Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 03

Jei Lietuva iškovos teisę rengti olimpiados atrankos turnyrą, jis vyks Kaune

Kitų metų liepą atrankos į Londono olimpines žaidynes turnyrą siekianti surengti Lietuvos krepšinio federacija (LKF) sulaukė stipraus konkurento. Federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, vertindamas Lietuvos ir Makedonijos šansus, tvirtino, jog jie yra lygūs.
Federacijos vadovai ir verslininkas Tautvydas Barštys (antras iš kairės) pasiryžę kautis iki galo
Federacijos vadovai ir verslininkas Tautvydas Barštys (antras iš kairės) pasiryžę kautis iki galo / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nuo pat šalies nepriklausomybės atkūrimo, Lietuvos krepšinio rinktinė iki šiol dalyvavo visose olimpinėse žaidynėse. Pasak naujojo LKF prezidento Arvydo Sabonio, nesinorėtų sulaužyti šios tradicijos.

„Turint tokias arenas ir matant, kaip mūsų sirgaliai reagavo į čia vykusį Europos čempionatą, manau, kad mums reikėtų rimtai pakovoti dėl teisės rengti olimpinį atrankos turnyrą“, – kalbėjo legendinis šalies krepšininkas.

Netikėta konkurentė

Iki pat šio pirmadienio vakaro vienintelėmis Lietuvos konkurentėmis buvo Venesuelos ir Angolos šalių federacijos, kurių šansai daugelio buvo vertinami skeptiškai. Tačiau iki paraiškų pridavimo galutinio termino likus dviems valandos, norą rengti turnyrą netikėtai pareiškė ir Makedonija.

Anksčiau žadėję, jog nestos Lietuvai skersai kelio, šios šalies federacijos vadovai buvo priversti raudonuoti prieš lietuvius. Kaip paaiškėjo vėliau, iniciatyvos ėmėsi Makedonijos Vyriausybės vadovai, pasižadėję iš šalies biudžeto finansuoti visas turnyro rengimo išlaidas.

„Vertinant mūsų ir jų galimybes, galėčiau pasakyti kad šansai yra lygūs. Blogai yra tai, kad mes turime konkuruoti ne su federacija, o su valstybe, kurios finansiniai ištekliai yra ženkliai didesni (...). FIBA dabar rinksis arba svajonę ir daugiau pinigų arba garantuotą renginį ir garantuotą sėkmę“, – tvirtino M.Balčiūnas.

Be Vyriausybės pagalbos – sunku

Turnyrą norinčios rengti šalys iki gruodžio 5 dienos į FIBA sąskaitą turi pervesti 3 mln. eurų. LKF generalinis sekretorius puse lūpų užsiminė, jog Makedonijos Vyriausybė gali ryžtis dar kelis milijonus paaukoti krepšinio vystymo fondui, kas galėtų stipriai padidinti šios šalies šansus.

„3 mln. eurų yra maksimali suma už turnyrą, kuri galėtų atsipirkti. Daugiau mokėti nėra prasmės“, – teigė M.Balčiūnas.

„Ten kur Vyriausybė parodo iniciatyvą, ten žymiai lengviau viską išspręsti“, – buvusiam pavadliniui antrino LKF garbės prezidentas Vladas Garastas.

Pagrindinės pajamos – už parduotus bilietus

Reikiamus 3 mln. eurų LKF pažadėjo paskolinti verslininko Tautvydo Barščio valdoma „Kauno grūdų“ įmonių grupė. Teigiama, jog pinigai verslininkui būtų grąžinti pardavus bilietus į rungtynes.

„Norint surinkti šią sumą, reikėtų parduoti tris kartus mažiau bilietų nei buvo parduota Europos čempionato metu“, – patikino M.Balčiūnas.

Pasak jo, bilietų kainos turėtų būti panašios kaip ir Lietuvoje vykusio čempionato metu. M.Balčiūno teigimu, tokį turnyras galėtų būti rengiamas tik Vilniuje arba Kaune. Tačiau kadangi „Žalgirio“ arenoje telpa trečdaliu daugiau žiūrovų nei „Siemens“ arenoje, olimpinį atrankos turnyrą ketinama rengti Kaune. Kitą savaitę paramos LKF klausimas turėtų būti svarstomas Kauno miesto taryboje.

„Tokiam turnyrui užtenka vienos arenos. Kaunas yra pajėgus priimti 12 komandų“, – tikino M.Balčiūnas, pridūręs, jog kitą savaitę į Kauną atvyks FIBA inspektoriai.

12 kandidatų, 3 laimingi bilietai

Turnyro organizatorių FIBA paskelbs šių metų gruodžio 12 dieną. Neskaitant 10 mln. Lt įnašo į FIBA biudžetą, dar maždaug 3 mln. Lt atsieis turnyro organizavimas.

Olimpinis krepšinio atrankos turnyras vyks 2012 metų liepos 2–8 dienomis. Jame dalyvaus  Lietuvos, Rusijos, Makedonijos, Graikijos, Puerto Riko, Venesuelos, Pietų Korėjos, Naujosios Zelandijos, Jordanijos, Nigerijos, Angolos ir Dominikos Respublikos rinktinės. Kelialapius į olimpiadą iškovos trijų šalių rinktinės. Londono olimpiadoje krepšinio varžybos vyks liepos 28 – rugpjūčio 12 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius