Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 17

Joną Valančiūną į NBA išlydint: septyniolika citatų apie Lietuvos krepšinio viltį

„Yra daug krepšininkų, kurie padarė staigų šuolį ir atsisėdę ant atsarginių suolo užsisėdėjo. O aš savo karjerą įsivaizduoju nedideliais žingsniukais. Dabar žaidžiu RKL. Kai įrodysiu, kad čia esu geriausias „centras“, galėsiu eiti į NKL“, – dar dešimtoje klasėje kalbėjo Toronto „Raptors“ ir Lietuvos krepšinio viltis Jonas Valančiūnas.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Fotodiena/Alfredo Pliadžio nuotr.

Tačiau labai didelis dabar jau 20-ies J.Valančiūno talentas lėmė, kad aukštaūgis greit peršoko į LKL, vos 18-os jau žaidė Eurolygoje, spėjo apšilti kojas Europos vyrų čempionate, Londono olimpinėse žaidynėse, o netrukus jau ragaus NBA duonos.

Tinklalapis Krepsinis.net simboliškai išrinko septyniolika (J.Valančiūno marškinėlių numeris) įdomiausių citatų apie J.Valančiūną. Kodėl citatos prasideda tik nuo 2010-ųjų? Lietuvio talentas buvo pastebėtas dar anksčiau, bet apie jį tiek daug kiek dabar dar nebuvo kalbama. Būtent 2010 metų sausį „Lietuvos rytas“ pasikvietė J.Valančiūną į pagrindinę sudėtį iš Vilniaus „Perlo“. Nuo tada jaunuolis nuolat buvo po padidinamuoju stiklu.

Rimas Kurtinaitis: „Galėčiau jį tapatinti su septyniolikmečiu Arvydu Saboniu. Tačiau Valančiūnui dar reikia labai daug dirbti. Gerai, kad jis dirba noriai, paklusniai ir neužriečia nosies, kaip tai darė ankstesni perspektyviausi Lietuvos aukštaūgiai. Kai žmogus nori, su juo galima dirbti. Manau, kad su Jonu viskas bus gerai.“ (2010-02-19)

Kai J.Valančiūnui dar buvo vos septyniolika, vienas geriausių Lietuvos krepšinio specialistų Rimas Kurtinaitis negailėjo jaunajam talentui pagyrų. Dėl palyginimo su Arvydu Saboniu pagrįstumo bus galima konkrečiai kalbėti ateityje, tačiau dėl darbštumo jokių klausimų nekyla – J. Valančiūnas nuolat giriamas dėl savo pastangų tiek aikštėje, tiek treniruotėse.

Aleksandras Trifunovičius: „Jis turi daugybę rezervų, kad taptų žvaigžde. Visi tik laimės iš Jono: tiek Lietuva, tiek „Lietuvos rytas“, tiek Europa.“ (2010-11-17)

Kito „Lietuvos ryto“ trenerio mintys apie jaunąjį vidurio puolėją.

„Bleachrreport“: „Dėka aukšto jo krepšinio IQ, jis NBA pagal tam tikrus rodiklius gali būti dominuojantis krepšininkas. Valančiūną galima drąsiai vadinti geriausiu žaidėju, ateinančiu į naujokų biržą per pastaruosius 3–4 metus.“ (2011-04-25)

JAV sporto naujienų tinklalapis prieš NBA naujokų biržą žarstė gerus žodžius.

Bryanas Colangelo: „Visų klubo atstovų telefonai biržos metu tiesiog degė ir visi pripažino, kad tai yra puikus šaukimas. Ko gero – geriausias šioje biržoje.“ (2011-06-24)

Toronto „Raptors“ klubo prezidentas Bryanas Colangelo didžiavosi savo pasirinkimu išnaudojant penktąjį šaukimą.

„Raptors“ sirgaliai: „Dar vienas siaubingas pasirinkimas, dar vienas europietis. Kemba Walkeris arba Brandonas Knightas būtų saugesnis pasirinkimas. Torontui reikia žvaigždės. Jis tokių savybių neturi, o tai turi Kemba Walkeris.“ (2011-06-24)

Kitaip nei iš „Raptors“ atstovų, itin šilto sirgalių sutikimo J.Valančiūnas nesulaukė. Įdomu, kad minėtasis Šarlotės „Bobcats“ gynėjas K.Walkeris NBA pernelyg nežiba ir sulaukia kritikos dėl savo ego.

„NBA.com“: „Klivlandas Valančiūnui gali tapti puikia vieta. Linksmiausia yra tai, kad jei jis iš tiesų bus pasirinktas pakeisti savo tautietį Ilgauską, jam net gali būti „prilipdyta“ pravardė „Big V“.“ (2011-06-26)

Klivlando „Cavaliers“ turėjo puikią progą pasirinkti J.Valančiūną naujokų biržoje. Vis dėlto ketvirtuoju šaukimu jie pakvietė 8,2 taško debiutiniame sezone rinkusį Tristaną Thompsoną. Tiesa, bent pravardė J.Valančiūnui buvo „prilipdyta“ – JAV žiniasklaidoje ar aistruolių tarpe lietuvis dažnai minimas „Big V“ pravarde.

Rusų žurnalistai: „Jonas iš berniuko tapo vyru ir tikriausiai jo nebeišvysime žaidžiančio jaunimo rinktinėje“. (2011-07-11)

Po pasaulio devyniolikmečių čempionato Latvijoje Rusijos žurnalistai pripažino: dvigubus dublius nuolat rinkęs, turnyre visiškai dominavęs ir Lietuvai auksą padovanojęs J.Valančiūnas jau išaugo jaunimo rinktinių marškinėlius.

Robertas Javtokas: „Norėtųsi spaudoje ne apie jį vieną skaityti. Norėtųsi, kad žiniasklaida leistų jam tobulėti toliau. Jei toliau taip žengs, turėsim lietuvišką „LeBroną“. Tik kol kas jį reiktų palikti ramybėje, kad jis galėtų tobulėti.“ (2011-07-18)

J.Valančiūno vaikystės idealas kalbėjo, kad Lietuvos talentui skiriamas pernelyg didelis dėmesys.

Šarūnas Jasikevičius: „Valančiūnas visada neblogai atrodo. Jis mums tikrai daug padeda. Gal net daugiau, nei mes visi tikėjomės. Tai mūsų krepšinio ateitis.“ (2011-09-11)

Dar pirmajame Europos čempionate Lietuvoje vilkint vyrų rinktinės aprangą J.Valančiūnas visiškai pateisino atsarginio „centro“ lūkesčius ir džiugino komandą savo blykstelėjimais.

Ronenas Ginzburgas: „Komandai grėsmę daugiausiai kėlė Robertsas ir dar du žaidėjai, kurių numeriai 14 ir 17. Aš nelabai juos žinau ir nesugebu ištarti šių žaidėjų pavardžių.“ (2011-11-06) 

ČEZ komandos strategui J.Valančiūnas buvo neatrastas žaidėjas.

Kęstutis Kemzūra: „Jonui dabar nėra pats lengviausias metas. Treneris spaudžia, reikalavimai dideli, ir ne viskas jam sekasi taip, kaip norisi ir kaip buvo įpratęs. Svarbiausia, kad jis parodytų tą charakterį, kokį rodo Motiejūnas. Jonui siūlau pavyzdį imti būtent iš Donato.“ (2011-12-13)

Po puikios vasaros su devyniolikmečių ir vyrų rinktinėmis J.Valančiūnas sunkiai įsibėgėjo klubiniame sezone su „Lietuvos rytu“. Savo ruožtu metais vyresnis Donatas Motiejūnas žibėjo Gdynės „Asseco Prokom“ komandoje.

Robertas Javtokas: „Nesinorėtų, kad jis man įmestų trisdešimt taškų.“ (2012-01-05)

„Valančiūnas daugiau pats save uždarė, o ne mes jį. Jis buvo tarsi išvykęs – gal nebuvo pakankamai agresyvus, galbūt negavo kamuolių. Galbūt jis buvo neišnaudotas.“ (2012-01-07)

Prieš pirmąją akistatą su Jonu Valančiūnu Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas pusiau rimtai, pusiau juokais neslėpė nedidelio nerimo. Vis dėlto patirtis laimėjo prieš jaunystę. R.Javtokas ir kiti žalgiriečiai J.Valančiūną uždarė taip, kad šis „sukrapštė“ tik 2 taškus, kuriuos įmetė mačo pabaigoje.

Sergejus Jovaiša: „Antrus metus kalbu, kad Valančiūnui skiriama per daug dėmesio. Kol kas jis dar nėra to vertas, nors yra talentingas žaidėjas.“ (2012-01-09)

Legendinis Lietuvos krepšininkas savo mintis grindė prasta pirmąja klubinio sezono dalimi.

Aleksandras Džikičius: „Kodėl Valančiūnas kartais žaidžia neapgalvotai? Nes jis gimęs 1992-aisiais.“ (2012-01-31)

Nors „Lietuvos ryto“ vairininkas ne dažnai lepino J.Valančiūną žaidimo minutėmis, serbas nuolat užstodavo savo auklėtinį.

Rimas Kurtinaitis: „Valančiūnui derėtų nusiskusti barzdą, nes pernelyg anksti krypti nuo krepšinio į platesnį gyvenimą nereikėtų.“ (2012-04-13)

Linksmoji J.Valančiūno barzdos istorija. Prieš Europos finalo ketverto pradžią Maskvos srities „Chimki“ strategas traukė per dantį buvusį savo auklėtinį. Savo ruožtu pats „centras“ atkirto, kad barzdą nusiskus, kai „Lietuvos rytas“ laimės Europos taurės finalą. Deja, į finalą J.Valančiūnas nepateko, o Europos taure džiaugėsi būtent R.Kurtinaitis.

„Raptors“ treneris: „Blogiausiu atveju iš jo išaugs bent Joakimo Noah lygio žaidėjas. „Mano nuomone, nėra abejonių, kad Valančiūnas taps geriausiu vidurio puolėju „Raptors“ istorijoje.“ (2012-08-28)

Toronto „Raptors“ treneris Dwayne‘as Casey tiki J.Valančiūnu. Viliamės, kad šis tikėjimas debiutiniame lietuvio sezone NBA peraugs į žaidimo minučių skaičių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius