-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 19

Jonas Valančiūnas: „NBA yra kitokios krepšinio taisyklės, tačiau vis tiek reikia paimti kamuolį ir mesti jį į krepšį“

Vilniaus krepšinio mokykloje (VKM) birželio 16–18 dienomis vyko trijų dienų nemokama Jono Valančiūno stovykla, skirta 1998–1999 metais gimusiems vaikams.
Jonas Valančiūnas treniravo jaunuosius krepšininkus.
Jonas Valančiūnas treniravo jaunuosius krepšininkus. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Stovykloje patarimus, pamokymus dalijo ne tik NBA klubo „Toronto Raptors" ir Lietuvos krepšinio rinktinės vidurio puolėjas 22 metų 213 cm ūgio buvęs šios mokyklos auklėtinis Jonas Valančiūnas, bet ir krepšinio pasaulyje gerai žinomi specialistai – VKM direktorius Šarūnas Sakalauskas, treneris Gintautas Regina, treniravęs J.Valančiūną, bei Darius Maskoliūnas, Steponas Babrauskas ir pirmoji Jono Valančiūno trenerė Sinilga Bartasavičiūtė. Paaugliai godžiai klausėsi šių specialistų patarimų ir pamokymų.

„Mano auklėtinis Jonas Valančiūnas paprašė padėti organizuojant stovyklą, o ir man pačiam juk įdomu padirbėti su jaunimu, pasižvalgyti į atvykusius kitų miestų žaidėjus, pasidalinti patirtimi.

Tokiuose projektuose kaip šis, nesu naujokas. Mes su Klemensu Patiejūnu, dar vienu mano buvusiu auklėtiniu, prieš 7-8 metus buvome pradėję organizuoti tokio tipo stovyklas, kurios vykdavo tiek Vilniuje, Kaune, Nidoje ir trukdavo savaitę ar ilgiau.

Ši stovykla Jonui Valančiūnui pirmoji, jis dar neturi patirties organizuojant stovyklas, bet viskas vyksta pakankamai sklandžiai, nors ir trumpai – 3 dienos labai nedaug. Manau, ateityje siūlysime Jonui, kad jis stovyklos formatą ištęstų iki 5 dienų“, – aiškino G.Regina.

Antra stovyklos diena – dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes: žemesnius ir aukštesnius. Darius Maskoliūnas vedė treniruotę tik žemesniems žaidėjams, tobulino kamuolio varymo įgūdžius. Aukštesniems žaidėjams VKM direktorius Šarūnas Sakalauskas kartu su Jonu Valančiūnu vedė treniruotę vidurio puolėjams būdingus judesius.

Trečioji stovyklos diena buvo skirta greito, nepertraukiamo puolimo, penki prieš penkis įgūdžių tobulinimui.

Didžiuodamasis savo garsiuoju auklėtiniu J.Valančiūnu, Gintautas Regina prisimena pirmuosius jo metus Vilniaus krepšinio mokykloje.

„Atvažiavo Jonas į Vilnių būdamas 14 metų. Jo ūgis buvo apie 204 cm. Buvo laikomas aukštu ir buvo matyti, kad dar turi potencialo augti, kad kūnas nors ir laibas, trūksta raumenyno, bet fizinių galimybių augti tikrai yra.

Jonas pasižymėjo darbštumu, imlumu informacijai, greitai įsisavindavo mokomąją medžiagą, apskritai dirbti su juo buvo smagu, nes žmogus tiesiog buvo motyvuotas, žinojo, ko atvyko į Vilnių. Su tokiu žaidėju lengva dirbti.

Atsimenu, kartą mes su „Lietuvos ryto“ klubo vadovybe nubaudėme Joną, kai jis su savo draugais čia iškrėtė pokštų, kurių aš nenorėčiau minėti, ir nusprendėme išbraukti jį iš komandos, besiruošiančios jaunimo Eurolygos atrankos varžyboms. Už savo išdaigą jis neteko galimybės vykti į Eurolygos čempionatą. Bausmė buvo griežta, bet, manau, pamokanti. Skausmingai bausmę išgyveno, neabejoju, kad tuo metu stipriai pyko ant manęs, o dabar, galvoju, tikrai pasakytų, jog sprendimas buvo teisingas", – pasakojo treneris G.Regina

Tuo tarpu J.Valančiūnas, kurio vardo treniruočių stovyklą vyko sostinėje kalbėjo, kad šiuo renginiu jis nori duoti postūmį jaunajai kartai siekti kuo didesnių aukštumų.

– Kaip sekasi sugrįžus namo iš Kanados? – buvo paklaustas J.Valančiūnas

– Gerai sekasi, malonu grįžt namo, malonu pabūti su artimais žmonėmis. Esu grįžęs jau pusantro mėnesio. Jaučiuosi atsigavęs, viskas gerai, aš jaunas žaidėjas, dar nereikia 4 mėnesių atsigauti po sunkaus sezono.

– Kaip įvertintumėte sezoną Toronte? Ar jaučiatės patobulėjęs?

– Kiekvieną kartą, kai išbėgi į aikštelę, išmoksti kažką naujo. Tai normalu. Tikrai sezonas buvo geras ir komandai, ir man, tad  dabar viltys dedamos į kitą sezoną, kad jis nebūtų prastesnis.

– Prieš ką buvo sunkiausia gintis žaidžiant NBA?

– Prieš  Nikolą Pekovičių iš „MinnesotaTimberwolves": jis fiziškai labai stiprus žaidėjas, labai gerai sudėtas, tikrai geras žaidėjas.

– Ar žaidžiant kiek kitokį krepšinį nei Europoje – sunku persiorientuoti?

– Yra skirtumas, bet vis tiek reikia paimti kamuolį ir įmesti į krepšį, yra taisyklių skirtumų, stilius galbūt kitoks, bet krepšinis yra krepšinis.

– Kaip kilo idėja organizuoti krepšinio stovyklą Vilniaus krepšinio mokykloje?

– Kilo mintis, kad reikia pradėt veikti ne tik pačiam, bet  ir kažkokį postūmį duoti vaikams, motyvuoti juos kažkaip. Manau, radome bendrą kalbą, kad stovykla tam yra idealus būdas, tai malonu, kad Vilniaus krepšinio  mokykla padėjo, prie renginio prisidėjo Šarūnas Sakalauskas, Steponas Babrauskas, treneriai Gintautas Regina, Darius Maskoliūnas, Nijolė Bartasavičiūtė. Malonu, kad jie sutiko dalyvauti ir padėti – tai kartu ir vaikams paskata tobulėti, siekti tikslų. Gal netaps visi jie profesionaliais krepšininkais, bet kuo labiau spaudi, tuo labiau jie nori tobulėti,  nori kažko išmokti ir  nori būt žinomais krepšininkais.

– Kaip vertinate žaidimo lygį tada, kai pats žaidėte Vilniaus krepšinio mokykloje, ir dabar?

– Lygis auga, nes atsiranda naujų technologijų, naujų treniravimo būdų, gerai apmokyti treneriai, kurie daugiau visko išmano.

– Koks jausmas sugrįžus į savo mokyklą?

– Treniruotės vykdavo kitoje salėje, bet varžybas žaidėme būtent čia, jausmas geras, malonu, kad mokykla gražiai susitvarkiusi ir visi labai gražiai gyvena. Aš manau, kad puoselėjama ši mokykla gyvens ilgai ilgai.

– Ar palaikote ryšius su buvusiais žaidėjais, su kuriais lankėte treniruotes šioje mokykloje?

– Su kai kuriais bendrauju, nes praleidome kartu tikrai nemažai laiko, tai palaikau ryšį. Susitinkam gatvėje, pasisveikinam. (juokiasi)

– Ar švęsite Jonines?

– Ar pasveikinsite Joną?

– Ar kitais metais čia sugrįšite dar vienai rengiamai stovyklai?

–  Visiems išėjo į naudą, tad stovykla tikrai bus ir kitais metais, gal net ilgesnė.

– Kaip NBA finalas, už ką sirgote?

– Sirgau už ,,San Antonio Spurs“ (šypsosi).

– Ar žmona nepyksta, kad tris dienas jūsų nemato namie?

– Vakare mato (šypsosi). Ką padarysi, reikia kažką aukot kartais. Toks darbas (šypsosi).

– Treneris Gintautas Regina pasakojo apie jūsų su draugais iškrėstą išdaigą, kurios neįvardino. Sakė, kad už šią išdaigą netekote galimybės vykti į Eurolygos čempionatą. Treneris teigė, kad bausmė buvo griežta, bet pamokanti. Ar ir dabar galvojate, kad treneris pasielgė blogai?

– Treneris visur ir visada teisus (šypsosi).

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius