Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 21

Ilias Zouras geriausią karjeros sezoną norėtų pratęsti su Graikijos rinktine

Pasibaigė Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonas, kuriame nugalėtojais tapo Kauno „Žalgiris“, suklupęs vos vieną kartą per visą sezoną. Tai geriausias ne tik kauniečių, bet ir prieš 5 mėnesius prie komandos prisijungusio trenerio iš Graikijos Iliaso Zouro sezonas.
Kauno „Žalgirio“ krepšininkų ir gerbėjų emocijos
Kauno „Žalgirio“ krepšininkų ir gerbėjų emocijos / Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr.

Treneris mielai sutiko pasidalinti mintimis ne tik apie laiką, praleistą Kauno „Žalgiryje“, bet ir apie Lietuvoje laukiantį Europos Čempionatą.

– Papasakokite, kaip jautėtės vos tik atvykęs į Lietuvą.

– Kai atvyksti į kokią nors šalį, pirmiausia turi įsivaizduoti, kaip viskas vyks. Privalai būti pasiruošęs suprasti komandos strategiją, kokius žaidėjus turi, kad galėtumei tinkamai paruošti komandą sezonui. Žinoma, kiekvienas treneris turi savo strategiją, savo filosofiją, tačiau turime surasti geriausią kelią išgauti maksimumą iš žaidėjų. Kai tik atvykau čia, buvo sunku, kadangi po kelių dienų turėjome rungtynes. Aš tuo metu nežinojau nei žaidėjų vardų, nei komandos strategijos. Gerai yra tai, kad šiuo metu aš esu labai laimingas, žinodamas beveik viską apie komandą, apie Lietuvą.

– Ką manote apie Kauną ir ką veikiate laisvalaikiu?

– Aš neturiu laisvo laiko, daugiausiai laiko skiriu darbui. Žinoma, kartais tenka išeiti papietauti ar atsigerti kavos, tačiau ne taip dažnai, kadangi oras čia kitoks nei Graikijoje. Tikiuosi, kad galėsiu pasimėgauti laisvu laiku, kuomet baigsis šis sezonas ir tikiuosi sužinoti daugiau dalykų apie Kauną.

– Kokį įspūdį susidarėte apie Lietuvos žmones?

– Man patinka Lietuvoje. Tačiau aš kalbėsiu apie žmones, kuriuos pažįstu Kaune, kadangi aš čia gyvenu. Labai mėgstu bendrauti su lietuviais, jie yra svetingi, visuomet pasiruošę kalbėti apie komandą, rezultatus. Jie parodo, kad gerbia tave, myli trenerius ir komandos žaidėjus. Tai tikrai išskirtinis lietuvių bruožas.

– Esate Lietuvoje, daugiau nei 4 mėnesius. Gal jau spėjote išmokti lietuviškų žodžių ir turėjote galimybę paragauti lietuviško maisto?

– Na žinau keletą: Labas rytas, laba diena, viskas gerai, gynyba. Bet jeigu pasiliksiu Lietuvoje dar metams, aš pasistengsiu patobulinti savo lietuvių kalbą, kad galėčiau kalbėti daugiau. O apie lietuvišką maistą, taip, man teko jo paragauti ir tikrai buvo skanu.

– Papasakokite, kaip tapote krepšinio treneriu?

– Kai man buvo 20 metų, aš turėjau traumą. Tuomet komandos, kurioje žaidžiau, vadybininkas pasiūlė man trenerio darbą. Tai yra  kurti strategijas, programas žaidėjams ir komandoms. Tada 7 metus dirbau Atėnų „Panionos“ komandoje. Vėliau dirbau kitoje komandoje vyriausiojo trenerio padėjėju ir taip žingsnio po žingsnio judu į priekį.

– Jūs dirbote keliose užsienio šalyse. Kuri šalis paliko daugiausiai prisiminimų?

– Aš dirbu čia 5 mėnesius ir per juos laimėti 3 titulus yra tikrai puikus rezultatas. Tai geriausias mano sezonas. Man buvo didelė garbė treniruoti tokią komandą kaip Kauno „Žalgiris“.

Taip pat, gerą laiką turėjau Libane, tuomet laimėjome čempionatą ir buvau išrinktas geriausiu metų treneriu, tai man buvo puiki patirtis, kaip treneriui. Praeitas sezonas buvo puikus, buvau išrinktas Europos taurės turnyro metų treneriu. Tai tikrai yra nuostabu, kuomet treneris sunkiai dirba visus metus ir jo darbas būna įvertintas.

– Kuri pergalė, kaip treneriui, jums yra įsimintiniausia?

– Daugelis pergalių, negalėčiau išskirti kurios nors vienos. Kiekviena pergalė suteikia galimybę pasidžiaugti. 

– Ką žinojote apie Kauno „Žalgirio“ komandą prieš atvykdamas į Lietuvą?

– Aš stebėdavau kai kurias Kauno „Žalgirio“ rungtynes per televizorių, taigi susidariau bendrą vaizdą apie komandą prieš atvažiuojant į Lietuvą. Aš dirbau ties komandos sudėtimi, tačiau, kuomet atvažiavau, ji pasikeitė. Mirza Begičius išvyko į Madrido „Real“ klubą, Dainius Šalenga taip pat negalėjo žaisti.

Dabar aš žinau daug daugiau apie komandą, kadangi turėjau daugiau laiko pažinti žaidėjus, daugiau laiko pasiruošti, daug kartu dirbome. Stengiuosi atrasti geriausią kelią, išnaudoti kiekvienam žaidėjui. Buvo sunku atvažiuoti viduryje sezono ir padaryti tai, kas geriausia.

– Su Kauno „Žalgiriu“ jau laimėjote 3 titulus. Ką galite pasakyti apie tai? 

– Šis sezonas su šia komanda yra nuostabus. Mes dirbome sunkiai ir tikėjau, kad pasieksime tai, ko nusipelnėme. Komanda yra komanda – laimime kartu, pralaimime kartu. Treneriai ir žaidėjai dirba kartu, esame kaip šeima. Kuomet tu dirbi su komanda, ruošiesi varžyboms, tu gali gauti rezultatus. Aš esu laimingas gaudamas rezultatus tokius, kokių noriu aš ir kokių nori mano komanda.

– Jeigu gautumėte pasiūlymą kitą sezoną treniruoti Kauno „Žalgirį“, sutiktumėte?

– Šiuo metu nieko negaliu pasakyti. Laukiu ką man pasakys komandos vadovybė. Tuomet mes ir pamatysime.

– Spaudos konferencijose visuomet padėkojate Kauno „Žalgirio“ fanams. Galite pasakyti, kad „Žalgirio“ fanai yra geriausi ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje?

Jie ir yra geriausi. Europoje, geriausi yra Belgrado „Partizan“ ir Kauno „Žalgirio“ fanai. Man labiau patinka „Žalgirio“ fanai, kadangi aš čia dirbu. Jie visada važiuoja su komanda į išvykas, visada yra su mumis, paskatina, palaiko mus netgi ir sunkiais momentais. Aš esu labai patenkintas savo komandos fanais.

– Šią vasarą Europos Čempionate būsite Graikijos nacionalinės rinktinės treneris. Ar tai nustebino Jus?

Negaliu pasakyti, kad tai nustebino. Aš manau, kad aš galiu gerai valdyti šią komandą. Gaila, kad Dimitris Diamandtidis negalės padėti nacionalinei rinktinei, bet tikimės, kad komandai galės padėti kiti likę geri žaidėji ir galėsime tęsti gerai pradėtą darbą.

– Ar Graikijos Nacionalinės rinktinės vadovai jau iškėlė tikslus šiame Europos Čempionate? 

Tikslas visuomet yra būti finaliniame ketverte. Šiame Europos Čempionate dalyvaus daugiau ekipų, mano manymu, bus sunku visoms komandoms. Reikės daug dirbti, norint patekti į tolimesnį etapą.

– Lietuva vadinama krepšinio šalimi. Kaip manote, ar Lietuva – kaip tik ta šalis, kurioje būtų galima surengti nė vieną krepšinio čempionatą?

Man tai tinkama vieta, kadangi aš dirbu čia, aš žinau Lietuvą. Padariau gerą darbą, su „Žalgiriu“ pasiekėme gerus rezultatus, tikiuosi šį darbą pratęsti su Graikijos nacionaline rinktine. Čia yra krepšinio šalis, aš tikiu, kad visi sirgaliai užpildys sporto arenas, kadangi dalyvaus stiprios komandos. Turėtų būti įdomios varžybos. Na, o su Lietuvos rinktine tikiuosi susitikti tik finale.

– Graikijos nacionalinė rinktinė žais Alytaus naujoje arenoje. Kaip vertinate šią areną?

Labai gera arena, ten laimėjome pirmąjį titulą. Tikiuosi su Graikijos rinktine savo grupėje taip pat būsime pirmi. Alytaus arena yra pirmas žingsnis, kurį turime įveikti, norint žengti toliau.

–  Kokius prisiminimus išsivežate iš Lietuvos?

Čia turėjau labai gerą laiką, nieko blogo apie šią šalį negaliu pasakyti. Man čia patinka, aš čia pripratau. Išvyksiu tik su gerais prisiminimais.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius