgame Reaction

Kol lietuviai iš laimės voliojosi ant „Siemens“ grindų, serbai, nuleidę galvas, svirduliavo iš aikštelės negalėdami patikėti tuo, kas įvyko. Istorija pasikartojo. Prieš dvejus metus taip pat „Siemens“ arenoje, taip pat Europos 18-mečių čempionato pusfinalyje, taip pat prieš Lietuvą ir taip pat pirmaujant ketvirtojo kėlinio pabaigoje pergalė išslydo iš rankų. Tada serbus nuskriaudė, kaip paaiškėjo vėliau, auksinė Jono Valančiūno karta.

Ar istorija pasikartos dar kartą paaiškės sekmadienį, kai Europos jaunių čempionato finale lietuviai kausis su Kroatija, kuri kitame pusfinalyje 61:57 palaužė Rusiją.

„Finale labiausiai norėtume laimėti“, – nuo klausimo su kuo labiausiai norėtų susitikti kovoje dėl aukso išsisuko A.Visockas.

„Norėjome patekti į finalą, kad atsirevanšuotume prieš kroatus. Už tą pralaimėjimą, kurį patyrėme prieš dvejus metus“, – atviresnis buvo S.Raupys.

Nei jis, nei jo rinktinės draugai nepamiršo, kaip prieš dvejus metus 16-mečių finale kroatai su Dario Šaričiumi priešakyje nepasigailėjo lietuvių 52:80.

Lietuva: Simas Raupys 18 (3/4 trit.), Augustinas Jankaitis 14 (8 atk. kam.), Marius Grigonis 10 (0/4 trit., 5 kld.), Justas Tamulis 7, Lukas Lekavičius 7, Jokūbas Gintvainis 6, Denisas Krestininas 3 (6 atk. kam.), Mantvydas Staselis 2, Rokas Gustys 2, Tomas Galeckas 0 (3 rez. perd.).

Serbija: Nikola Jankovičius 17 (13 atk. kam.), Luka Andusičius 17, Stefanas Potas 11 (5 kld.), Doko Šaličius 10, Mihaljo Andričius 7.

A.Pliadžio nuotr./Pusfinalio akimirka
A.Pliadžio nuotr./Pergalingas Mariaus Grigonio metimas.
  LIETUVA SERBIJA
TAŠKAI 69 67
DVITAŠKIAI 24/40 (60,0 proc.) 19/46 (41,3 proc.)
TRITAŠKIAI 5/19 (26,3 proc.) 3/10 (30,0 proc.)
BAUDOS 6/9 (66,7 proc.) 20/23 (87,0 proc.)
ATKOVOTI KAMUOLIAI (PUOLIME) 35 (12) 31 (11)
REZULTATYVŪS PERDAVIMAI 10 5
PERIMTI KAMUOLIAI 8 12
BLOKAI 1 4
KLAIDOS 17 12
PRAŽANGOS 21 19
A.Pliadžio nuotr./Pusfinalio akimirka
A.Pliadžio nuotr./Mariaus Grigonio sirgaliai

VIDEO: A. Visockas: „Ši rinktinė turi nugalėtojų mentalitetą"

VIDEO: S. Raupys: „Norėjome patekti į finalą, kad atsirevanšuotume kroatams"


Rungtynių eiga

Pradžioje jaunųjų Lietuvos krepšininkų pečius slėgė mačo svarba – ant kortos buvo pastatyta galimybė kautis dėl aukso. Tai atsispindėjo rezultate. Kamuolys šeimininkams slydo iš rankų, nekrito į krepšį iš patogių padėčių. Neblizgėjo ir serbai, bet po penkių minučių jie buvo priekyje (4:5).

Šeimininkus į priekį trūktelėjo Justas Tamulis. Rezultatyviausias rinktinės žaidėjas pelnė penkis taškus iš eilės, o lietuviai perėmė mačo kontrolę (17:11). Serbai savo žaidimo plano nekeitė – visus taškus bandė pelnyti metimais iš po krepšio, tačiau šeimininkai tam buvo pasiruošę (21:15).

Antrajame kėlinyje lyderio vaidmenį perėmė Simas Raupys, pataikęs du tritaškius, o negausiai „Siemens“ arenoje susirinkę sirgaliai – apie 2 tūkst. – pašoko iš savo vietų (31:23). Tačiau nebuvo taip lengva. Pirmą tritaškį pataikę serbai įsibėgėjo ir net aplenkė šeimininkus (31:32). Po dviejų kėlinių lietuviai išliko priekyje, bet jau tik vieno metimo atstumu (38:35).

Dar vieną spurtą po didžiosios pertraukos surengę svečiai perėmė iniciatyvą (38:41), bet lietuviai galvų nepametė. Toliau laikydamiesi žaidimo plano jie stengėsi mesti tik iš patogių padėčių, o vėl kiek atsikvėpti rezultato lenktynėse galėjo dėka pasiaukojamo darbo gynyboje (50:44). Serbai atgal nesitraukė ir tada (52:51).

Pajutę, jog turi šansą laimėti, jie puolė dar agresyviau ir ketvirtojo kėlinio pradžioje pasiuntė lietuvius į giliausią duobę rungtynėse (54:62). Klaidomis taškus varžovams dovanoję šeimininkai šešių minučių atkarpą pralaimėjo 4:18.

Supykdyti kelių abejotinų teisėjų švilpukų lietuviai pakilo į lemiamą šturmą (58:64). Serbų medžioklę po visą aikštelę pradėję šeimininkai sustabdė jų puolimą, o patys rinko taškus – Simas Raupys pataikė dar vieną tritaškį, dvitaškį pridėjo M.Grigonis (63:64).

Iki tol čempionate rezultatyvumu neišsiskyręs S.Raupys dar sumetė ir baudas, pelnydamas jau 18 tašką, o lietuviai iš duobės išlipo likus minutei (65:64). Serbas M.Andričius pataikė tritaškį (65:67), bet A.Jankaitis po idealaus M.Grigonio perdavimo rezultatą netrukus išlygino (67:67).

Tas pats M.Grigonis netrukus tapo ir didvyriu. Vienas išmaudęs serbų gynėjus jis įmetė sudėtingą dvitaškį, atvėrusį lietuviams duris į Europos jaunių čempionato finalą. Triumfuodami krepšininkai krito ant parketo, o žiūrovai audringai skandavo: „Ačiū! Ačiū! Ačiū!“

A.Pliadžio nuotr./Žiūrovai
A.Pliadžio nuotr./„SIemens“ arenoje Lietuvos rinktinė buvo palaikoma audringai, tačiau tik apie 2 tūkst. žiūrovų iš 10 tūkst. čia telpančių.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius